DAVID LAINŠČAK I MILORAD VOJNOVIĆ VICEŠAMPIONI SVETA U TANDEMIMA!

Last Updated: 19/05/2018Autor

KUGLANJE

Treću medalju u tri dana kuglaškog juniorskog ekipnog i pojedinačnog Šampionata sveta u Klužu u Rumuniji doneli su Milorad Vojnović i David Lajnščak. Osvojili su srebro u disciplini tandemi izgubivši u finalu sa 2:0 u setovima od hrvatskog tandema Tutnjević – Požega. Bronzane medalje pripale su Dancima Hansenu i Nilsenu (prva medalja u istoriji za dansko kuglanje) , kao i Nemcima Vagneru i Arnoldu. Pre ovog trofeja, srpski omladinci su osvojili ekipno zlato, a omladinke bronzu. Finale je proteko u znaku hrvatskih kuglaša, koji su dominirali 156:129 i 158:136 i nisu dopustilo ni jednog trenutka da im se srpski reprezentativci približe.

– Presrećan sam, ovo mi je prva svetska medalja u tandemima. Posebno mi je drago što sam je osvojio sa drugom iz ekipe novosadskog Radničkog Mićkom Vojnovićem. Upotpunili smo, na najlepši način, kolekciju trofeja ove godine, jer smo osvojili bronze i na juniorskom i na seniorskom državnom šampionatu u tandemima. Od četiri meča koja smo odigrali najteži su mi bili protiv Mađara za plasman u polufinale i, potom, polufinalni meč sa Dancima koji su neugodni protivnici i to su na svojoj koži osetila dva rumunska para i francuski koji je eliminisao naše Kličarića i Kujndžića – rekao je posle meča David Lainščak koji ima dva svetska ekišna zlata (Kluž i Novigrad 2016), zlato u miks tandemu sa Majom Đukić iz Brna 2014. i bronzu sa Svetskog kupa za kadete u Zalaegersegu 2013.

Milorad Vojnović je u istarskom Novigradu pre dve godine osvojio svetsko juniorsko zlato u sprintu, učestvovao je u osvajanju četiri ekipne svetske titule (2012, 2014, 2016. i 2018) i ima kadetsko ekipno zlato iz Sarajeva 2011.

– Iskreno, nismo blistali igrom, ali smo gurali nekako iz meča u meč. Sve utakmice smo dobili na „zlatne kugle“ pa nas je malo pogledali i sreća- priznao je Vojnović.- Igrao sam sa drugom iz kluba Davidom Lainščakom, dobro se poznajemo i znam da je, kao i ja, veliki borac. Mislim da smo upornošću i borbenošću nadoknadili sve što nam je nedostajalo u igri. U finalu nam Hrvati nisu dali ni promil šanse da im „otmemo“ set i možda, ponovo, uđemo u duel „zlatnim kuglama“. Kritičan meč bio je protiv Mađara u četvrtfinalu, nosio je dodatni naboj jer je pobeda garantovala medalju.

Selektor juniora Vojkov Pavlović je ovako prokomentarisao uspeh Lainščaka i Vojnovića:

– Osvojili smo još jednu medalju i to je uradio tandem koji je bio uporniji, borbeniji i staloženiji u kritičnim momentima. Dva naša dobra tandema Klilčarić – Kujundžić i Ernješi – Lončarević su ispala u prvom kolu u neverovatnim raspletima na „zlatne kugle“. Možda su se malo i ispraznili posle osvajanja šampionske svetske titule, pete za redom. Ne mogu ništa da im zamerim. Čestike Vojnoviću i Lainščaku, nisu klonuli duhom, kada god je trebalo da se vrate u igru uspevali su da pronađu prave hice… Nije lako doći do finala kroz četiri doigravanja, potrebna je jaka psiha…

