TRI I PO DECENIJE OD NAJVEĆEG USPEHA NAŠEG RUKOMETA

Last Updated: 09/08/2019AutorTags:

Ovih dana navršava se 35 godina od najvećeg uspeha jugoslovenskog (srpskog) sporta na Olimpijskim Igrama – osvajanja zlatnih medalja u Los Anđelesu u obe rukometne konkurencije. Druga nedelja avgusta je prilika da se podsetimo olimpijskih turnira iz 1984. godine, koji je generaciju rukometaša i rukometašica vinuo do najvećih sportskih visina i smestio među besmrtnike.

Na današnji dan, devetog avgusta, sjajna generacija koju je predvodila najbolja rukometašica svih vremena, Svetlana Ceca Kitić, došla je do najvišeg mesta na pobedničkom postolju kao prva u grupi (učestvovalo šest reprezentacija) ispred selekcija Koreje i Kine, upisavši svih pet pobeda. Od prvog dana avgusta redom su padale Zapadna Nemačka 20:19, Austrija 30:15, SAD 33:20, Koreja 29:23 i Kina 31:25. Tu generaciju koju je sa klupe vodio Josip Samardžija činile su Svetlana Anastasovska, Alenka Cuderman, Slavica Đukić, Dragica Đurić, Mirjana Đurica, Emilija Erčić, Ljubinka Janković, Jasna Kolar-Merdan, Ljiljana Mugoša, Svetlana Mugoša, Mirjana Ognjenović, Zorica Pavićević, Jasna Ptujec i Biserka Višnjić.

Dva dana kasnije, 11. avgusta, usledilo je veliko slavlje najboljih jugoslovenskih rukometaša, koji su predvođeni legendarnim Dr. Branislavom Pokrajcem (postao prvi osvajač olimpijskog zlata kao igrač i trener u svetu rukometa) savladali Nemačku 18:17 u borbi za zlatnu medalju.

Pre toga, momci u plavim dresovima osvojili su prvo mesto u grupi savladavši Japan 32:15, Alžir 25:10, Švajcarsku 25:11, Rumuniju 19:18, uz samo jedan remi, na startu sa Islandom 22:22.

„Olimpionici“ tih avgustovskih dana su postali Zlatan Arnautović, Mirko Bašić, Jovica Elezović, Mile Isaković, Pavle Jurina, Milan Kalina, Slobodan Kuzmanovski, Dragan Mladenović, Zdravko Rađenović, Momir Rnić, Branko Štrbac, Veselin Vujović, Veselin Vuković i Zdravko Zovko i tako nagovestili osvajanje svetskog zlata dve godine kasnije u Švajcarskoj. Uspeh koji je ostao zlatnim slovima upisan u sportsku istoriju Srbije i regiona.