VELIKA POBEDA RUKOMETAŠICA SRBIJE!

Last Updated: 10/12/2019Autor

Reprezentacija Srbije ostvarila je veliku pobedu nad selekcijom Nemačke 29:28 (19:17) u drugom kolu glavne faze takmičenja na Svetskom prvenstvu u Japanu. Golom Kristine Liščević u poslednjim sekundama meča sa linije sedam metara, Srpkinje su izašle kao pobednice iz velike drame.

Dragana Cvijić je izuzetno emotivno podnela meč drugog kola, u kojem je Srbija posle drame, i gola Kristine Liščević tri sekunde pre kraja iz sedmerca, došla do pobede. Cvijićeva je postigla sedam golova, bila izuzetna kako u napadu, tako i u odbrani, a emocije su je savladale posle meča, pa su i suze bile primetne na njenom lici. Nakon svega, istakla je da joj je upravo ova pobeda omiljena u karijeri, i da je Srbija dobila samo zahvaljujući neverovatnom karakteru.

„Ja sam presrećna! Ovo je moja omiljena pobeda u karijeri. Borile smo se, i znamo koliko znače ova dva boda za nas. Izdržali smo i verovali smo. Snaga tima je ovde pobedila, verovale smo jedna u drugu i ponosna sam na ove devojke. Mislim da smo zasluženo pobedile. Imamo ogroman karakter i mnogo sam ponosna zbog toga. Samo zbog karaktera imamo četiri boda. Ne mogu da kažem da smo bolja ekipa od Nemačke, ili Danske, ali mi ne damo na sebe. Sad  smo opet u igri, tu smo. Želimo da pobedimo i Dansku, da ih iznenadimo, i igramo našu igru.“

Henrik Groener, selektor reprezentacije Holandije:

– Čestitke Srpkinjama, znali smo da će biti težak i neizvestan meč. Nismo dobro krenuli u odbrani, imali smo puno problema sa srpskim pivotmenom, primili 19 golova u prvom poluvremenu. Bolje smo igrali u drugom poluvremenu, ali nismo bili konstantni u napadu, pravili su nam probleme. Na kraju, uvek je nezgodno izgubiti na ovaj način, ali šta da se radi, moramo da idemo dalje.

Evgenija Mineskaja, srednji bek reprezentacije Nemačke:

– Krenuli smo loše u odbrani, nismo našli solucije za njihov napad, nije bio ovo dobar dan za nas, ali nastavile smo da se borimo do kraja. Čestitke Srpkinjama, idemo dalje, ništa nije gotovo, nadam se da ćemo imati malo više sreće u narednom meču.

Ljubomir Obradović, selektor reprezentacije Srbije:

– Bila je ovo jedna vrla teška utakmica za obe reprezentacije. Nemačka je imala tri sata manje odmora od nas nakon jučerašnjih utakmica. Pružili smo jednu dobru rukometnu predstavu. Ubeđen sam, da smo imali dan odmora, da bi ova utakmica bila još veći spektakl. Čestitam Nemicama na fer i korektnoj igri, dobro su bile vođene, i juče, i danas. Čestitam svojim devojkama koje su dale sve od sebe da bi došle do ova dva boda. Imamo još po jednu utakmicu, dosta toga je u igri.

Marija Obradović, levi bek reprezentacije Srbije:

– Čestitke Nemicama, pokazale su da imaju dobar tim koji se bori do kraja. Dobro smo otvorile utakmicu, borile smo se do kraja, nismo se predavale. Borićemo se i u narednoj utakmici sa Danskom.

SRBIJA: Risović , Tomašević , Radosavljević 1, Trifunović 2 , Števin, Lavko 5, Nikolić 3, Janjušević, Kojić, Pop Lazić 4, Radojević 1 , Obradović 1, Jovović, Stoiljković 3, Liščević 2, Cvijić 7.

NEMAČKA: Benke 5, Behrend, Berger 5, Bolk 2, Ekerle, Grijsels, Grosman, Lauenrot 4, Minevskaja 6, Naidzinavičus 3, Roh, Šmelcer, Šulce, Štole 2, Vajgel 1, Žoke.

