ANDREI ARSOVIĆ IZMAKLO FINALA TROSTAVA NA SK U ČANGVONU

Last Updated: 27/04/2018Autor

STRELJAŠTVO

Srpska reprezentativka Andrea Arsović zauzela je 14. mesto u trostavu (3 puta 40 metaka) šestog dana Svetskog kupa u Čangvonu (Južna Koreja). Arsovićeva je „ubila“  1.167 krugova (388 klečeći, 392 ležeći, 387 stojeći stav).  Pet takmičarki plasiranih od 10. do 14. mesta su postigle ovaj rezultat, pa je odlučivao broj unutrašnjih centara.  U finale je kao osmoplasirana, u konkurenciji 76 takmičarki, sa 1.168 krugova, ušla Ukrajinka  Ana Ilina.

– Andrea je danas gađala odlično, s obzirom na stomačne probleme koje je imala i zbog kojih je u sredu morala u bolnicu da primi dve injekcije. Ponovo nam je nedostajalo malo sreće, jer Andreu je krug delio od finala. Svetski kup u Čangvonu je za nju bilo prvo takmičenje u trostavu po novim pravilima, sa 120 hitaca, i odlično se snašla. Ujedno, prvi put je gađala novom malokalibarskom puškom „Grunig Elmiger“ – prenosi Dragan Donević, šef stručnog štaba i trener Arsovićeve, koja je današnjim takmičenjem završila učešće srpske reprezentacije na drugom Svetskom kupu sezone.

Rezultat  Arsovićeve je automatski i novi državni rekord s obzirom da je SK u Čangvonu prvo takmičenje za naše reprezentativce po novim pravilima trostava za žene.

MK puška trostav (3 puta 40 metaka), žene: 1. Zeru Vang (Kina) 458,3, 2. Franciska Per (Austrija) 458,2, 3. Živa Dvoršak (Slovenija) 445,4, 4. Binbin Žang (Kina) 434,9, 5. Ajano Šimicu (Japan) 424,6… Kvalifikacije: 1. Dvoršak 1.178, 2. Per 1.175, 3. Jolin Ber (Nemačka) 1.170… 14. Andrea Arsović 1.167 (klečeći stav 388, ležeći stav 392, stojeći stav 387).. Ukupno 76 takmičarki. Za finale 1.168…

 

Selektori zadovojni učinkom

Srbiju je u Čangvonu predstavljalo osmoro strelaca, osvojene su dve bronzane medalje. Zorana Arunović je vazdušnim pištoljem bila treća pojedinačno i u miks paru sa Damirom Mikecom.

– Kad se podvuče crta, stručni štab može da bude zadovoljan postignutim rezultatima i plasmanima, jer ovo takmičenje je prevashodno služilo za sagledavanje uslova na strelištu, kako tehničkih, tako i taktičkih pred glavno takmičenje sezone, koje će  u Čangvonu biti održano u septembru – ocenjuje Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku.

Od strelaca puškom najviše su pokazali Milenko Sebić (deveto mesto trostav) i Andrea Arsović (14. mesto trostav).  Oboje su bili po krug daleko od finala. Miks par vazdušnom puškom Andrea Arsović/Milutin Stefanović je zauzeo 16. poziciju…

Takmičari pištoljem su „upisali“ četiri plasmana u finale. Zorana Arunović je obeležila učešće našeg tima u Čangvonu. Plasirala se u tri finala, jedina je od naših strelaca koja je uspela da uđe među osam najboljih malokalibarskim oružjem (šesto mesto MK pištoljem).

Ocenjujući učinak strelaca pištoljem, selektor za ovu disciplinu Jelena Arunović, kaže:

– Kao i svake sezone, našim sportistima treba vremena da uhvate priključak malokalibarskim pištoljem. Pre svega, jer takmičenjima prethodi deo sezone bez ikakvih aktivnosti, a otežavajuća okolnost je i ta što u Srbiji još uvek nemamo zatvoreno malokalibarsko strelište koje bi mogli da koristimo. Neposredno pred dolazak u Koreju Bobana Veličković je sa trenerom Jasnom Šekarić  bazični deo odradila u Osijeku, a Zorana i ja u Minhenu. Zbog toga su postignuti rezultati i očekivani, realno pokazuju fazu treninga u kojoj se sportisti trenutno nalaze.

Sem Arunovićeve, u finale vazdušnim pištoljem se plasirala i Bobana Veličković (četvrto mesto), dok je Dimitrija Grgića i Damira Mikeca po krug delio od finala.

– Kada se radi o vazdušnom pištolju, tu je situacija potpuno drugačija. Naše dame i naši muškarci su krem svetskog streljaštva. To su i ovog puta dokazali. Jedino je Srbija, uz Kinu, imala dve predstavnice u finalu u ženskom finalu. Želela bih da podsetim da su naše dame ekipne aktuelne prvakinje sveta. Iako smo svi priželjkivali obe naše predstavnice na podijumu, na kraju je Zorana osvojila bronzanu medalju a Bobana je zauzela četvrto mesto.

Kruna učešća srpskih strelaca pištoljem bila je bronza Zorane Arunović i Damira Mikeca u miksu vazdušnim pištolje. Naš drugi par Bobana Veličković/Dimitrije Grgić je bio deveti, a kako kaže selektor nedostajalo im je malo sreće za viši plasman.

– Generalno, smatram da možemo da budemo zadovoljni postignutim plasmanima i rezultatima. Iako su osvojene dve medalje, i zabeležena su još dva finala, utisak je da je to neka nulta tačka i da sitnija poboljšanja mogu da donesu napredak. Prva prilika je na Svetskom kupu u Americi, koji se održava početkom maja, a krajem maja nas očekuje i Svetski kup u Minhenu – ocenila je Jelena Arunović.

Veći deo srpske ekspedicije se vraća u zemlju, dok Damir Mikec, po programu Olimpijskog komiteta Srbije, ide u Kolorado Springs (SAD), gde će trenirati do 7. maja, kada će se priključiti reprezentaciji koja će učestvovati na Svetskom kupu u Fort Beningu (9 – 13. maj).