BAČANIN NAJBOLJI SRPSKI TAKMIČAR U NIŠU

Last Updated: 25/06/2017Autor

VAZDUOHPLOVSTVO

Svetski kup u preletu paraglajderom sinoć je uspešno završen nakon pet letačkih zadataka, 800 sati provedenih u vazduhu i 25.000 preletenih kilometara iznad Niša i južnog dela Srbije. Nakon sedam dana tokom kojih su 122 pilota izvela pet letačkih zadataka, Svetski kup u preletu paraglajderom koji je bojio nebo iznad Niša i južnog dela Srbije uspešno je završen. Pobednik u ukupnoj konkurenciji je francuski pilot Stefan Druan, a iza njega se pozicionirao Jasen Savov iz Bugarske. Na trećoj poziciji je Francuz Arnaud Baumi. Naš najbolje plasirani takmičar je Vladimir Bačanin na 28. poziciji, iako je veći deo takmičenja bio među prvih deset. Najbolje dve žene ovog takmičenja dolaze iz Japana – Atsuko Jamašita i Juki Sato Kolome, a na trećoj poziciji je Francuskinja Meril Delferiere. Najbolji timovi (sastavljeni od pilota iz različitih država) su Ozon, Parapente Mag i Kroz Kantri.

„Osmeh na mom licu je ne zbog toga što je takmičenje završeno, već zbog toga što je završeno uspeno, bez ikakvih povreda i incidenata u letu. Hvala pilotima iz celog sveta što su nam poklonili poverenje i došli da lete na našim terenima“, rekao je prilikom zatvaranja direktor takmičenja, Željko Ovuka.

Takmičenje u organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije obeležile su sledeće brojke: na svetskom kupu je letelo ukupno 122 pilota koji su imali pet letačkih zadataka; njih 186 je završilo zadatke u cilju; ukupno su u vazduhu nakon starta proveli 800 sati i preleteli 25.000 km. Svi ovi podaci dobijeni su zahvaljujući tome što su se svi piloti uživo pratili iz štaba takmičenja u svakom trenutku trke pomoću uređaja koji se nazivaju trekeri.

„Hvala vam što ste obojili nebo iznad Niša i ovog dela Srbije prethodnih nedelju dana i što ste nam dozvolili da vam pokažemo naš prepoznatljiv brend, a to je srpska gostoprimljivost. Nadamo se da ćete nam doći ponovo i da će Srbija dobiti i organizaciju Svetskog prvenstva u Nišu uskoro“, rekao je Darko Bulatović, gradonačelnik Niša zvanično zatvarajući ovo prestižno takmičenje.