ALEKSANDRA CRVENDAKIĆ I NIKOLA JOKIĆ NAJBOLJI U 2018!

Last Updated: 12/01/2019Autor

KOŠARKA

Košarkaški savez Srbije četvrtu godinu zaredom zvanično proglašava najboljeg košarkaša i košarkašicu godine. U svečanoj atmosferi na novogodišnjem i božićnom koktelu KSS u hotelu „Kraun plaza“ dodeljene su nagrade za najboljeg košarkaša i košarkašicu Srbije u 2018. Kao i prethodnih godina, kako bi izbor bio što objektivniji, KSS je proces glasanja poverio sportskim novinarima svih uglednih i tiražnih srpskih medija, koji prate košarku i aktivnosti KSS.

Prema izboru žirija, koji su činile sportske redakcije svih dnevnih novina, televizija sa nacionalnom frekvencijom, radio stanica sa nacionalnom frekvencijom, informativnih agencija, kao i najuglednijih internet portala koji prate zbivanja pod obručima i specijalizovanih košarkaških emisija, najbolji u 2018. godini su Aleksandra Crvendakić i Nikola Jokić!

Košarkaš NBA ligaša Denvera trijumfovao je sa 28 glasova, prošlogodišnji osvajač ovog laskavog priznanja Bogdan Bogdanović dobio je tri, a Miroslav Raduljica i Vasilije Micić po dva glasa. Košarkašica mađarskog Šoprona, koja je prošle godine osvojila mađarsku ligu i Kup, igrala finale Evrolige i draftovana je u VNBA, osvojila je 22 glasa ispred Sonje Petrović sa devet, Ivane Race sa tri i prošlogodišnje pobednice Jelene Milovanović koja je dobila jedan glas.

Današnji skup imao je i dodatni značaj. Uz proglašenje najboljih, svečano je potpisan ugovor između Rajfajzen banke i Košarkaškog saveza Srbije. Predsednik KSS Predrag Danilović i predsednik izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović stavili su paraf i ozvaničili novu saradnju, a Danilović je Petroviću poklonio dres ženske reprezentacije Srbije sa reklamom Rajfajzen banke, koja će ubuduće biti na leđima naših najboljih košarkašica.

Posle toga, brojne zvanice pozdravio je predsednik KSS Predrag Danilović.

– Zahvaljujem se Rajfajzen banci i njenom direktoru Zoranu Petroviću što će u naredne četiri godine biti sa nama i pružati nam podršku u ostvarivanju što boljih rezultata. Rajfajzen je tako postao deo uspešnog tima naših sponzora. Prošle godine smo produžili višegodišnje ugovore sa velikim kompanijama Rodom i Triglav osiguranjem, pred potpisivanjem smo novog ugovora o nastavku saradnje sa kompanijom Marbo, dok je u našem timu uspešnih odnedavno i kompanija Hajneken sa poznatim brendom Laško. Uz nas su i dalje NIS, Nektar, Ford, Blic i VIP fizikal. Ovom prilikom se iskreno zahvaljujem svim našim poslovnim partnerima na velikoj podršci, jer bismo bez njih teško ostvarili tako dobre rezultate i osvajali medalje. Godina iza nas bila je još jedna vrlo uspešna za srpsku košarku. Iako nismo imali velika seniorska takmičenja, košarkaši su stigli na korak do plasmana na Svetsko prvenstvo u Kini narednog leta, juniori postali šampioni Evrope, a devojke iz U20 reprezentacije vicešampionke Evrope. Seniorska 3×3 reprezentacija Srbije četvrti put je postala šampion sveta, prvi put i prvak Evrope, a juniorska vicešampion Evrope. Košarkaški savez Srbije uspešno je odgovorio i na velike izazove, pa je uz sve pohvale FIBA odlično organizovao više utakmica u okviru kvalifikacija za Svetsko seniorsko prvenstvo, kao i Evropsko prvenstvo za kadete letos u Novom Sadu. U decembru smo imali smo i tri velika događaja u samo jednom danu. Otkrili smo spomenik utemeljivačima košarke na našim prostorima, u gradskoj Skupštini žreb za žensko Evropsko prvenstvo i Svečanu akademiju. Proslavili smo 70 godina Saveza i 95 godina košarke u Srbiji u Narodnom pozorištu.

Predsednik KSS je govorio i o događajima u 2019.

– U 2019. godini očekuje nas organizacija muškog i ženskog Kupa, završnica kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini u februaru i ono što je najzahtevnije – organizacija velikog događaja, Evropskog prvenstva za seniorke u Nišu, Zrenjaninu i Beogradu. Zahvaljujemo se državi Srbiji, Ministarstvu omladine i sporta i ministru Udovičiću, pokrajinskoj Vladi Vojvodine i gradu Novom Sadu, gradovima Beogradu, Zrenjaninu i Nišu, Olimpijskom komitetu Srbije, na velikoj pomoći koju nam pružaju. Uz čestitke za srećne novogodišnje i božićne praznike, želim vam da nam se i dogodine na ovom mestu pruži prilika da zajedno nagradimo što veći broj uspešnih pojedinaca i selekcija!