 

Karakter je presudio

I van terena rukometašice Srbije su nakon pobede pokazale slogu i kada su izjave u pitanju, jer su složno rekle da je karakter presudna stvar u pobedi nad Nemačkom. O pobedi su, pored selektora Ljubomira Obradovića, govorile  Kristina Liščević, Dragana Cvijić, Jovana Risović i Dijana Radojević.

Ljubomir Obradović: „Mi iz utakmicu u utakmicu idemo u drame. Ova nam je bila jako bitna kao i ona juče. Sada imamo četiri boda. Uvek je to u Srbiji, čekamo druge rezultate. Imamo dan odmora, i spremamo se za Dansku. I Nemačkoj je danas ovaj meč odlučivao, jer bi imale još dva boda i pobegle bi svima. Igrale su one jako kvalitetno i dobro. Mnogo mi je drago što se niti jednog momenta nismo predavali. Imali smo +5, pa -1, i nismo se predavali. Nismo očekivali ovo, nismo ni ono… Moramo da ćutimo, čekamo da se sve završi. Da ne gledamo na rezultate. Moramo pokušati da se spremimo i pobedimo Dansku. Ako bude dovoljno, bude. Sutra je dan odmora, rekao sam devojkama da ćemo ići na jedan izlet, u botaničku baštu. Prvo neka se naspavaju, jako su teške utakmice. Fizioterapeuti će odraditi svoj deo posla, jer nam Jovana Stoiljković zaista treba. Žrtvjuje se mnogo i ovom prilikom zaista čestitam svim devojkama.“

Krisina Liščević: „Moram da čestitam devojkama na strašnom mentalnom sklopu u poslednjih pet minuta. Ovo je verovatno četvrta utakmica u kojoj pokazujemo da ćemo život dati za pobedu i koliko su nam poeni bitni. Sada smo bliži Olimpijskim igrama, i nadam se da će nam se i ostali rezultati poklopiti. Imali smo mnogo više kontrole u prvom nego u drugom poluvremenu. Prestali smo da radimo ono u čemu smo najbolji. Nismo bili kreativni u napadu, šutirali smo preko gola, probijanja… Razmiljali smo možda su i sudije, možda nisu. Pred poslednji penal sam razmišljala da je čekam, pre svega da je čekam, koliko god dugo mogu. Kada krene u jednu stranu, druga će biti potpuno prazna. A i da pogodi stranu, toliko ću jako šutnuti da će ući u gol zajedno s loptom. Danska je izuzetno jak protivnik, ali tu je dan pauze. Pokušaćemo da se oporavimo.

Dragana Cvijić: „Ja sam presrećna! Ovo je moja omiljena pobeda u karijeri. Borile smo se, i znamo koliko znače ova dva boda za nas. Izdržali smo i verovali smo. Snaga tima je ovde pobedila, verovale smo jedna u drugu i ponosna sam na ove devojke. Mislim da smo zasluženo pobedile. Imamo ogroman karakter i mnogo sam ponosna zbog toga. Samo zbog karaktera imamo četiri boda. Ne mogu da kažem da smo bolja ekipa od Nemačke, ili Danske, ali mi ne damo na sebe. Sad  smo opet u igri, tu smo. Želimo da pobedimo i Dansku, da ih iznenadimo, i igramo našu igru.“

Jovana Risović: „Mi volimo dramatične utakmice. Srećna sam i ponosna na ove devojke. Verovale smo i borile se od samog starta i pored svih padova. Toliko smo se borile da smo iscrpljene i emotivno i fizički. U glavnoj fazi, već četiri boda, mislim da je ovo odlično. Idemo i po treću pobedu.“

Dijana Radojević: „Očekivale smo pobedu. Dobro smo se spremile, srce mi je puno. I pored svega što se izdešavalo i suđenja, mislim da smo odlično odigrale i odbranu i napad. Imale smo mali pad koncentracije, ali sve je to dobro. Dobro znamo Dansku, igrale smo i njima i u Nemačkoj i u Francuskoj. Spremićemo se dobro i vidimo se za dva dana!“