Srpska badminton petorka na trening kampu u Danskoj

Last Updated: 25/07/2022AutorTags: , , ,

Reprezentativci Srbije boravili su od 09. do 17. jula u Vejenu u Danskoj na trening kampu Evropske badminton konfederacije koji je organizovan u okviru Badminton Europe’s World Class programa.

Kamp koji se u Evropi održava svake parne godine, okupio je 37 vrhunskih evropskih talenata iz 13 zemalja među kojima je bilo čak pet reprezentativaca iz Srbije: Mihajlo Tomić, Anđela Vitman, Marija Sudimac, Viktor Petrović i Sergej Lukić. Odabir igrača koji su pozvani na kamp zasniva se na njihovim nastupima na Evropskom prvenstvu do 17 godina, dok osvajači medalja na Evropskom juniorskom prvenstvu imaju priliku da učestvuju i na dvonedeljnom trening kampu u Aziji koji se u okviru ovog projekta održava svake neparne godine.

RSL BEC World Class Junior kamp organizovan je sa ciljem da podrži vrhunske evropske talente i najbolje juniore Evrope u njihovom daljem razvoju, a jak tim trenera bio je zadužen za realizaciju različitih aktivnosti i programa. Tokom devet dana kampa, svi učesnici bili su podeljeni u četiri grupe za trening: muški singl, ženski singl, muški dubl i ženski dubl, a na kamp su pozvani i sparing igrači za svaku trening grupu čime je nivo treninga podignut za dodatnu lestvicu.

Najbolja srpska reprezentativka u mešovitim parovima Anđela Vitman, koja je na kampu učestvovala kao sparing partner, podelila je svoje utiske o boravku na RSL BEC World Class Junior kampu: “Kamp u Danskoj za mene je imao veliki znacaj jer je bilo puno perspektivnih sportista mojih godina. Imali smo dva puta dnevno treninge koji su bili odlično smišljeni, a osim toga i dosta dodatnih aktivnosti poput teretane i bazena. Sa trenerima smo imali i teorijska predavanja kako bismo unapredili našu igru na terenu. Atmosfera na treninzima i van njih je bila sjajna, sa puno pozitivne energije i izuzetno mi je drago što sam imala prilike da podelim iskustvo sa ljudima iz različitih delova Evrope i vidim drugačije stilove treniranja“.

Kamp je vodila glavni trener Anu Nieminen iz Finske zajedno sa još tri trenera visoke klase – Petjom Nedelčevom (Bugarska), Suneom Gavnholtom (Danska) i Hose Antonio Krespom (Španija) koji su nakon završetka igračkih karijera, nastavili da dele svoje ogromno znanje i iskustvo kao treneri. Mladi sportisti u Vejenu su dobili priliku da uče od bivših igrača najvišeg međunarodnog nivoa koji iza sebe imaju nekoliko učešća na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskih prvenstvima i mnogim međunarodnim turnirima širom sveta.

Zadovoljstvo nije krio ni Viktor Petrović, igrač koji će već za mesec dana nastupati za Srbiju na Evropskom prvenstvu za juniore Beograd 2022. “Bilo je veoma dobrih igrača, treninzi su bili jaki i dobro odmereni, a treneri vrlo profesionalni. Učešće na ovakvom kampu je za mene je od velikog značaja budući da se sada pripremamo za Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina koje Badminton savez Srbije organizuje u avgustu u Beogradu”, izjavio je Petrović.

Nakon Danske, sprski reprezentativci se sele na Karataš gde će pod palicom trenera reprezentacije Milana Barbira, Nikole Mijačića i Dragana Antića nastaviti sa priremama za predstojeće prvenstvo na tradicionalnom međunarodnom kampu BASS koji će biti održan u periodu od 24. jula do 01. avgusta uz podršku Ministarstva omladine i sporta.