SVETSKO ZLATO ZA NEMANJU MAJDOVA

Last Updated: 01/09/2017Autor

DŽUDO

Tvorac prvog svetskog zlata u istoriji srpskog džudoa je Nemanja Majdov. Mlada nada (21) ovog borilačkog sporta je do najsjajnije medalje na Svetskom prvenstvu u Budimpešti stigla posle trijumfa u finalnom okršaju protiv Slovenca Mihaela Žganka. U kategoriji do 90 kilograma sudija je proglasio pobednika u trenutku kada je rivalu našeg džudiste dodeljen drugi žuti karton. Pred Majdovim su redom padali Ašli Gonzales, vicešampion sa OI i osvajač svetskog zlata, u prvom kolu. Taj meč je završen iponom, baš kao i sledeći protiv Islama Bozbajeva iz Kazahstana – 10:0. Potom je bio bolji od Ejala Le Boa iz DR Konga, pa onda Portugalaca Selia Dijaza. U četvrtfinalu je savladao Gruzijca Ušangi Margijani, dok je u polufinalu vazarijem u borbi za zlatni bod porazio domaćeg takmičara Kristijana Tota.

Nemanja je pobedom u finalu nad Slovencem uspeo da osveti saborca Aleksandra Kukolja (26), koji je u istoj kategoriji stigao do polufinala, ali nije uspeo da se izbori za medalju. Naš iskusniji borac je zbog dobre pozicije na rang listama imao lakši put do završnice. U prve dve runde je bio slobodan, da bi onda vazarijem savladao Poljaka Pjotra Kučeru. U sledećoj rundi je za 71 sekundu bacio na kolena Turala Safgulijeva iz Azerbejdžana. U četvrtfinalu protiv Mongolca Altanbagana Gantulge je vazarijem stigao do pobede.

U polufinalu je poražen od srebrnog Mihaela Žganka. A u borbi za bronzu je morao da pruži ruku Gruzijcu Ušangi Margijaniju.

 

Todorov: Istorijski uspeh

Predsednik Džudo saveza Srbije Ivan Todorov je veoma ponosan i na Majdova, ali i na Kukolja:

– Nemanja Majdov je kao dvostruki juniorski evropski prvak jasno svetskim zlatom dokazao da je sam vrh svetskog džudoa. Budućnost je pred njim imajući u vidu da je 1996 godište. Sve čestitke i Aleksandru Kukolju koji je bio na korak od medalje.

(Izvor, foto www.novosti.rs)