It seams that you haven't connected with your Twitter account
26 February, 2024
PočetnaVesti naslovnaDECA SU SPONA REGIONA

DECA SU SPONA REGIONA

DOGAĐAJI

Sportske igre  mladih ove godine srušile su sve rekorde po broju učesnika. U 2018. godini organizovana su takmičenja i Karavan radosti i prijateljstva u više od 220 gradova i mesta u Srbiji, Hrvatskoj i BiH. A kroz takmičenja je po statistici organizatora prošlo više od 170.000 učesnika.

Po tradiciji u Splitu je krajem avgusta održano veliko Međunarodno finale, koje je završeno velelepnim vatrometom. I ove godine pobedila su deca, kroz fer plej, sport, druženje i zabavu. A najveća snaga Igara su upravo deca regiona. Dečacima i devojčicama iz Srbije, koji su se takmičili na završnom turniru pripalo je čak 36 medalja (10 zlatnih, 14 srebrnih i 12 bronzanih). Na drugom mestu po broju osvojenih medalja je Hrvatska (11 – 8 – 12 bronzanih), dok su deca sportisti iz Bosne i Hercegovine osvojili 15 odličja (5-6-4). Prema pravilniku SIM, pobedu u ukupnom plasmanu osvajaju oni koji imaju najviše zlatnih medalja, pa je veliki prelazni pehar pripao domaćinu Igara u Splitu.

– Ovo su nam rekordne igre, deca se prijavljuju svake godine u još većem broju, što je nama najveća satisfakcija. Prelepo je  videti ih na Rivi iz sve tri zemlje, kao i u finalima kako podžavaju jedni druge i kako se raduju, svojim ali i pobedama drugara, u duhu fer pleja. To je i povod zašto su igre osnovane i trudit ćemo se u novoj sezoni da budemo još bolji – istakao je Zdravko Marić, regionalni predsednik i osnivač Sportskih igara mladih.

Veliki aplauz dobili su i ambasadori SIM, fudbalske zvezde Mančester Junajteda, Real Madrida i Juventusa, Nemanja Matić, Luka Modrić I Miralem Pjanić, koji su se prisutnima obratili preko velikog led ekrana putem lajv strima. Svečani deo programa započeo je himnom Sportskih igara mladih a na kraju zatvaranja održan je i Koncert za sve učesnike, koji je bio posvećen preminulom Oliveru Dragojeviću. Podršku Sportskim igrama mladih na Rivi došli su pružiti mnogobrojni poznati sportisti, i osobe iz javnog i poslovnog života regiona.

Završnici su prisustvovali Mira Nikolić, ambasadorka naše zemlje, Miloš Kovačević, savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, Ilija Nedić, načelnik za kulturu sport i omladinu Sremske Mitrovice, grada koji je bio domaćin otvaranja Sportskih igara mladih za ceo region, kao i čelnici kompanije Coca-Cola Zoran Bogdanović i Aleksandar Ružević i

nekadašnji uspešni sportisti iz Srbije Željko Tanasković i Nenad Borovčanin, ambasador Igara Predrag Mijatović, prijatelji i promoteri Igara fudbalski treneri Slaven Bilić, Zlatko Dalić i mnoge druge istaknute ličnosti iz sveta sporta.