DAMIR MIKEC NOVI EVROPSKI REKORDER

Last Updated: 15/10/2016Autor

Damir Mikec je novi evropski rekorder finala u gađanju vazdušnim pištoljem! Evropska streljačka konfederacija je verifikovala rezultate ostvarene u prvoj polovini oktobra. Kao novi evropski rekord finala priznala je rezultat 202,9 koji je Mikec postigao osvajajući zlatnu medalju na završnom turniru Svetskog kupa u Bolonji. Dosadašnji rekorder bio je Rus Sergej Červjakovski, sa 202,3 kruga, sa Svetskog kupa u Fort Beningu 2014. Zanimljivo je da Mikecov rezultat iz Bolonje nije i novi rekord Srbije. Na snazi ostaje, takođe njegov rekord od 204,5 krugova, koji je prošle godine ostvario na međunarodnom mitingu u Austriji. Rezultati postignuti na mitinzima na kojima učestvuju strelci iz najmanje pet država se priznaju kao srpski, ali ne i kao evropski i svetski rekordi. Kuriozitet sa mitinga u Austriji je da je Mikec tri dana za redom u tri odvojena takmičenja „ubio“ tri identična rezultata – po 204,5 krugova.

– Obradovalo me je kad su me iz Evropske streljačke konfedereacije obavestili da je moj rezultat iz Bolonje upisan u listu rekorda. Kristalni globus u Bolonji, „dopunjen“ kontinentalnim rekordom, su razlozi da budem  vrlo zadovoljan završnicom teške međunarodne sezone. U Bolonji sam imao mnogo motiva da dođem do medalje, jer šesti put sam učestvovao na finalnom turniru Svetskog kupa, a do pre nedelju dana nisam uspeo da osvojim odličje – kaže Mikec.

Sem Mikeca još dvojica srpskih strelaca su aktuelni evropski rekorderi: Andrija Zlatić (MK pištolj,evropski rekord finala – 196,7 sa Svetskog kupa u Minhenu 2013. godine) i Milutin Stefanović (vazdušna puška, evropski rekord finala – 209,7 sa Svetskog kupa  u Fort Beningu 2015. godine).