„SRBIJA HODA!“

Last Updated: 10/09/2019Autor

Planinarski savez Srbije (PSS), 14. septembra 2019. godine u više od 60 gradova Srbije održaće nacionalnu akciju „Dan pešačenja – Srbija 2019“ pod sloganom „Srbija hoda!“. Akciji se priključilo više od 70 planinarskih klubova i društava iz Srbije, a podražali su je i svi gradski centri: Beograd, Novi Sad, Niš, Subotica, Kragujevac, i mnogobrojne opštine širom Republike Srbije. Pored popularizacije i omasovljenja planinarstva, cilj akcije je i promocija zdravog načina života, očuvanje prirode i edukacija. Pošto je akcija rekreativnog karaktera, očekuje se da će joj se pridružiti više od 50 000 učesnika.

Informacije o startnim pozicijama za polaske i mestima održavanja nalaze se na sajtu Planinarskog saveza Srbije www.pss.rs. „Dan pešačenja“ je besplatna akcija za sve učesnike i tog dana pešačenju se mogu pridružiti porodice, tinejdžeri, penzioneri, studenti… Pešačiće se omiljenim šetalištem, parkom, izletištem, čarobnom prirodom ili planinama Srbije… Želimo mnogo laganih koraka, praćenih osmehom. U stvari, želimo da se pešačenje pretvori u stvarno dobru naviku. Dan pešačenja je zabavan i jednostavan način da se u najboljem društvu istraži radost hodanja.

Budući da planinarstvo nije samo sport već i način života, Planinarski savez Srbije je od ove godine pokrenuo kampanju „Planine zovu“ sa ciljem promocije planinarstva i planina Srbije. Kampanja je motivacionog karaktera sa jasnim pozivom našim sugrađanima (pre svega mladima) da se aktivno ili rekreativno uključe u akcije Planinarskog saveza Srbije. i niz direktnih akcija na teritoriji cele Srbije.

Planinarski savez Srbije je nacionalni granski sportski savez u koji su, kao članovi, udružene osnovne sportske planinarske i planinarsko-skijaške organizacije-klubovi. Osnovnih organizacija je trenutno 169, s članstvom od 18 326 ljudi. Na nivou godine organizuje se više od 100 takmičenja i akcija u celoj zemlji. Pored aktivnosti u Srbiji, PSS je zadužen i za planiranje i organizaciju ekspedicija koje osvajaju najviše svetske vrhove.