CRVENA ZVEZDA EKIPNI ŠAMPION SRBIJE

Last Updated: 22/09/2018Autor

VESLANJE

Počelo je Prvenstvom Srbije u malim čamcima u maju, a završeno je okršajima u kadetskoj i seniorskoj konkurenciji (veliki čamci) u subotu, 22. septembra 2018, na Regatnoj stazi na Savskom jezeru. Posle velikoj broja zanimljivih trka, uzbuđenja i neizvesnosti državni šampionat u veslanju dobio je ekipnog pobednika. Najviše počasti ove godine pripale su Crvenoj zvezdi koja je sa skorom od 14.5 zlatnih, 5.25 srebrnih i 2.75 bronzanih odličja zauzela prvo mesto u ukupnom plasmanu. Drugo mesto pripalo je Partizanu (11 zlata – 3.75 srebra – 13.25 bronze), a treće Smederevu (3 – 7.25 – 1)… Predsedniku Crvene zvezde Dragoljubu Kavrau pehar za timski trijumf u Prvenstvu Srbije, koji je ove godine prvi put dodeljen, uručio je predsednik Veslačkog saveza Srbije Darko Majstorović. U subotu “crveno-beli” kadeti i kadetkinje su na Adi Ciganliji krunisani i za pobedu u ovogodišnjem Kupu Srbije, a prvom čoveku Zvezde trofej za uspeh u ovom takmičenju uručio je predsednik Izvršnog odbora VSS Viktor Nikolić.

– Oba dana Prvenstva Srbije protekla su u regularnim trkama budući da smo imali odlične uslove za veslanje na Adi Ciganliji. Crvena zvezda je na kraju zaslužno osvojila titulu ekipnog šampiona – kazao je generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović i dodao – Kao i prvog i drugog dana šampionata viđeno je mnogo zanimljivih trka od kojih su se izdvojili okršaji za trofeje u dubl skulu za kadete i dvojcu za kadete. U oba finalna okršaja u ovim disciplinama pobednik je odlučen u foto finišu gde su razlike između prvog i drugog bile oko jedne sekunde. Najkvalitetnije veslanje u subotu prikazali su seniori u četvercu. Međutim, u finalnom okršaju je izostala neizvesnost budući da su reprezentativci Partizana osvojili zlato sa 15 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasirani čamac koga su činili reprezentativci iz Crvene zvezde, Smedereva, Grafičara i Palića.

Pred subotnji dan šampionata znalo se da će najveća bitka za ekipnog šampiona voditi između Crvene zvezde i Partizana koji su u dan odluke ušli sa po osam zlatnih odličja, s tim što je Zvezda bila bolja rangirana zbog većeg broja srebrnih medalja. Nakon jutrošnjih kvalifikacija klupko je počelo da se odmotava od 13,15 č kada su startovala finala. Prvu titulu na Savskom jezeru u subotu osvojio je Jovan Nikolić koji se individualno prijavio u skifu za kadete (rezultat u finalu 7.46.02). Nakon toga ređali su se finalni okršaji, a prvaci države su jedan za drugim postajali Andija Jevtić i Nikola Soldatović iz Smedereva u dvojcu za kadete (7:09.46), Nataša Zarić, Maša Bezbradica, Ivana Filipović i Jovana Arsić iz Crvene zvezde u četverac skulu za seniorke (7:01.64), Petar Šavrljuga i Aleksandar Grbić iz Crvene zvezde u dubl skulu za kadete (7:00.87), Miloš Stanojević iz Tamiša u skifu za lake veslače za seniore (7:29.68), Nina Vizi, Maja Mišljenović, Minja Vizi i Iva Lazić iz Crvene zvezde u četverac skulu za kadetkinje (7:28.19), Igor Đerić i Marko Marjanović iz Partizana u dubl skulu za seniore (6:31.03), Đorđe Gruber , Igor Martinović, Nikola Kolarević i Ognjen Srbinović iz Grafičara u četvercu za kadete (6:36.85), Stefan Leković iz Crvene zvezde i Miloš Stanojević iz Tamiša u dubl skulu za lake veslače za seniore (6:47.18), Maša Bugarski iz Partizana u skifu za kadetkinje (8:25.20), Nataša Zarić i Jovana Arsić iz Crvene zvezde u dubl skulu za seniorke (7:40.29), David Pilipović, Vuk Mudrinić, Lazar Oluški i Veselin Durutović iz Danubiusa 1885 u četverac skulu za kadete (6.38.72), Igor Đerić, Aleksandar Beđik, Miloš Vasić i Nenad Beđik iz Partizana u četvercu za seniore (6:04.69), Minja Vizi i Iva Lazić iz Crvene zvezde u dubl skulu za kadetkinje (8:04.15), te Vuk Kašiković, Miloš Graovac, Aleksa Mohora, Nemanja Šajatović, Milan Ibročić, Jovan Ljuna, Nikola Stevanić, Boško Kostić i kormilar Luka Svorcan iz Crvene zvezde u osmercu za kadete (6.26.62). Kada je podvučena crta Crvena zvezda je bila ispred svih.

U okršaju studentskih osmeraca, čiji rezultati nisu ušli u skor za ukupni plasman klubova, najbolji je bio kombinovani Crvene zvezde, Grafičara i Palića u sastavu Nikola Đorđević, Teodor Petrović, Mihajlo Svorcan, Đorđe Janićijević, Filip Prodanović, Peđa Okilj, Dušan Kostić, Aleksa Ivković i kormilar Nikola Filipović (6:27.34).