TAČKA NA SJAJNU SEZONU BEOGRADSKOG ŠKOLSKOG SPORTA

Last Updated: 28/05/2017Autor

ŠKOLSKI SPORT

Sportski savez Beograda na uspešan način okončao je ovogodišnja školska takmičenja na teritoriji našeg glavnog grada, a medalje i pehare najboljima podelio je naš bivši košarkaš Vladimir Radmanović. Posle završnih turnira u devet sportova (fudbal, košarka, odbojka, rukomet, gimnastika, atletika, plivanje, stoni tenis i streljaštvo) koji su se održavali u tri kategorije (peti i šesti razredi, sedmi i osmi razredi i srednje škole) i obe konkurencije, na red su došli i najmlađi. Učenici od prvog do trećeg razreda takmičili su se na sportskom poligonu koji je simbolično nazvan Male olimpijske igre.

Spretnost, motorika, koordinacija su samo neke od veština koje su mališani uspešno razvijali kroz ovo takmičenje u kome je finalnog dana u maloj dvorani Kombank arene učestvovalo čak 480 takmičara. Najuspešnijima su medalje i pobedničke pehare dodelili nekadašnji NBA košarkaš i naš reprezentativac Vladimir Radmanović i glumac i poznati voditelj dečijih TV emisija Bojan Ivković. Po rečima generalnog sekretara Sportskog saveza Beograda Jovana Koprivice, svi koji su uzeli učešće mogu se nazvati pobednicima.

– Uzbuđenje, zadovoljstvo i osmesi na licima ovih mališana su pokazatelj da su ovakve manifestacije i te kako potrebne našoj deci. Velika zahvalnost gradskoj upravi koja nas je podržavala tokom svih takmičenja ove školske godine i uz čiju pomoć nam je omogućeno da se Male olimpijske igre održe u maloj dvorani Beogradske arene. Drugu godinu za redom veoma uspešno smo sarađivali i sa Gradskim sekretarijatom za sport i omladinu što je za posledicu imalo povećanje broja učesnika za 20 odsto. Ako se u obzir uzme podatak da smo prošle godine imali povećanje broja školske dece koja su uzela učešće u škoskim sportskim  takmičenjima za 40 odsto, možemo da konstatujemo da smo zajednički odrdaili odličan posao i da se nalazimo na pravom putu – kaže Koprivica.

Prvi operativac u organiziciji ovih takmičenja je istakao da se već vrše pripreme događaja i aktivnosti za narednu školsku godinu.

– Ideja je da pokušamo da u našu manifestaciju uvrstimo još neki sport kako bismo još više omasovili takmičenja. Potrudićemo se da na razne načine škoska takmičenja učinimo što je moguće atraktivnijim za učesnike, ali i za škole i nastavinike jer samo u simbiozi možemo da dođemo do željenih rezultata. Naš zajednički zadatak je da kolektivna fizička aktivnost bude što dostupnija deci, da im se omogući što više ovakvih i sličnih sadržaja, odnosno da svako dete bez obzira na stepen talenta i sportsku opredeljenost ima priliku da učestvuje u sportskim aktivnostima. Dugoročno posmatrano, naš cilj je da se svako dete u školskom uzrastu bavi nekom fizičkom aktivnošću kako bismo korigovali neke zdravstvene anomalije koje se kod dece sve više javljaju – zaključio je Koprivica.

Male olimpijske igre u Areni imale su i humani karakter, jer su gosti ove manifestacije bili članovi Udruženja plućna hipertenzija Srbije.

– Veoma smo zahvalni ljudima iz Sportskog saveza Beograda jer smo bili u prilici da ovoj deci, njihovim nastavnicima i roditeljima podignemo svest o jednoj teškoj, retkoj i veoma progresivnoj bolesti koja posebno pogađa mlade. Plućna hipertenzija zadaje velike teškoće pacijentima ako se kasno dijagnostikuje, a bez terapije život se okončava za manje od tri godine. Srce obolelih od ove bolesti radi kao srce sedam aktivnih sportista u punom naporu, što donekle povlači paralelu između njih i nas i možda samo oni mogu da nas razumeju. I mi i oni ostajemo bez daha, s tim što se sportisti pri tim naporima bore za medalje, a mi za život – rekla Danijela Pešić, predsednica Udruženja plućna hipertenzija Srbije.

 

Rezultati

PRVI RAZRED: 1. mesto OŠ Filip Filipović (Voždovac), 2. mesto OŠ Svetozar Miletić (Zemun), 3. mesto OŠ Kralj Petar Prvi (Stari grad).

DRUGI RAZRED: 1. mesto OŠ Svetozar Miletić (Zemun), 2. mesto OŠ Filip Filipović (Stari grad), 3. mesto Posavski partizani (Obrenovac).

TREĆI RAZRED – DEVOJČICE: OŠ Svetozar Miletić (Zemun), 2. mesto OŠ Danilo Kiš (Voždovac), 3. mesto OŠ Vlada Aksentijević (Palilula).

TREĆI RAZRED – DEČACI: OŠ Kralj Petar Prvi (Stari grad), 2. mesto OŠ Danilo Kiš (Voždovac), 3. mesto OŠ Svetozar Miletić (Zemun).

Kompletne rezultate Malih olimpijskih igara možete preuzeti OVDE

4 6 7 8 9 10