U ZNAKU LUKE MILIĆA

Last Updated: 05/06/2017Autor

BADMINTON

Luki Miliću su pripale najviše počasti na 24. Prvenstvu Srbije za seniore, koje je 3. i 4. juna 2017, održano u sali Osnovne škole “Ivo Andrić” u Budisavi pored Novog Sada. Član Badminton kluba Zmajevi je osvojio tri šampionske titule, što se zadnji put na državnim šampionatima desilo pre tri godine kada je to pošlo za rukom Milici Simić. Ujedno, postao je jedan od tri vlasnika “het-trika” među badmintoncima u poslednjih deset godina. Prethodna dva ovakva ostvaranja upisali su Ilija Pavlović i Radomir Jovović 2013, odnosno 2007. Da je na dobrom putu da ostvari izvanredan skor na ovogodišnjem šampionatu Milić je nagovestio prvog dana, koji je zaključio sa trijumfima u muškom dublu, sa Andrijom Doderom iz BK Beograd, i mešovitom dublu, gde mu je partnerka bila Milica Simić iz Novog Sada. U finalima ovih konkurencija pobeđeni su Ilija Pavlović (BK Novi Sad) i Borko Petrović (BK Beograd), odnosno Sergej Lukić i Marija Sudimac (BK Zmajevi, Kruševac). Međutim, tek tada ga je čekao teži deo posla budući da je krenula bitka za prvaka u muškom singlu, gde je godinama unazad najžešča konkurencija. Posle iscrpljujućih okršaja u tri seta, u četvrtfinalu i polufinalu, Milić je smogao snage i za završni duel na šampionatu. U velikom finalu, takođe u tri seta, pobedio je Pavlovića, prigrbivši i treći trofej u Novom Sadu.

“Na Prvenstvo Srbije za seniore sam stigao sa etiketom favorita, s pravom, budući na visok nivo igre koji sam držao u prethodnom periodu i na činjenicu da sam osvajao zlata u muškom singlu i dublu na poslednja tri A turnira. Prvi dan šampionata prošao je po planu. Uz samo dva izgubljena seta stigao sam do najsjajnijih odličja u muškom i mešovitom dublu sa Doderom, odnosno Simićevom. Da li zbog toga što sam već imao dve šampionske titule u rukama ili nečeg drugog od početka takmičenja u singlu kao da nisam bio u svojoj koži. Hod po mukama je krenuo već u četvrtfinalu. Izgubio sam prvi set od Lukića, ali sam uspeo da se trgnem i da dobijem naredna dva. Ista priča, ali mnogo dramatičnija, ponovila mi se u polufinalu. Nakon gubitka prvog seta Borko Petrović je u drugom poveo s 14:4 i bio na odličnom putu da se plasira u finale. Međutim, ponovo sam uspeo da zbacim omču koja mi se nalazila oko vrata. Vratio sam se u sedlo, počeo da igram svoju igru, smanjio razliku, spasao čak tri meč lopte i konačno izjednačio u setovima. Treći sam dobio rutinski i stigao do meča za trofej. I u finalu, protiv Pavlovića, izgubio sam prvi set, ali sam bio ubedljiv u naredna dva i tako došao do svog trećeg trofeja u Novom Sadu”, kazao je Milić i dodao – “Presrećan sam. Uspeh sa ovogodišnjeg šampionata doživljavam kao jedan od tri najznačajnija u dosadašnoj karijeri. On mi je u rangu sa titulom evropskog viceprvaka na Evropskom prvenstvu za igrače do 15 godina 2014. i ovogodišnjim zlatom u muškom singlu na turniru Svetskog kupa u Grčkoj, tim pre što nikada pre ovog šampionata nisam osvojio titulu na Prvenstvu Srbije za seniore. Naravno, državni šampionat ima i posebnu težinu jer trijumf na njemu donosi zvanje sportiste nacionalnog ranga, koji konkuriše i za stipendiju Ministarstva omladine i sporta.

Osim u tri pomenute konkurencije, u kojima je Milić bio u glavnim ulogama, i u ženskom dublu Srbija je dobila nove državne prvaknje – Natašu Pavlović i Mariju Sudimac iz BK Zmajevi. Njih dve su u finalu pobedile tandem beogradskog Clear-a – Mariju Bulatović i Sofiju Dmitrović. Sudimčeva, koja je bila najuspešnija među badmintonkama na ovogodišnjem šampionatu, sačuvala je trofej u ženskom singlu, do kojeg je prošle godine stigla prvi put. U finalu ove konkurencije savladala je svoju klupsku drugaricu Saru Lončar.

