ALEKSANDAR STOJANOVIĆ I VLADIMIR BANJANAC SVETSKI ŠAMPIONI

Last Updated: 01/10/2018Autor

VESLANJE

Aleksandar Stojanović i Vladimir Banjanac ostvarili su ogroman uspeh na Svetskom prvenstvu za veterane čiji je domaćin od 27. do 30. septembra bila Sarasota (SAD). Srpski dubl skul je osvojio šampionsku titulu u kategoriji D (veslači preko 50 godina i više). U finalu ove disicipline Stojanović i Banjanac su s rezultatom 3:31.028 prošli prvi kroz cilj, ispred posada Brazila Čarls Figeredo Atajde, Sandro Furtado Martins (3:32.850) i SAD Džastin Bohan, Peter Kloze (3:39.505) kojima je pripalo srebro, odnosno bronza. Četvrti je bio Peru (03:46.980), peto (3:51.604), šesto (03:54.735) i sedmo mesto (03:55.590) je pripalo posadama iz Amerike, dok je poslednja bila Danska (03:58.605).

Stojanović i Banjanac su nekadašanji reprezentativci naše zemlje koji su od devedesetih godina prošlog žitelji Majamija gde su izgradili karijere uspešnih poslovnih ljudi. Pre izvesnog vremena su došli na ideju da se aktiviraju u sportu koji je godinama bio neotuđivi deo njihovih života. Kupili su čamac i prionuli na posao. Odlična priprema i sjajni treninzi doprineli su da u dresu Srbije zaveslaju na šampionatu u Sarasoti koji su na kraju trijumfalno završili.

Inače, Stojanović je branio boje naše zemlje na Svetskom prvenstvu za juniore 1988, a dve i tri godine kasnije bio je akter svetskih prvenstva za mlađe seniore. Jedan je od prvih naših veslača koji su preko ovog sporta uspeli da dobiju stipendiju za neki od američkih univerziteta. Diplomirao je na Palm Bič Atlantik univerzitetu 1995. Godinu dana kasnije u Americi mu se pridružio Banjanac, jedan od najboljih sprskih veslača koji, na žalost, ogroman potencijal i talenat nije krunisao nekom od svetskih medalja. Za dlaku su mu izmakla odličja na Svetskom prvenstvu za juniore 1984. i Svetskom prvenstvu za seniore dve godine kasnije pošto je u dvojcu sa Lazom Pivačem osvojio četvrta mesta. Bio je učesnik i Igara u Seulu 1988. i Barseloni 1992, na kojima je nastupio u dvojcu, odnosno četvercu sa kormilarom.

Sve u svemu nastup Stojanovića i Banjanca u Sarasoti je pozitivan primer kako i bivši veslači mogu da se aktiviraju i da dođu u priliku da se ponovo takmiče na najvećoj međunarodnoj sceni. Njima je to pošlo za rukom, a nadamo se da će njihovim putem krenuti još neki bivši reprezentativci naše zemlje.