Yonex Belgian International 2022: Pohod na svetsku rangu listu!

Seniorska reprezentacija učestvovala je od 13. do 17. septembra na turniru svetskog kupa u Belgiji.

Nakon nedavno održanog Evropskog prvenstva za juniore koje je Beograd i Srbiju lansirao u orbitu evropskog badmintona i seniorska reprezentacija nastavila je sa odličnom promocijom srpskog badmintona na međunarodnoj sceni.

 

Posle letnje pauze,  Mihajlo Tomić, Anđela Vitman i Marija Sudimac zabeležili su svoj prvi nastup u novoj sezoni na turniru svetskog kupa u Belgiji. Najbolji srpski miks dubl ostvario je plasman među 16 parova, dok je Sudimac završila takmičenje na korak do glavnog žreba. 

Na samom startu takmičenja, aktuelna državna prvakinja Marija Sudimac sastala se sa danskom igračicom Simonom Pilgard. Nakon izgubljenog prvog seta, Sudimac je podigla nivo igre i rutinski rešila preostala dva seta u svoju korist (21:17, 11:21, 15:21). Sreća je u narednom meču, ipak, bila na strani Li Si Vung iz Kineskog Taj Peja, čime je za srpsku reprezentativku takmičenje završeno.

 

Pohod na top 100 igrača na seniorskoj listi Svetske badminon federacije, Tomić i Vitman su započeli u susretu sa holandskim parom Barajnom Vasinkom i Alisom Tirtonsentono. Mladi srpski igrači pokazali su izuzetnu mentalnu sigurnost u ključnim momentima meča, čime su sebi osigurali trijumf rezultatom 2:0. Kvalitetna igra i stabilnost krasila je srpski dvojac i u narednom meču protiv Hiu Hsang Ceh/Lin Hjao Min, ali je tesnim rezultatom par iz Kineskog Taj Peja uspeo da savlada najbolji srpski par.

 

“Ovo je bio prvi turnir u sezoni posle dugih letnjih priprema, gde smo prvenstveno hteli da proverimo trenutnu formu igrača i da osvojimo što više bodova za svetsku rang listu. I jedan i drugi cilj su ispunjeni, prvenstveno, plasmanom Anđele i Mihajla među 16 najboljih parova na turniru, a od utorka i istorijskim plasmanom srpskih takmičara na svetskoj rang listi. Vraćamo se zadovoljni i nastavljamo sa podizanjem forme za nastavak sezone”, izjavio je glavni trener reprezentacije Milan Barbir.

 

Podršku učešću reprezentacije na Yonex Belgian International 2022 pružilo je resorno Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije kroz obezbeđivanje finansijske podrške.