BEOGRAD, PARTIZAN I SREM ŽELE LIGU ŠAMPIONA

Last Updated: 25/07/2018Autor

KUGLANJE

Međunarodna kuglaška federacija na devet čunjeva – klasik (VNBA klasik) objavila je konačnu listu učesnika tri međunarodna kupa za klubove u oktobru, kao i spisak ekipa koje su se prijavile da, ako se plasiraju, igraju elitno takmičenja za klubove, Ligu šampiona! Ove sezone igraće sedam srpskih klubova, kod kuglaša Beograd, Partizan i Metalac iz Gornjeg Milanovca i  kod kugašica Kristal, Srem, Apatin i novosadski Radnički. Kod kuglaša, šampion i pobednik kupa Beograd i vicešampion Partizan i kod kuglašica vicešampion Srem iz Rume prijavili su se za Ligu šampiona.

Srem je će, čini se, imati nešto lakši posao jer je, iz Evropskog kupa, u kome igraju nacionalni vicešampioni, pet ekipa prihvatilo učešće, a tri  najbolje od njih idu u Ligu šampiona. Partizanu će biti mnogo teže, jer za pet mesta ima čak 11 kandidata. U Kupu NBC federacije, čiji će domaćin biti  Banja Junaković kod Apatina, Beogradu neće biti lako da izbori LŠ, jer je čak 12 ekipa zainteresovano za učešće, a mesta ima samo za tri najbolje!

Liga šampiona će se popuniti na sledeći način od ekipa koje su se unapred prijavile – kuglaši (maksimum 16 učesnika): pobednik iz prošle sezone, sedam najboljih iz Svetskog kupa, pet najboljih iz Evropskog kupa i tri najbolja iz Kupa NBC federacije, kuglašice (maksimum 12 ekipa): pobednik iz prošle sezone, sedam klubova iz  Svetskog kupa, tri kluba iz Evropskog kupa i jedan klub iz Kupa NBC federacije.

U Svetskom kupu (Kupu šampiona) u Zaprešiću (1-6. oktobar)  igraće samo srpski prvak u ženskoj konkurenciji zrenjaninski Kristal koji se nije prijavio za Ligu šampiona. Kuglaši šampiona Beograda iskoristili su prvo da, kao pobednici kupa, igraju u Kupu NBC federacije u Apatinu (Banji Junaković). Na konačnoj listi prijavljeni su –  kuglaši: Fojt Sent Pelten (Austrija), Revita Banja Luka (BiH), Zaprešić (Hrvatska), Lokomotiva Češka Trebnova (Češka), Tartu (Estonija), Rasing Strazbur (Francuska), Rot Vajs Zerbst (Nemačka), Zalaegerseg (Mađarska),  Nojmarkt Imperial lajf (Italija, sa našim asovima Igorom Kovačićem i Robertom Ernješijem),  Vardar Skoplje (Makedonija), Alfa Vetor Tarnovo Podgorne (Poljska), Olimpija Jaši (Rumunija), Konstruktor Maribor (Slovenija) i Železarna Podbrezova (Slovačka) sa  našim asovima Zavarkom i Tepšom, kao i trenerom Milošem Ponjavićem. Od  14 učesnika, samo Tartu i Rasing nisu prihvatili učešće u LŠ.

Kod kuglašica prijavljeni su: Beč (Austrija), Kozara Gradiška (BiH), Mlaka Rijeka (Hrvatska), Slovan Rosice (Češka), Viktorija Bamberg (Nemačka), Zaev TK (Mađarska), Fuger Stercing (Italija), Debinki Gdanjsk (Poljska),  Elektromureš (Rumunija), Celje (Slovenija), Kristal Zrenjanin (Srbija) i Železarna Podbrezova (Slovačka). Od  12 učesnika, LŠ nisu prihvatili Fuger stercing, Debinki i Kristal.