Predsednik izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović bio je zadovoljan što je njegova banka postala poslovni partner KSS.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde, kada koristimo ovu svečanu priliku da ozvaničimo početak saradnje Rajfajzen banke i Košarkaškog saveza Srbije. Sa ponosom najavljujem da će tokom naredne četiri godine Rajfajzen banka biti oficijelni sponzor Košarkaškog saveza Srbije, ženske i muške reprezentacije. Naša banka punih 18 godina, koliko posluje u Srbiji, aktivno podržava ovu zajednicu, kako kroz humanitarne akcije i pomoć, a tako i kroz ulaganje u prave vrednosti – sport i kulturu, kao najvažnije među njima. Zapaženi rezultati koje naša košarka, kako muški, tako i tim naših dama, ostvaruje iz godine u godinu, jasna su potvrda činjenice da je upravo to kvalitet u koji treba ulagati. Drago mi je da su to prepoznale i druge kompanije, jer je podrška vrhunskom sportu uvek važna. Svakako, od velike važnosti je i podrška države, pogotovo za sport u kome ostvarujemo izuzetne rezultate i koji nas je proslavio u Evropi i svetu. Kao veliki poštovalac ovog sporta, želim i da naglasim da izuzetno cenim rukovodstvo Saveza i da imam puno poverenje da će na narednim prvenstvima naši košarkaši i košarkašice, pod njihovim vođstvom, nastaviti uspešan niz iz prethodnih godina. I zašto da ne – možda otići i korak dalje! Ponosni smo što ćemo kao kompanija biti zajedno sa njima na ovom putu.

Usledila je dodela priznanja, a prvo je primio gospodin Branislav Jokića, Nikolin otac, kome je nagradu uručio predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović. Otac najboljeg srpskog košarkaša u 2018. zahvalio se prisutnima u ime porodice Jokić, dok se Nikola iz Denvera prisutnima obratio putem video poruke.

– Žao mi je što nisam sa vama da lično primim nagradu. Mnogo godina sam trenirao za to da budem proglašen za najboljeg igrača Srbije, košarkaške zemlje. Nadam se da ću pružati još bolje partije da to opravdam. Veliki pozdrav svima, vidimo se… – poručio je Jokić.

Sledeća je na binu izašla najbolja u 2018. Aleksandra Crvendakić, kojoj je Danilović uručio laskavo priznanje.

– Čast mi je i zadovoljstvo što sam dobila ovu nagradu. Individualne nagrade sam uvek gledala kao timske. U košarci uvek delimo lepe i one manje lepe trenutke. Zahvalna sam svim saigračicama, trenerima, ljudima koji su nas uvek podržavali, vama koji ste glasali za mene. I za kraj bi htela da se zahvalim porodici za neizmernu podršku i ljubav koju mi pružaju. Svima želim srećne praznike i da budete uz nas, posebno na jako bitnom događaju, Evropskom prvenstvu koje će se ove godine održati u Srbiji – rekla je Crvendakić.

Za proteklu godinu, Košarkaški savez Srbije je odlučio da uruči i specijalne nagrade. Prvi dobitnik specijalne nagrade Košarkaškog saveza Srbije bila je U20 ženska reprezentacija Srbije, koja je letos osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Šopronu. Nagradu je primila Katarinu Tomić, tim menadžer ove selekcije, iz ruku potpredsednika za takmičenja KSS Dušana Projovića.

– Drago mi je što u ime tih devojaka primam nagradu, one su na prethodna dva evropska prvenstva osvajale srebro… Nadam se da će treća biti sreća i da ćemo ovog leta osvojiti zlato.

Dobitinik specijalnog priznanja je i juniorska reprezentacija Srbije, koja je na Evropskom prvenstvu u Rigi osvojila zlato. Nagradu je selektoru ove ekipe Aleksandru Bućanu uručio Igor Rakočević, potpredsednik KSS za mušku košarku, posle čega je Bućan rekao:

– Zahvaljujem na ovoj nagradi. Ona je svakako posledica dobrih igara na prethodnom Evropskom prvenstvu za juniore, sve zasluge idu igračima i mojim saradnicima u stručnom štabu. Uspeh kao uspeh je mnoštvo reči, ali i mnogo više od toga. Možemo da definišemo uspeh kao stvar u kojoj će svako od nas da pruži maksimum i potrudićemo se da damo koliko god možemo i u narednom periodu.

