BEZ PROMENE SISTEMA BODOVANJA U OLIMPIJSKOM CIKLUSU TOKIO 2020

Last Updated: 31/05/2018Autor

BADMINTON

Bankok, glavni grad Tajlanda, od 18. do 20. maja 2018. godine, bio je odličan domaćin Godišnje Skupštine Svetske badminton federacije (BWF) i Foruma članica BWF kao i Svetskog prvenstva za muške i ženske timove (Tomas & Uber Cup 2018), održanog u periodu od 20. do 27. maja. Na najznačajnijim zvaničnim okupljanjima članica BWF, Badminton savez Srbije je predstavljao predsednik Upravnog odbora Radomir Jovović, koji je u svojstvu gosta prisustvovao i ovogodišnjem planetarnom šampionatu.

Na Forumu i Skupštini BWF, kojom je predsedavao predsednik Pol Erik Hojer, učešće su uzeli pedstavnici više od 120 država članica ove krovne sportske organizacije. Veoma sadržajan program koji se sastojao u podnošenju godišnjih izveštaja, održavanju predavanja i vođenju diskusija sa akcentom na realizaciju brojnih razvojnih potencijala koje badminton poseduje kao globalni olimpijski sport, edukaciju i motivaciju članica BWF, prilagođaganju ‘’digitalnom’’ dobu i unapređivanju globalne i lokalne promocije i predstavljanja itd.

Najznačajniji deo Godišnje Skupštine BWF odnosio se na potencijalno uvođenje novog sistema bodovanja. Umesto aktuelnog nadmetanja u dva dobijena seta do 21 poen, menadžment BWF je predložio novi sistem igranja u tri dobijena seta do 11 poena. Veoma dugačka konstruktivna diskusija vodila se uglavnom između predstavnika evropskog odn. azijskog i afričkog badmintona. Nakon glasanja, predlog nije usvojen tako da će se do kraja olimpijskog ciklusa Tokio 2020 svakako igrati prema postojećem sistemu bodovanja uz konstataciju da su moguće primene različitih bodovnih sistema na ostalim nivoima. Interesantan predlog koji se odnosio na visinu  do koje je moguće izvesti servis u badmintonu je dobio podršku u smislu produžavanja eksperimentalnog perioda tokom kojeg će biti testiran i analiziran. Rad menadžmenta i članica BWF je i ove godine dobio visoku ocenu uz konstataciju izuzetno stabilne pozicije BWF u globalnim sportskim okvirima i porodici olimpijskih sportova. Za predstavnike nacionalnih saveza, učesnike Svetskog prvenstva, brojne zvaničnike i goste, priređena je Gala večera, tokom koje su u najlepšem svetlu, kroz veoma bogat scenski program, prikazani tajlandski folklor i kultura.

Novi svetski prvaci u konkurenciji muških timova postali su Kinezi, koji su u finalu savladali Japan sa 3:1 u pojedinačnim mečevima, dok su Japanke postale nove svetske prvakinje u konkurenciji ženskih timova. One su u finalu savladale Tajlanđanke sa 3:0. Bronzani u muškoj konkurenciji su bili Indonezija i Danska odn. Južna Koreja i Kina u ženskoj.

Pored učešća na pomenutim događajima i prisustva tradicionalnom sastanku Evropske badminton konfederacije (BEC), Radomir Jovović je imao priliku za brojnim značajnim formalnim i neformalnim susretima.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću Jovovića na zvaničnim događajima Svetske badminton federacije.