“DABL-DABL” SUDIMČEVE, TRIJUMFALNI POVRATAK BJELANA, BANATU DVA ZLATA…

Last Updated: 25/03/2018Autor

BADMINTON

Nacionalni badminton centar na Adi Ciganliji bio je poprište još jednog lepog i kvalitetnog badminton događaja. Pod svodovima jedinstvenog badminton objekta u našoj zemlji u subotu, 24. marta 2018, održani su A, B i C turnir – Beograd 2018 koji su okupili preko 50 takmičara i takmičarki iz 11 srpskih klubova – BK Beograd, BK Novi Sad, BK Zmajevi (Kruševac), BK Pančevo, BK Dinamo (Pančevo), BK Ravens KG (Kragujevac), BK Fanatik (Vršac), BK Banat (Zrenjanin), BK Ekstaza (Latković), Petrovački sportski klub (Petrovac na Mlavi) i BK Helianthus (Novi Sad). Na A turniru naši najbolji badmintonci i badmintonke su imali priliku da se pokažu u parskim konkurencijama, a statistički gledano najuspešnija je bila članica kruševačkih Zmajeva Marija Sudimac. Ona ja trijumfovala u ženskom dublu, u tandemu sa svojom klupskom drugaricom Sarom Lončar, i u mešovitom dublu, gde joj je partner bio Andrija Doder iz BK Beograd.

Ipak, ovaj turnir obeležio je trijumfalni povratak Igora Bjelana na badminton scenu posle više od godinu dana pauze zbog povrede ramena. Član BK Novi Sad i višestruki državni prvak je sa Nenadom Miloševićem, takođe članom novosadskog kluba, osvojio najsjajnije odličje u muškom dublu. Njih dvojica su u finalu savladali beogradsko-kruševačku kombinaciju Andrija Doder, Luka Milić koja je uoči turnira važila za velikog favorita u ovoj konkurenciji.

“Nisam mogao ni da sanjam bolji način za povratak na badminton scenu posle zaista duge pauze. Milošević, kome ovom prilikom čestitam na sjajnom turniru, i ja osvojili smo zlato u dublu gde su na vrhu pobedničkog postolja već bili viđeni Doder i Milić. Mi se nismo složili s time. Od početka takmičenja u Nacionalnom badminton centru zaigrali smo na visokom niovu, a šlag na tortu sjajnog nastupa bio je finalni okršaj koji smo, iako je igran u tri seta, dobili, mogu slobodno da kažem, glatko. Prvi set smo kontrolisali od početka do kraja, a isti scenario počeli smo da “pišemo” i u drugom. Međutim, popustili smo u finišu ovog perioda igre, dozvolivši rivalima da izjednače. Ipak, trgli smo se u odlučujućem setu. Konstantno smo vodili sa tri-četiri poena razlike i rutinski ga priveli kraju”, kazao je Igor Bjelan i dodao – “Mnogo mi znači, na polju samopouzdanja, pobeda na prvom A turniru u ovoj godini. Dugo sam se oporavljao od povrede i tek pre oko šest meseci se vratio normalnom režimu treninga. Pre nekoliko meseci Milošević i ja smo, u dogovoru sa trenerom, odlučili da napravimo dubl, vredno smo radili i već na svom debiiju u ovoj kombinaciji stigli do vrednog rezultata. Nastavljamo u istom ritmu i siguran sam da će ovaj dubl tek pokazati svoju pravu vrednost, kao na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni gde će nam prvi izazov biti turnir u Sloveniji.’’

Na B turniru bez premca u singlovima bili su Đorđe Stepanović iz BK Beograd i Katarina Pomorišac iz BK Banat, dok su u istim konkurencijama C turnira najsjajnija odličja izlili Igor Kovač iz BK Banat i Milica Stanković iz BK Fanatik. A, B i C tunir – Beograd 2018 organizovao je Badminton klub Beograd, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, Badminton savez Beograda i Badminton savez Srbije, a uz svesrdnu podršku prijatelja BASS, kompanija “Tin Šped”, “Yonex”, “Koka Plus”, “Ledeni Kvas” i “Integraltechnic”.

“Dobra atmosfera, odlični mečevi, napredak svih takmičarskih nivoa srpskog badmintona – u najkraćem opisuju novo uspešno takmičenje u Nacionalnom badminton centru. Objedinjavanje A sa B i C turnirima pokazalo se u potpunosti opravdanim. Čestitam osvajačima medalja i svim ostalim učesnicima na izuzetnom zalaganju na terenu i predstavljanju našeg olimpijskog sporta u najlepšem svetlu.”, izjavio je Radomir Jovović, predsednik UO Badminton saveza Srbije, koji je pobednicima A, B i C turnira – Beograd 2018 uručio priznanja.

Medalje su osvojili – A turnir – Muški parovi: Igor Bjelan / Nenad Milošević (BK Novi Sad), 2. Andrija Doder (BK Beograd) / Luka Milić (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Sergej Lukić (BK Zmajevi, Beograd) / Mihajlo Tomić (BK Beograd); Ženski parovi: 1. Sara Lončar / Marija Sudimac (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Sanja Perić / Anđela Vitman (BK Beograd), 3. Kristina Jovin (BK Helianthus, Novi Sad) / Jovana Vučetić (BK Novi Sad); Mešoviti parovi: Andrija Doder (BK Beograd) / Marija Sudimac (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Mihajlo Tomić (BK Beograd) / Marija Sudimac (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Luka Milić (BK Zmajevi) / Jovana Vučetić (BK Novi Sad); B Turnir – Muškarci pojedinačno: 1. Đorđe Stepanović (BK Beograd), 2. Nemanja Stanimirović (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Marko Bubalo (BK Banat, Zrenjanin), Jovan Babajić (BK Zmajevi, Kruševac); Žene pojedinačno: 1. Katarina Pomorišac (BK Banat, Zrenjanin), 2. Ivana Grković (BK Fanatik, Vršac), Danica Stanisavljev (BK Banat, Zrenjanin); C turnir – Muškarci pojedinačno: 1. Igor Kovač (BK Banat, Zrenjanin), 2. Sava Stepanović (BK Beograd), 3. Aleksandar Pavlović (Petrovački sportki klub, Petrovac na Mlavi), Miloš Mihoci (Petrovački sportki klub, Petrovac na Mlavi); Žene pojedinačno: 1. Milica Stanković (BK Fanatik, Vršac), 2. Jasmina Milošević (BK Dinamo, Pančevo), 3. Hristina Krstić (BK Beograd).