SVETSKO ZLATO ZA TOMIĆEVIĆA I ZORIĆA!

Last Updated: 26/08/2017Autor

KAJAK KANU

Srpska posada u sastavu Marko Tomićević-Milenko Zorić osvojila je zlatnu medalju u disciplini kajak dvosed na 1000 metara na Svetskom prvenstvu u Račicama u Češkoj! Aktuelni olimpijski i evropski vicešampioni osvojili su najsjajnije odličje na najprestižnijem takmičenju u ovom sportu. Oni su kroz liniju cilja prošli za 3:08.647, ostavivši za čak dve sekunde iza sebe posadu Slovačke (3:10.725). Bronzanu medalju osvojili su takmičari Češke (3:10.853). Marku Tomićeviću i Milenku Zoriću ovo je najveći uspeh u karijeri, uz osvojeno srebro na Olimpijskim igrama u Riju prošle godine. Posle prošlogodišnjeg uspeha, kontinuiranom radom sačuvali su postignutu formu i u borbu za medalje ušli su potpuno spremni.

„Osećali smo da smo u dobroj formi i pre nego što smo došli ovde“, rekao je neposredno posle trke Milenko Zorić. „Znali smo da možemo da napadnemo prvo mesto i sada smo to i uspeli. Na Olimpijskim igrama je bilo teže, prvenstveno zbog većeg pritiska. Što se same trke tiče, mislim da je ovo jedna od najboljih koje smo ikada izveslali.“

I Marko Tomićević imao je visoka očekivanja.

„Posle prve trke zaista smo očekivali visok plasman. U kvalifikacijama smo veslali kao nikada do sada, polufinale je bilo još bolje, a u finalu smo prevazišli sami sebe. Nadali smo se odličju, išli smo na pobedu i uspeli smo da je ostvarimo, i to sa velikom razlikom. Osećaj je neverovatan!“

Kajakaši Nebojša Grujić i Marko Novaković osvojili su bronzanu medalju! Oni su u A finalu discipline kajak dvosed na 200 metara kroz liniju cilja prošli treći, sa vremenom 31.451. Prvo mesto u trci koja je do samog kraja bila neizvesna osvojili su reprezentativci Mađarske Balaš Birkaš i Mark Balaška sa vremenom 30.912, a nepune dve desetinke pre Grujića i Novakovića kroz cilj su stigli Španci Karlos Garote i Kristijan Toro (31.278). Naši bronzani reprezentativci tako su na najznačajnijoj ovogodišnjoj kajakaškoj smotri potvrdili treće mesto u svetskoj eliti, osvojeno 2015. godine na SP u Milanu.

Srpska kajakašica Milica Starović osvojila je šesto mesto u ukupnom plasmanu, pošto je u finalnoj trci kroz liniju cilja prošla šesta, sa vremenom 1:52.221. Prvo mesto je osvojila Beloruskinja Volha Hudženka (1:47.421), drugo mesto Novozelanđanka Liza Kerington (1:48.710), dok je treće pripalo Dankinji Emi Astrand Jorgensen 1:50.465. U prepodnevnom delu programa veslao je i Dragan Hančovski, koji je zauzeo treće mesto u finalu C, u disciplini kajak jednosed, pošto je distancu od 1000 metara prešao za 3:40.376. Nikolina i Olivera Moldovan učestvovale su u B finalu kategorije kajak dvosed na duplo kraćoj distanci, a zauzele su treće mesto, sa vremenom 1:44.718. U istoj disciplini, ali u muškoj konkurenciji, osmo mesto u finalu B zauzeli su Simo Boltić i Dragan Hančovski, pošto su do linije cilja stigli za 1:32.833.