Naravno, nagrađeni su i naši najbolji basketaši. Eniorska 3h3 reprezentacija je u 2018. četvrti put postala šampion sveta i prvi put evropski prvak, dok je 3×3 juniorska reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu u Debrecinu osvojila srebrnu medalju.

U ime ove dve reprezentacije, specijalno priznanje su iz ruku predsednika KSS Predraga Danilovića primili selektor Goran Vojkić  i trener Danilo Lukić.

– Hvala na nagradi. U ovoj predolimpijskoj godini, pred nama su velika iskušenja, pošto želimo da izborimo plasman na Olimpijske igre – rekao je Vojkić.

Izbor za najbolje, Košarkaški savez Srbije organizuje od 2015. godine, kada su laureati bili Ana Dabović i Nemanja Bjelica. Godinu kasnije najbolji su bili Sonja Petrović i Miloš Teodosić, a 2017. Jelena Milovanović i Bogdan Bogdanović.

Evo i kako su za 2018. glasali novinari:

RTS – Slobodan Šarenac

-Sonja Petrović

-Nikola Jokić

TV O2 – Miloš Šaranović

-Aleksandra Crvendakić

-Bogdan Bogdanović

Sportska centrala – Aleksandar Krstanović

-Jelena Milovanović

-Nikola Jokić

Radio S – Stevan Denkovski

-Aleksandra Crvendakić

-Nikola Jokić

Srpski telegraf – Dražen Ostojić

-Aleksandra Crvendakić

-Nikola Jokić

TV Prva – Miljan Milićević

-Sonja Petrović

-Nikola Jokić

TV Pink – Dejan Grbović

-Aleksandra Crvendakić

-Nikola Jokić

TV Arena sport –Nenad Kostić

-Aleksandra Crvendakić

-Nikola Jokić

Sport klub – Ilija Kovačić

-Aleksandra Crvendakić

-Nikola Jokić

Eurosport Srbija – Dragan Popović

-Sonja Petrović

-Nikola Jokić

SOS kanal – Vladan Tegeltija

-Aleksandra Crvendakić

-Bogdan Bogdanović

Blic – Igor Velimirović

-Aleksandra Crvendakić

-Nikola Jokić

Kurir – Predrag Gajić

-Aleksandra Crvendakić

-Nikola Jokić

Informer – Marija Stefanović

-Aleksandra Crvendakić

-Nikola Jokić

Politika – Aleksandar Miletić

-Sonja Petrović

-Miroslav Raduljica

Večernje novosti – Vlada Preradović

-Ivana Raca

-Nikola Jokić

Mondo – Ivan Bogunović

-Ivana Raca

-Nikola Jokić

Srbija danas – Ljuban Masal

-Ivana Raca

-Nikola Jokić

Sportske.net – Pavle Knežević

-Aleksandra Crvendakić

-Nikola Jokić

Beta – Rastko Čerge

-Sonja Petrović

-Vasilije Micić

Tanjug – Željko Vučković

-Sonja Petrović

-Nikola Jokić

Sportski žurnal – Predrag Sarić

-Aleksandra Crvendakić

-Nikola Jokić

Danas – Nemanja Marković

-Aleksandra Crvendakić

-Vasilije Micić

Košarka 24 – Dejan Ignjatović

-Aleksandra Crvendakić

-Nikola Jokić

Dnevnik – Saša Predojević

-Aleksandra Crvendakić

-Nikola Jokić

Alo – Dejan Boškov

-Aleksandra Crvendakić

-Nikola Jokić

MVP – Aco Lazarević

-Sonja Petrović

-Nikola Jokić

Telegraf – Dragutin Stojmenović

-Aleksandra Crvendakić

-Nikola Jokić

Vesti – Dragan Nikodijević

-Sonja Petrović

-Nikola Jokić

Radio Beograd – Slobodan Maletić

-Aleksandra Crvendakić

-Nikola Jokić

Sport netvork – Vladimir Pajić

-Aleksandra Crvendakić

-Nikola Jokić

Mocart sport – Nikola Stojković

-Aleksandra Crvendakić

-Nikola Jokić

Časopis „Trener” – Mirko Polovina

-Bogdan Bogdanović

-Sonja Petrović

Narodne novine – Zoran Petković

-Aleksandra Crvendakić

-Nikola Jokić

Koš magazin – Vlada Stanković

-Aleksandra Crvendakić

-Miroslav Raduljica

UKUPNO

Košarkaši

Nikola Jokić                         28

Bogdan Bogdanović                3

Vasilije Micić                     2

Miroslav Raduljica              2

Košarkašice

Aleksandra Crvendakić    22

Sonja Petrović                      9

Ivana Raca                              3

Jelena Milovanović           1