BOKS ASOVI NA PROZIVCI POSLE ČETIRI DECENIJE

Last Updated: 21/05/2018Autor

BOKS

Ponos, dostojanstvo, suza u kajičku oka, snažne emocije, ali pre svega velika i večna ljubav prema plemenitoj veštini i reprezentaciji i drugovima. To je ukratko slika iz hale „Aleksandar Nikolić“ gde je 20. maja 2018. trener birilijantne reprezentacije Jugoslavije 1978. Slavko Šorgić (90 godina) nakon četiri decenije od Svetskog prvenstva u boksu koje je održano u tadašnjoj hali „Pionir“ i na kome je ostvaren je najveći uspeh u istoriji našeg boksa, izvršio prozivku svojih zlatnih boksera. Pod svodovima beogradske sportske lepotice „Pionira“ za Jugoslaviju 1978. osvojeno je šest srebrnih i jedna bronzana medalja, čime je ispisana zlatna istorija plemenite veštine na našem podneblju.

Pisci te istorije okupili su se nakon 40 godina na istom mestu, u hali koja sada nosi naziv „Aleksandar Nikolić“. „Sedam veličanstvenih“ u nedelju 20. maja evociralo je uspomene sa najveće boks smotre koja je održana na našim prostorima i podsetila se trenutka u kome su ušli u večnost. Na prozivci trenera Šorgića četiri decenije kasnije pojavili su boks asovi naše zemlje koje su u ringu ostavili srce na terenu: Slobodan  Kačar (srebro), Dragomir Vujković (srebro), Fazlija Šaćirović (srebro),  Tadija Kačar (srebro), Miodrag Perunović (srebro), i naši šampioni sa drugih takmičenja (EP, SP) Ace Rusevski (srebro), Velizar Jevtić (bronza).

Srećni i preplavljeni emocijama, prisetili su se trenutaka velike sreće i zadovoljstva, koju su u znoju lica svog izvojevali u hali Pionir, u koju neki od njih nisu kročili punih 40 godina.

„Došao sam iz Makedonije da vidim svoje drugove, da se prisetimo svih onih trenutaka koji su vezani za ovaj jubilej koji je prava slika tadašnje Jugoslavije, kada smo bili složni i niko nam ništa nije mogao” – rekao je Ace Rusevski naš višestruki šampion.

Srebrni as SP iz 1978. u velter kategoriji Miodrag Perunović četiri decenije nije bio na mestu istorijskog uspeha.

„Prvi put nakon finala sam ovde. Bio sam na granici da pustim suzu jer su osećanja pomešana. Nakon 40 godina izašli smo na centar „Pionira“ gde je 1978. stajao ring i ćutali prisećajući se svako svog izlaska na ring, strepnji, ali i pozitivnog naboja i želje za pobedom, kao i slavlja pred prepubim tribinama. Naša srca to nikada zaboraviti neće“ –istakao je Perunović.

Medalje za Jugoslaviju na SP 1978. u Beogradu osvojili su:

Fazlija Šaćirović (bantam kategorija) – srebrna medalja

Bratislav Ristić (perolaka) osvajač srebrne medalje. Na tom putu savladao je Šveđanina Radmana (5:0), Amerikanca Džumavana (5:0), boksera SSSR-a Ribakova (4:1) i Venecuelanca Esperagocu (5:0). U finalu poražen je od Kubanca Anžela Herere 1:4.

Memet Bogujevci (poluvelter) – srebrna medalja. Savladao Rumuna Kucova (4:1), Poljaka Gajdu (4:1) i Istočnog Nemca Krigera (3:2). U finalu poražen od  Valerija Lavova iz Sovetskog Saveza (0:5).

Miodrag Perunović (velter) – srebrna medalja.

Slobodan Kačar (srednja) – bronzana medalja. Savladao je tehničkim nokautom u prvoj rundi Izraelca Kaspija, zatim južnokorejskog boksera Čang Jung Kala (4:1) i sovetskog borca Šapošnjikova (3:2). U polufinalu je poražen od Kubanca Hoze Gomeza. Gomez je trijumfom u finalu postao šampion sveta.

Tadija Kačar (poluteška) – srebrna medalja. Pobedio je Bugarina Ljubenova (5:0) i Bauha (4:1) iz Istočne Nemačke. U finalu je poražen od Kubanca Siksto Sorije (1:4).

Dragomir Vujković (teška) – srebrna medalja. U finalu je poražen od Kubanca Teofila Stivensona.

Sjaj šampiona – „sedam veličanstevnih boksera“ nikada neće izbledeti, večan je kao i njihova srca i ljubav prema sportu.