“Prezadovoljna sam što sam uspela da odbranim titulu u ženskom singlu i što sam osvojila svoj prvi trofej u ženskom dublu u paru sa Natašom Pavlović. Ostaje mala žal što nisam stigla do zlata u mešovitom dublu. Ipak, Lukić i ja smo dali sve od sebe, ali su naši rivali u finalu ovoga puta bili bolji”, istakla je Marija Sudimac.

Na Prvenstvu Srbije za seniore za odličja se borilo preko 50 najboljih srpskih takmičara iz 10 klubova – BK Beograd, BK Clear (Beograd), BK Novi Sad, BK Helianthus (Novi Sad), BK Ravens KG (Kragujevac), BK Zmajevi (Kruševac), BK Dinamo (Pančevo), BK Pančevo, BK Fanatik (Vršac) i BK Ekstaza (Latković). Na osnovu pojedinačnih rezultata najbolji klub bio je BK Zmajevi, koji je proglašen za ekipnog prvaka Srbije za muške, ženske i mešovite timove. Šampionat su organizovali Badminton savez Srbije, Badminton savez Vojvodine i badminton klubovi Novi Sad i Helianthus, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, a uz podršku kompanija “Yonex”, “Tin šped”, “Koka Plus” i “Ledeni Kvas”.

Medalje su osvojili – Muškarci pojedinačno: 1. Luka Milić (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Ilija Pavlović (BK Novi Sad), 3. Dragoslav Petrović (BK Zmajevi, Kruševac), Borko Petrović (BK Beograd); Žene pojedinačno: 1. Marija Sudimac (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Sara Lončar (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Nina Bogdanović (BK Zmajevi, Kruševac), Milica Simić (BK Novi Sad); Muški parovi: 1. Andrija Doder (BK Beograd) / Luka Milić (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Ilija Pavlović (BK Novi Sad) / Borko Petrović (BK Beograd), 3. Miodrag Kaličanin (BK Beograd) / Dragoslav Petrović (BK Zmajevi, Kruševac), Mateja Manić (BK Beograd) / Nenad Milošević (BK Novi Sad); Ženski parovi: 1. Nataša Pavlović / Marija Sudimac (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Marija Bulatović / Sofija Dmitrović (BK Clear, Beograd), 3. Marta Bogdanović / Nina Bogdanović (BK Zmajevi, Kruševac), Sara Lončar (BK Zmajevi, Kruševac) / Milica Simić (BK Novi Sad); Mešoviti parovi: 1. Luka Milić (BK Zmajevi, Kruševac) / Milica Simić (BK Novi Sad), 2. Sergej Lukić / Marija Sudimac (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Mihajlo Tomić (BK Beograd) / Sara Lončar (BK Zmajevi, Kruševac), Ilija Pavlović (BK Novi Sad) / Nataša Pavlović (BK Zmajevi, Kruševac).

Ekipni plasman muških timova: 1. BK Zmajevi (Kruševac) 2200 bodova, 2. BK Beograd 2150, 3. BK Novi Sad 1650, 4. BK Ravens KG (Kragujevac) 1600, 5. BK Pančevo 1450, 6. BK Clear (Beograd) 1150, 7. BK Ekstaza (Latković) 850, 8. BK Dinamo (Pančevo) 700, 9. BK Fanatik (Vršac) 250.

Ekipni plasman ženskih timova: 1. BK Zmajevi (Kruševac) 2450 bodova, 2. Clear (Beograd) 1950, 3. BK Novi Sad 1700, 4. BK Pančevo 1150, 5. BK Dinamo (Pančevo) 850, 6. BK Helianthus (Novi Sad) 600, 7. Fanatik (Vršac) 500, 8. BK Beograd 450, 9. BK Ravens KG (Kragujevac) 200.

Ekipni plasman mešovitih timova: 1. BK Zmajevi (Kruševac) 5900, 2. BK Novi Sad 4450, 3. BK Clear (Beograd) 3900, 4. BK Pančevo 3300, 5. BK Beograd 3250, 6. BK Ravens KG (Kragujevac) 2650, 7. BK Dinamo (Pančevo) 1950, 8. BK Fanatik (Vršac) 1150.