U Evropskom kupu u Sarajevu (2-5. oktobar), u kome igraju nacionalni vicešampioni, Srbiju će predstavljati kod kuglašica Srem iz Rume, a  kod kuglaša beogradski Partizan. Prijavili su se ovi klubovi – kuglaši: Union Ort Donau (Austrija), Posušje (BiH), Mertojak Split (Hrvatska), Jihlava (Češka), Reval (Estonija),  Revel (Francuska),  Viktorija Bamberg (Nemačka), Segedin (Mađarska – sa našim internacionalcima Ćalićem, N. Ernješijem i Lončarevićem), Fuger Stercing (Italija), Musandra Skoplje (Makedonija),  Kluž (Rumunija), Kamnik (Slovenija), Partizan (Srbija) i Starek Trestena (Slovačka). Od 14 klubva  Reval i Kamnik nisu se prijavili za Ligu šampona, za pet mesta boriće se 12 ekipa!

Kod kuglašica spisak učsnika Evropa kupa je: Nojkirhen (Austrija), Una Bihać (BiH), Istra Poreč (Hrvatska), Blansko (Češka), Šrechajm (Nemačka, sa našom kuglašicim Sabinom Šokac), Rakosegi (Mađarska), Triglav Kranj (Slovenija) i Srem Ruma (Srbija). Od osam učesnika Una, Istra i Blansko  ne žele da igraju Ligu šampiona.

Najmasovnije međunarodno takmičenje je Kup NBC federacije, gde učestvuju pobednici nacionalnih kupova i trećeplasirani timovi iz liga i domaćin će biti Banja Junaković kod Apatina od 2. do 6. oktobra. Pravo učešća  iz Srbije imaju, kod kuglaša pobednik kupa Beograd i trećeplasirani iz lige Metalac iz Gornjeg Milanovca, dok će kod kuglašica igrati finalista Kupa Srbije Apatin (pobedik Kupa Srbije Srem je otišao u Evropski kup) i trećeplasirani tim iz lige Radnički (Novi Sad).

Kod kuglašica, prijavljeni su: Beč (Austrija) i Post 1036 (Austrija, četvrti tim u Super ligi sa našom reprezentativkom Renatom Vilov), Rad Lukavac (BiH), Admiral (Zagreb) i Zagreb (Hrvatska), Rokicani i Spartak Preriv (Češka), Poing 98 i Lidolšajm (Nemačka), Đer i Tatabanja (Mađarska), Brest Cerknica i Miklavž (Slovenija), Rakovice (Slovačka), Apatin i Radnički Novi Sad (Srbija). Od 16 učenika, Rad, Zagreb, Rokicani, Spartak Prerov, Lidolšajm, Đer, Tatabanja, Brest, Miklavž, Apatin i Radnički neće u Ligu šampiona, što znači da će se za jedno mesto boriti pet ekipa.

Kod kuglaša konačne prijave su poslali: Nojkirhen (sa našim reprezentativcem i lane najboljim igračem austrijske Super lige  Radovanom Vlajkovim) i Klajnfarzdorf (Austrija), Borac Banja Luka i Rudar Kakanj (BiH), Osijek i Grmoščica (Hrvatska), Hvezda Trnovani i Sokol Husovice (Češka), Pin pin Talin (Estonija),  Dižon (Francuska),  Miheln i Štafelštajn (Nemačka), Đer i Repcelaki (Mađarska), Makpetrol Skoplje i Heraklea Bitolj (Makedonija), Čarna kula Poznan (Poljska), Gorica i Ljubelj Tržič (Slovenija), Beograd i Metalac Gornji Milanovac (Srbija), Slavoj Velki Šariš i Rakovice (Slovačka). Od 23 učesnika  Grmoščica, Hvezda Trnovani, Pin pin, Dižon, Štafelštajn, Bitolj, Gorica, Ljubelj, Metalac, Slavoj i Rakovice neće da igraju u Ligi šampiona, tako da za tri mesta konkuriše 12 ekipa.

Prošle godine kuglaši Beograda osvojili su bronzu u Kupu NBC federacije u Minhenu. U Svetskom kupu kuglašice Kristala lane su bile sedme. U Kupu NBC federacije kuglašice Srema 2017. su zauzele deseto, a novosadske Alimente 12. mesto, dok su u ovom takmičenju kuglaši Crvene zvezde bili 13.