BEOGRAD UGOSTIO KREM VATERPOLA

Last Updated: 08/06/2021AutorTags: , , ,

Završen Finalni turnir Lige šampiona – Pro Reko šampion

 

VK Novi Beograd, u suorganizaciji sa Vaterpolo savezom Srbije i uz podršku Republike Srbije, Grada Beograda i Opštine Novi Beograd, od 3. do 5. juna bio je domaćin najprestižnijeg klupskog vaterpolo takmičenja u Evropi – Water Polo Champions League „Final eight“. VK „Novi Beograd“ uspeo je da, u konkurenciji elitnih evropskih vaterpolo klubova poput Ferencvaroša, Pro Reka, Barselonete, Juga, Olimpijakosa, dobije organizaciju pomenutog takmičenja, ove i naredne dve godine. Time je našem klubu, Gradu Beogradu i Srbiji ukazana izuzetna čast, jer smo krem vaterpolo sporta vratili na velika vrata u Beograd.

 

Prvi dan turnira Pro Reko – Hanover

 

 

 

 

 

 

 

 

Osam  evropskih klubova iz sedam zemalja na bazenima SC „11.april“ na Novom Beogradu borili su se za titulu šampiona i to: Breša (Italija), Marsej (Francuska), Ferencvaroš (Mađarska), Olimpijakos (Grčka), Pro Reko (Italija), Jug (Hrvatska), Hanover (Nemačka) i Barseloneta (Španija).

 

Drugi dan turnira, Jug – Marsej

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaterpolisti italijanskog Pro Reka postali su šampioni Evrope, pošto su u finalu završnog turnira Lige šampiona pobedili mađarski Ferencvaroš. Pro Reko je osvojio devetu titulu u Ligi šampiona, prvu posle 2015. godine, dok mađarski tim nije uspeo da odbrani šampionsku titulu osvojenu 2019. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronzanu medalju osvojila je Breša, Barseloneta je završila kao četvrta, vaterpolisti Juga zauzeli su peto mesto, a iza su ostali Hanover, Olimpijakos i Marsej.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beograd je grad sa značajnim iskustvom i dugom tradicijom u organizaciji važnih sportskih takmičenja („FINA kupa“ 2002, Evropsko prvenstvo 2006, klupski „Final Four” 2013, Evropsko prvenstvo 2016, Finalni turnir Svetske lige 2019…) zahvaljujući čemu je zaslužio da dobije poverenje LEN-a i priliku da ugosti najbolje evropske vaterpolo timove. Ugovor za organizaciju F8 potpisan je na tri godine. Ove godine, nažalost, srpski vaterpolo nije imao svog predstavnika na završnom turniru, ali se nadamo da će, pored domaćina VK Novi Beograd, u naredne dve godine, učestvovati još neki srpski klub.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Usled pandemije korona, turnir je ove godine odigran bez prisustva publike, a verujemo da ćemo 2022. i 2023. godine uspeti da pokažemo naše poznato gostoprimstvo svim gostima i navijačima najjačih evropskih vaterpolo klubova.

Organizacijom Finalnog turnira Lige šampiona u vaterpolu, jednog od najvećih sportskih događaja u Evropi ove godine, još jednom smo pokazali da je Beograd izvrstan domaćin velikih sportskih takmičenja.

 

MVP – Dušan Mandić