It seams that you haven't connected with your Twitter account
21 February, 2024
PočetnaBadminton22 ODLIČJA ZA SRPSKI BADMINTON U OPATIJI

22 ODLIČJA ZA SRPSKI BADMINTON U OPATIJI

Čak 22 odličja sjajan je skor srpskog badmintona na međunarodnim turnirima koji su od 17. do 19. maja 2019. održani u Opatiji. Na Evropskom kupu za igrače do 17 godina, Adria U17 International 2019, na kojem se ogledalo gotovo 150 takmičara iz 20-tak zemalja, iskovana su odličja u svih pet konkurencija. Jedino zlato na ovom turniru delo je Mihajla Tomića i Sare Lončar koji su u finalu mešovitog dubla bili bolji od ruske kombinacije Kirill Bunkov, Sofija Bičkova (2:0). Do vicešampionskih titula stigli su Lončareva u ženskom singlu, koja je u finalu poražena od Izraelke Heli Neiman (2:0), i Sergej Lukić i Tomić u muškom dublu, od kojih su u okršaju za najsjajniju medalju bili bolji Rusi Egor Borisov i Ilja Kim (2:0). Lukić je u muškom singlu prigrabio bronzu, a do odličja istog sjaja stigle su Lončareva i Anđela Vitman u ženskom dublu.

“Izuzetno sam zadovoljna nastupom u Opatiji. Tomić i ja smo u miksu ispunili cilj pošto smo do trofeja stigli bez izgubljenog seta. U finalu ženskog singla sitnice su tas na vagi prevagnule na stranu protivnice, dok smo Vitmanova i ja polufinale ženskog dubla izgubile zbog čestih padova koncentracije tokom meča. Sve u svemu mnogo pozitivnih stvari se desilo tokom ovog turnira, a sve to će mi biti ogroman podstrek za izazove koji slede. Sredinom juna me očekuje Evropski kup za igrače do 17 godina u Novom Sadu, nakon kojeg ću svi pažnju usmeriti ka pripremama za Evropsko prvenstvo za igrače do 17 godina, koje će sredinom krajem avgusta i početkom septembra biti održano u Poljskoj”, kazala je Sara Lončar.

U muškom singlu Adria U17 International 2019 Viktor Petrović je zaustavljen u drugom, a Aleksandar Jovičić u prvom kolu, dok su u ženskom singlu i Vitmanova i Nina Bogdanović poražene u osmini finala, a Sanja Perić u prvom kolu. Jovičić i Petrović su izgubili u prvom kolu muškog dubla, dok je osmina finala bila maksimalni domet u mešovitom dublu za Petrovića i Bogdanovićevu, odnosno Jovičića i Perićevu.

Na turniru Adria Youth International 2019, koji je igran u kategorijama do 11, do 13 i do 15 godina, osvojeno je čak 14 medalja. Briljirao je Andrej Stolić koji je imao maksimalni učinak. Naš reprezentativac je u kategoriji do 11 godina trijumfovao u sve tri konkurencije – u muškom singlu, u muškom dublu sa Englezom Šaura Singom i u mešovitom dublu sa Teodorom Latas. U istoj kategoriji Ana Dimitrijević je u paru sa Rumunkom Irinom Gerasimbilom bila bez premca u ženskom dublu, Vasilije Janković i Hrvat Lovro Matovina osvojili su srebro u muškom dublu, dok su se bronzama okitile Latasova i Dimitrijevićeva u ženskom singlu, Andrea Bogojević i Lataseva u ženskom dublu, te Janković i Bogojevićeva u mešovitom dublu.

“Presrećan sam svojim uspehom i igrama koje sam prikazao u Hrvatskoj. Iako su rivali bili izuzetno jaki, uspeo sam da turnir završim bez ijednog poraza. Ovom prilikom moram da pohvalim i atmosferu u Opatiji koja je sva tri dana bila na najvišem nivou. Upoznao sam mnogo novih drugara s kojima ću ostati u kontaktu”, istakao je Andrej Stolić.

U uzrasnoj kategoriji do 13 godina osvojena su dva srebrna odličja. Mara Batar i Lana Pavlović su postale vicešampionke u ženskom dublu, a Vuk Dimitrijević i Batarova u mešovitom dublu. U dve godine starijem uzrastu Anđela Vitman je pobedila u ženskom singlu i osvojila bronzu u ženskom dublu, u paru sa Batarovom. S druge strane Viktor Petrović i Nina Bogdanović su prigrabili bronzu u mešovitom dublu. Na korak od odličja u Opatiji stali su Dimitrijević u muškom singlu kategorije U13, Dimtrijević i Relja Milić, te Danilo Janković i Vanja Kovač u muškom dublu kategorije U13, Čarna Mihajlović i Rumunka Irina Gerasim u ženskom dublu kategorije U13, Petrović u muškom singlu kategorije U15, Bogdanovićeva u ženskom singlu kategorije U15, i Uglješa Mihajlović i Rus Igor Telepov, odnosno Miloš Dmitrović i Vanja Rašeta u muškom dublu kategorije U15.

“Na Evropskom kupu za igrače do 17 godina naši reprezentativci su pružili mnogo dobrih partija. Ostaje velika žal zbog povrede Lukića. Zbog toga Tomić i on nisu mogli u finalu muškog dubla da pruže svoj maksimum. Da je bilo drugačije siguran sam da bi rezultat protiv ruskog para bio drugačiji. U svakom slučaju veoma sam zadovoljan prikazanom igrom i konstantni napretkom naših reprezentativaca. Rezultat toga jesu osvojene medalje koje same po sebi nisu prioritet. Ipak, činjenica da smo u svim konkurencijama došli do postolja može samo da nas raduje. Na Adria Youth International 2019 je učestvovalo mnogo kvalitetnih igrača, a naši igrači su na najbolji način predstavljali našu zemlju. Potvrda toga jeste i činjenica da su se završnog dana na pobedničkom postolju najviše smenjivali ruski, ukrajinski i naši takmičari. U svim konkurencijama očigledan je talenat i kvalitet naših igrača, koji prate i velika motivisanost i borbenost. Metaforički, svi oni su poput dragog nebrušenog kamena koji bi sada trebalo fino dorađivati. To u narednom periodu zahteva mnogo posvećenog rada i upornosti kako njihovih trenera, tako i njih samih”, “podvukao” je trener reprezentacije Dragan Antić koji je uz Nikolu Mijačića i tim menadžera Miodraga Kaličanina predvodio srpsku juniorsku ekspediciju u Opatiji.

Sjajan nastup naših junora u Opatiji upotpunili su i veterani. Na Adria Masters International 2019 osvojene su tri medalje. Milovan Damnjanović i Ljubivoje Petrović su osvojili bronze u muškom singlu kategorije do 60 godina, dok su odličje istog sjaja osvojili Milovan i Milan Damnjanović u muškom dublu kategorije do 55 godina.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na turnirima u Hrvatskoj.