Polufinalni meč protiv Danaca Hansena i Nilsena, bio je prepun obrta. Srpski kuglaši su gubili sa 1:0 (145:130) jer su Danci u 23. i 24. hicu, kada se set „lomio“ oborili „devetke“. U drugom setu, sa po jednom „devetkom“ u čišćenju“ Vojnović i Lainščak su im se revanširli (150:121). Svi su strepeli od doigravanja, jer su danski igrači pokazali da imaju razorne kugle, ali ih je, izgleda, stigao umor, bilo je i opuštanja pošto je osvojena prva, istorijska medalja za dansko kuglanje. Hansen igrajući prvi srušio samo tri čunja. Vojnović je zaledio srca srpskih navijača srušivši „četvorku“. Nilsen je drugom „zlatnom kuglom“ oborio „peticu“ i Lainščaku je trebalo pet čunjeva za prolaz. Oborio je šest i srpski tandem je prošao u finale sa 10:8.

U meču za ulazak u polfinale protiv Mađara Sarošija i Farkaša, David Lainščak i Milorad Vojnović pokidali su nerve srpskim navijačima, ali su im ovi sve oprostili jer su – pobedili! Sjajno su srpski kuglaši igrali u prvom setu i poveli sa 1:0 (154:136, Vojnović je oborio i „devetku“ u 21. hicu), ali u drugom setu Mađari su se razgoropadili (tri „devetke“ u „čišćenju“ 24, 25. i 27. hitac) i izjednačili na 1:1 (168:148). „Zlatne kugle“ bile su ponovo naklonjene srpskim kuglašima. Prvi mađarski igrač srušio je samo četiri čunja, Vojnović, koji je u ovom meču bio slabiji deo tandema, oborio je „devetku“. Drugi mađarski reprezentativac srušio je pet čunjeva i Lainščaku je bio dovoljan samo čunj za pobedu, oborio je četiri za trijumf od 13:9 i obezbeđenu treću medalju na ovom šampionatu.

I u drugom kolu Vojnović i Lainščak su morali da igraju dodatne kugle, koji su veliki rulet. Rivali su im bili Austrijanci Janic i Gruber. Prvi set pripao je srpskom tandemu 152:140 dok su u drugom Austrijanci dominirlai 152:117. U tom setu posle 100 čunjeva u pune Austrijanci 91 čunj), došao je pad koncentracije (srpski reprezentativci imali su pet promašaja u 15 hitaca) i usledio je poraz. U dve dodatne kugle članovi srpskog tandema srušili sa 14 čunjeva (Vojinović šest, Lainščak osam), sa duge strane Austrijanci „peticu“ i “osmicu“ i pobeda Srbije 14:13!

Vojnović i Lainščak su na startu eliminisali hrvatski par Grivičić – Mijić na „zlatne kugle“ – za infarkt! Prvi set dobio je srpski tandem 148:137, u drugom su bili bolji Hrvati 134:152. Mijić je prvi igrao i oborio četiri čunja. Vojnović je bio za čunj bolji. Grivičić je srušio „šesticu“ kao i Lajnščak i srpski kuglaši su prošli sa 11:10.

Dva najbolja srpska muška tandema ispala su u prvom kolu na neverovatan način koji će se dugo pamtiti i prepričavati! Francuzi Kamf i Vorgage eliminisali su Alena Kujundžića i Bojana Kličarića na „zlatne kugle“ 11:9. U setovima je bilo 1:1 125:143 za Srbiju i 123:115. U dve dodatne kugle, Francuzi su oborili šest i pet čunjeva, Bojan Kličarić je srušio „šesticu“ a Alen Kujundžić „trojku“ i priča je bila gotova!

Loše „zlatne kugle“ odigrali su Adrian Lončarević i Norbert Ernješi protiv Vagnera i Arnolda (Nemačka). Posle 1:1 u setovima 149:153 za Nemce i 135:131, Nemci su oborili dve „petice“ a Srbija „četvorku“ (Lonačarević) i „šesticu“ (Ernješi). Bilo je 10:10 i pristupilo se novoj, još šokantnijoj seriji: Ernješi je srušio četiri čunja, ali prvi igrač u nemačkom tandemu, na opšte iznenađenje pogodio „dvojku“. Potom Lonačarević čini isto što i prvi Nemac, ruši samo dva čunja, na drugoj strani Nemac ruši „peticu“ i nemački tandem prolazi dalje sa 7:6!

