ARSOVIĆEVA I MIKEC NAJBOLJI STRELCI SRBIJE

Last Updated: 24/01/2017Autor

STRELJAŠTVO

Streljački savez Srije je na tradicionalnoj svečanosti  proglasio najbolje strelce, klubove i trenera naše zemlje u 2016. godinu. Priznanje za najboljeg strelca otišlo je u ruke Damira Mikeca, najbolja takmičarka u ženskoj konkurenciji je Andrea Arsović, a najuspešniji trener Dragan Donević, učitelj Arsovićeve. Među klubovima prvo mesto pripalo je kragujevačkom „Čika Mati“. Priznanja su dodeljena i najuspešnijim strelcima 2016. po kategorijama i oružju. Otvarajući svečanost, održanu u kafe restoranu „Petica“ na Adi Ciganliji, predsednik SSS Siniša Mašović je pozdravio goste i kazao:

– Minula godina je bila uspešna za naš savez i za streljaštvo, najstariji i jedan od najuspešnijih olimpijskih sportova u Srbiji. Na Evropskom prvenstvu srpski strelci su osvojili sedam medalja, na finalnom turniru Svetskog kupa dva Kristalna globusa. Ostaje žal za neosvojenom medaljom na Olimpijskim igrama. Međutim, činjenica je da su se naši članovi olimpijskog tima dobro pripremili za takmičenje. Podatak koji tome ide u prilog je i da je čak devet strelaca iz Srbije učestvovalo na Igrama u Rio de Žaneiru, što je i najbrojniji olimpijski tim u istoriji srpskog, ali i jugoslovenskog streljaštva.  Nije bilo sportske sreće da neko osvoji i odličje, ali to je sport. Zahvaljujem se olimpijcima na velikoj borbi, a iz svog nastupa u Riju će izvući pouke za naredni olimpijski ciklus.

Mašović je još dodao da je Savez u 2016. ispunio sve programske ciljeve.

– U ostvarivanju programa i planova ne bismo uspeli bez pomoći Ministarstva omladine i sporta, Olimpijskog komiteta Srbije i Sportskog saveza Srbije- naglasio je Mašović, posebno pozdravljajući predstavnika Sportskog saveza Srbije na današnjoj svečanosti  Daneta Koricu, velikog prijatelja strelaca.

Arsovićeva i Mikec  su dugu sezonu velikih međunarodnih takmičenja u 2016. godini krunisali na isti način pobedama na finalnom turniru Svetskog kupa u Bolonji, koje su im donele velike Kristalne globuse. Arsovićeva je na finalu SK u Bolonji osvojila zlato vazdušnom puškom, a  Damir Mikec vazdušnim pištoljem, oborivši evropski rekord finala (202,9 krugova).

Na prvom velikom takmičenju u 2016. Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem Arsovićeva je osvojila titule puškom u pojedinačnoj konkurenciji i u miksu sa Milutinom Stefanovićem. Rezimirajući minulu godinu najbolja takmičarka Srbije u 2016. kaže:

– Iza mene je jedna od najuspešnijih, ako ne i najuspešnija sezona u karijeri. Ceo trud i rad se isplatio uspesima na velikim takmičenjima, izuzimajući Olimpijske igre. U Riju nisam ostvarila što sam želela, ali ko zna zašto je to dobro. Izvukla sam velike i važne pouke. Drugi put sam proglašena za najboljeg ženskog strelca Srbije godine. Ponosna sam što sam ponovo, kao i 2014. godine, najbolja u „svojoj kući“. Daću sve od sebe da tako bude i naredne godine i da održim kontinuitet uspeha.

Mikec je, poput Arsovićeve, evropski prvak u miksu, vazdušnim pištoljem, u paru sa  Zoranom Arunović. Ocenjujući učinak u 2016. naglašava:

– Treći put za redom osvajam titulu najuspešnijeg strelca Srbije i mogu da ponovim ono što sam rekao i prošle i pretprošle godine: ovo je za mene ogroman podstrek za narednu sezonu. Velika je čast biti najbolji u uspešnom sportu kakvo je streljaštvo. Prošlu sezonu, izuzimajući Rio de Žaneiro, ću pamtiti po vrlo lepom učinku i dobrim rezultatima.  Na Olimpijskim igrama i u pripremama za Rio je bilo grešaka, koje ćemo ispraviti u pripremama za Tokio. Počela je nova takmičarska godina, znatno manje intenzivna od olimpijske. Ali visoke ambicije se ne smanjuju. U 2017. imamo dva velika takmičenja, evropska prvenstva vazdušnim i malokalibarskim oružjem, za koja se spremam sa mnogo motiva.

Najbolji trener Dragan Donević je priznanje zaslužio zahvaljujući odličnim rezultatima koje postiže kao učitelj Andree Arsović.

– Posle godine kojom nisam u potpunosti zadovoljan, zbog Olimpijskh igara, sledi sezona sa mnogo manje takmičarskih opterećenja, u kojoj ćemo zato raditi na prilagođavanju na novu tehniku treninga, na novo oružje – najavljuje Donević.- Kao pobednik prošlogodišnjeg Svetskog kupa Andrea se automatski plasirala i na ovogodišnji finalni turnir. Zato se svetskim kupovima u 2017. ne opterećujemo mnogo. Sve karte bacamo na dva Evropska prvenstva.

Predsednik najboljeg kluba  u 2016.  „Čika Mate“, Milan Armuš ističe:

– Prvo mesto smo osvojili 2014. i 2016. U rangiranju za 2015. smo bili drugi. Trud koji ulažemo rezultira da smo konstantno u vrhu. Imamo dvojicu olimpijaca, jednog paraolimpijca i petoro što seniorskih što juniorskih reprezentativaca. Napretku rezultata  je znatno doprinelo što od 2013. godine u Kragujevcu imamo zatvoreno strelište, na kome naši takmičari mogu tokom cele godine da treniraju i vazdušnim i malokalibarskim oružjem. Veliku podršku u tom projektu dobili smo i od Gradske opštine Kragujevac i Streljačkog saveza Srbije, kojima se zahvaljujem, kao i sportistima bez kojih priznanja ne bi ni bilo.

 

Najbolji strelci po kategorijama i oružju

Puška, seniori:  Stevan Pletikosić („Čika Mata“), seniorke: Andrea Arsović (Partizan), juniori: Lazar Kovačević (Jagodina 92), juniorke: Milica Babić (Palilula), mlađi juniori: Veljko Ilić (Smederevo), mlađe juniorke: Marija Kolarević (Jedinstvo), kadeti: Veljko Ilić (Smederevo), kadetkinje: Marija Kolarević (Jedinstvo), pioniri: Dimitrije Gaćeša (Mladost) i Marko Ivanović („Čika Mata“) imaju isti broj bodova i dele prvo mesto, pionirke: Natalija Tasić (Smederevo).

Pištolj, seniori: Damir Mikec (Policajac), seniorke: Zorana Arunović (Crvena zvezda), juniori: Lazar Pantelić („Aleksa Dejović“), juniorke: Teodora Simić (Crvena zvezda), mlađi juniori: Petar Adamović (Smederevo), mlađe juniorke: Marija Šunjevarić („Aleksa Dejović“), kadeti: Vukašin Lazić (Kolubara) i Stefan Popživanov (Kikinda) imaju isti broj bodova i dele prvo mesto, kadetkinje: Jelena Todorović („Aleksa Dejović“).

Prva tri kluba: 1. „Čika Mata“,. Kragujevac, 2. Crvena zvezda, Beograd, 3. Partizan, Beograd.