TRI MEDALJE ZA SRBIJU U BUGARSKOJ!

Last Updated: 13/07/2022AutorTags: , ,

Srpski juniorski reprezentativci osvojili zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju na Bularian U15, U13 International koji je od 07. do 10. jula održan u Haskovu –

U sportskoj Sali “Spartak” u bugarskom gradu Haskovo održan je međunarodni turnir za igrače do 13 i do 15 godina. Srpski reprezentativci nastupali su u muškoj i ženskoj, kao i u konkurenciji ženskih parova gde su izvojevali čak tri medalje.

Seriju uspešnih rezultata u 2022. godini nastavio je i ovoga puta jedan od najperspekitvnijih juniora Srbije Aleksa Radovanović, koji je zauzeo tron među igračima do 13 godina u konkurenciji dečaka pojedinačno. Osvajački pohod započeo je Radovanović rutinskim pobedama nad bugarskim protivnicima Pavelom Panelom i Simeonom Halačevim (2:0) i kao prvi u grupi prošao u narednu fazu takmičenja.  U mečevima glavnog žreba protivnici srpskom juniorskom reprezentativcu bili su domaći igrači Ivan Zlatev (21-11, 21-12), a potom i Stilijan Nanovski (21-9,21-18) koji nisu mogli da zaustave Radovanovićev juriš u finale. Nepokolebljiv je bio “Zmaj” iz Kragujevca i u uzbudljivom finalnom meču turnira, gde je sjajnom igrom i borbenim duhom savladao jakog protivnika Andreja Markova iz Bugarske (21-11, 21-16) i zasluženo poneo zlato na grudima.

U konkurenciji žena pojedinačno do 15 godina, Teodora Latas osvojila je srebrnu medalju, a sa saigračicom iz kluba Andreom Bogojević izvojevala je bronzanu medalju u konkurenciji ženskih parova u istoj kategoriji. Na samom startu turnira, Latas je u grupi B zabeležila jednu pobedi i jedan poraz, ali je u daljem takmičenju u glavnom žrebu podigla svoju igru koja je odvela do finala Bulgarian U15, U13 International. Nakon pobede u četvrtfinalnom meču nad Kristijanom Damjanovom (23-21 21-15), u polufinalu savladala je Božidaru Bojanovu iz Bugarske (2:0) ali je sreća u finalu bila na strani protivnice Aiše Arslan iz Turske, te se Latas morala zadovoljiti srebrnom medaljom.

Andrea Bogojević pružila je odlične partije u grupnom delu takmičenja, savladavši protivnice iz Bugarske Viktoriju Popovu (3:1) i Ivajlu Oreškovu (2:0), kao i Gruzijku Anu Iakobadze. Zaustavljena je u četvrtini finala, gde je pretrpela poraz od Bugarke Božidare Bojanove i takmičenje je završila među osam najboljih igračica u ženskom singlu do 15 godina.

Bronzanu medalju Andrea Bogojević izvojevala je zajedno sa Teodorom Latas u konkurenciji ženskih parova do 15 godina. U grupnoj fazi takmičenja srpske dubl igračice savladale su bugarsko-grčki par Stratieva/Kasapi (2:0), a potom i Gruzijke Anu Iakobadze i Ketevan Tamalaidze (21-17, 21-14). U polufinalnom meču Bogojevič i Latas su prikazale odličnu igru i timski duh, no bugarski dvojac Bojanova/Gjurova ovoga puta je bio bolji, pa su srpske reprezentativke takmičenje završile na trećem mestu.

Trener reprezentacije mlađih kategorija Dragan Antić zadovoljan je igrom junorske reprezentacije, budući da su ovi mladi igrači tek u 2022. godini počeli sa redovnim nastupima na međunarodnim takmičenjima, a sa svakog su Srbiji doneli medalje. ”Primetan je napredak naši reprezentativaca u kategoriji do 13 i do 15 godina. Iz turnira u turnir kvalitet igre se popravlja, nastupi su im sve sigurniji i uspevaju da iznesu teret velikih takmičenja. Još jednom se pokazalo koliko je bitno iskustvo i učešće na što većem broju takmičenja kako bi došli do svoje prave igre. Prostora za napredak i još bolje rezultate itekako ima”, izjavio je Antić nakon turnira u Haskovu.

Učešće reprezentacije u kategoriji do 13 i 15 godina na Bulgarian U15, U13 Youth International Haskovo 2022 podržalo je kroz obezbeđenje finansijske podrške Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.