U ženskim tandemima Angela Zolnai i Vladana Obrenić došle su do četvrtfinala gde su ih zaustavile, potonje šampionke, Slovenke Šac i Mržljak sa 2:0 u setovima (140:127, 161:148). Slovenke su u prvom kolu eliminisale naš tandem Čikoš – Lukač.

U drugom kolu igrale su protiv Aleksandre Durackove i Micuhove iz Slovačke. Prvi set su posle dosta preokreta dobile Slovakinje (134:132), u druom setu sjajna igra srpskih kuglašica za izjednačenje 135:145. Prvu kuglu poslala je, kao i u prvom kolu, Angela Zolani i kao i u prvom meču oborila „devetku“. Slovakinja je srušla šest čunjeva. Potom je mlada Vladana Obrenić oborila šest čunjeva iz dobrog „loha“. Kada je druga Slovakinja poslala kuglu, član strunog štaba Mirko Čukvas je, u gledalištu, odmah povikao „Opasna je“. Bio je u pravu, pala je „osmica“ i preostatali čunj se ljuljao, čini se večnost, ali nije pao… Dovoljno za prolaz srpskog tandema 14:15!

I u prvom kolu Angela Zolnai i Vladana Obrenić igrale su protiv Slovakinja. Savladale su Mihaelu Duricovu i Kicinkovu na „zlatne kugle“ 16:15. U setovima je bilo 1:1 (139:128 za Srbiju i 127:139). Angela Zolnai je prvom kuglom oborila „devetku“, Slovakinja sedam čunjeva. Drugom kuglom Obrenić je srušila šest čunjeva. Kicinkova je poslala sjajnu kuglu, ali je pala „osmica“ i izbegnuto je „pripetavanje“. Srpkinje su prošle sa 14:15!

Ispao je na zlatne kugle u prvom kolu veoma kvalitetan ženski tandem Srbije Olivera Čikoš – Hermina Lukač. Eliminisale su ih Slovenke Šac i Mrzljak U setovima je bilo 133:152 za Sloveniju i 152:143 za Srbiju. Srpske kuglašice su u dve dodatne kugle srušile dve „petice“, Slovenke „devetku“ i „trojku“ i otišle dalje sa 12:10.

Gordana Rogić i Teodora Relota su poražene od borbenih Italijanki Runegatšner i Rabanser takođe na „zlatne kugle“. Prvi set su izgubile112:146, drugi dobile 140:132. U dve dodatne kugle, srpske kuglašice oborile su po tri čunja, ukupno šest, dok su Italijanke srušile „sedmicu“ i „trojku“ i prošle u drugo kolo sa 10:6!

U petak 19. maja podeliće se medalje u sprintu i miks tandemima. Selektor omladinki Julajan Vukadinović odlučila se da igraju Olivera Čikoš (protivnica joj je Ivana Juričić iz Hrvatske) i Angela Zolnai (rivalka joj je Žcepska iz Poljse). Obe igraju u 12,25 (Kluž 12,00 – Beograd 11,00). Selktor Pavlović će u 8 ujutro u petak prijaviti imena igrača. Parovi su Srbija 1 – Rumunija 1, Srbija 2 -Češka 3 i Srbija 3 -Italija 1.

Startuju i miks tandemi. Selektori su odlučili za miks kombinaciju Hermina Lukač – Bojan Kličarić. Igraće u 8,00 sa Anom Jambrović i Lukom Požegom, veoma jakim miks tandemom Hrvatske.

Rezultati – tandemi – omladinci – finale: Matija Tutnjević i Luka Požega (Hrvatska) – Milorad Vojnović iDavid Lainščak (Srbija) 2:0. Dve bronze: Florijan Vagner i Johanes Arnold (Nemačka), Martin Hansen i Andreas Nilsen (Danska).

Omladinke – finale: Tia Šac i Tina Mržljak (Slovenija) – Dženifer Kozak i Fiona Štajner (Austrija) 2:0, dve bronze: Katalin Tot i Anet Tobias (Mađarska), Ivana Juričić i Ivana Neralić (Hrvatska).