TEKVONDOISKINJI TIJANI BOGDANOVIĆ NAGRADA GRADA BEOGRADA ZA SPORT

Last Updated: 18/04/2017Autor

DOGAĐAJI

Nagrade grada Beograda za 2016. godinu uručene su dobitnicima na svečanosti u Skupštini grada, uz poruku da su nagrade pripale najboljima, onima koji su ih zaslužili radom i dostignućima. Nagrade se najboljima tradicionalno uručuju tokom obeležavanja Dana Beograda, a priznanja su im dodelili gradonačelnik Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević. Prošlogodišnja osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Riju u tekvondou Tijana Bogdanović dobitnica je Nagrade grada sa sport. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da su nagrade pripale najboljima među nama, koji su ih zaslužili radom i dostignućima, poručivši dobitnicima da je na njima velika čast i odgovornost, jer su uzor mnogima koji rade i stvaraju u gradu.

„Prošli put su me pitali šta ovaj grad čini drugačijim od drugih. Mnogo gradova ima muzeje, pozorišta, ulice, ali nema ljude i duh koji ima Beograd. Danas istoriju Beograda pravite vi i vi treba da budete svetionik mladima – kako treba da se bore za svoj grad, kako da trudom i radom, stvaralaštvom menjaju stvari da za one koji ostaju iza nas napravimo bolje sutra”, rekao je Mali.

Podsetivši da je Beograd pre 150 godina postao ponovo slobodan grad, Mali je rekao da se ponosimo time što smo u nekim ratovima pobedili, a u nekim izgubili, te naznačio da je vreme da našu slobodu čuvamo i gradimo time što pobeđujemo u miru.

„I time što ljudi, poput današnjih dobitnika, stvaraju, pronalaze, inoviraju i menjaju Srbiju i Beograd i na taj način čuvaju slobodu i grade našu zemlju”, rekao je Mali. On je zahvalio dobitnicima nagrada za sve što su uradili za Beograd, koji će, kako je rekao, uvek biti tu za njih.

Inače, Nagrada za književnost i prevodilaštvo uručena je Miroslavu Maksimoviću za knjigu „Bol”, dok je dramski umetnik Branko Vidaković dobio nagradu za ulogu Lebedeva u predstavi „Ivanov” Narodnog pozorišta. Filmski reditelj i scenarista Miloš Radović nagrađen je za scenario i režiju filma „Dnevnik mašinovođe”, a fotograf Tomislav Peternek za retrospektivnu izložbu fotografija „Život”. Nagrada za herojsko delo za istrajnu borbu za prava dece i omladine sa posebnim potrebama pripala je Vesni Klačar. Kada je reč o medicini, Nagrada za rad i izuzetne vrednosti pojedinca za unapređenje medicine pripala je doktorki Dragani Vujić koja je na čelu tima za transplantaciju koštane srži na Institutu za zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić”, koji je i jedini pedijatrijski centar za transplantaciju koštane srži u regionu.

Nagradu za izuzetno delo koje predstavlja doprinos u razvoju medicine za 2016. godinu dobili su Radovan Bogdanović i Nedeljko Radlović za delo „Pedijatrija”. Novinaru Studija B, Velimiru Pavloviću pripala je Nagrada za novinarstvo, za emisiju Nivo 23. U oblasti muzičkog i scenskog stvaralaštva nagrađen je Jugoslav Bošnjak, za simfoniju „Svemir, četiri simfonijske slike”. Maja Arsenović dobitnica je Nagrade u oblasti obrazovanja, za realizaciju „skajp” časa učenika prvog razreda Osnovne škole „Ebinger” iz Čikaga i Osnovne škole „Janko Veselinović” iz Beograda. Nagrada grada za poljoprivredu pripala je porodičnom gazdinstvu Gorana Tanaskovića iz Velike Ivanče kod Mladenovca.

U oblasti arhitekture i urbanizma nagrada je dodeljena inženjerima arhitekture Sanji Đorđević i Vesni Radovanović iz Urbanističkog zavoda Beograda, dok je arhitekta Predrag Ristić dobitnik nagrade za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada. U oblasti društvenih i humanističkih nauka nagrađeni su istoričari Miroslav Perišić i Jelica Reljić za delo „Kultura Srba u Trstu 1751-1914”. Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad pripalo je Aleksandri Ninković Tašić za autorsko vođenje i organizaciju radionica na izložbi „Pupin – od fizičke ka duhovnoj realnosti”. Dobitnici nagrada za stvaralaštvo mladih su Uroš Jovanović u oblasti nauke i Dora Filipović u oblasti umetnosti. Nagrada „Svetislava Stojanović” za 2016. pripala je vatrogascu iz čete Zemun Zoranu Zarviću za stručnost i hrabrost, kao i Vatrogasno spasilačkom bataljonu Zvezdara.

Grupa autora, Georg Džukić, Tanja Vukov i Miloš Kalezić dobitnici su nagrade u oblasti prirodnih i tehničkih nauka za delo „Fauna repatih vodozemaca Srbije”, dok su Miloš Milošević i Bojan Lazić nagrađeni za pronalazak uređaja za istakanje i raspodelu napitka iz flaše. Specijalno priznanje uručeno je Mileni Stahinović i Branku Stanojeviću, zaposlenima u Gradskoj upravi, koji su na prestižnoj svetskoj izložbi umetnosti „Arte laguna prize” u Veneciji, osvojili prvu nagradu.

(Izvor, foto www.politika.rs)