RUKOMETAŠICE MEĐU 12 NAJBOLJIH NA PLANETI

Last Updated: 07/12/2019Autor

Reprezentacija Srbije savladala je Sloveniju 29:27 (12:11) i tako izborila plasman u glavnu fazu takmičenja na SP 2019. Srpkinje u dalju borbu ne prenose bodove, a ukrštaju se sa grupom gde su plasman već obezbedile selekcije Južne Koreje i Nemačke. Slično utakmici sa Holandijom, loše su otvorile odlučujući meč najbolje srpske rukometašice. Povele su Slovenke 5:0 posle devet minuta igre, kada su usledili golovi Liščević i Stoiljković, kojima se pokrenula srpska selekcija. Lavko i Pop Lazić su svojim golovima uspeli da uspostave balans na terenu do 20. minuta, kada je viđeno prvo izjednačenje – 10:10.

Četvrti gol Pop Lazić doneo je prvo vođstvo Srbiji u 28. minutu, a sa tim rezultatom (12:11) otišlo se na odmor. Serija Srpkinja na startu drugog dela – 15:12, nije bila nagoveštaj bolje igre, s obzirom da su Stanko i Gros iskoristile veliki broj tehničkih grešaka u napadu srpskog tima da dovedu svoj tim do +3 , 20:23 u 45. minutu, što je bio težak trenutak za sastav selektora Ljubomira Obradovića. Par odbrana Katarine Tomašević, golovi Lavko, Obradović, Pop Lazić i Trifunović, vratili su Srbiju u vođstvo 27:25 u 55. minutu. Vratile su se Slovenke na 27:27 dva minuta pre kraja, imale i brojčanu prednost, ali je Kristina Liščević postigla gol za 28:27, nakon čega je Jelena Trifunović „ukrala“ loptu za novi napad. Posle tajm-auta usledio je novi gol Liščević za pobedu.

Selektor Ljubomir Obradović:

– U rulet završnici pobedio je srećniji tim. Čestitam Slovenkama na fer i korektnoj borbi, odnosno, na jednoj taktički borbenoj igri, gde smo poveli tri razlike i nismo našli dobru soluciju 7 na 6. Bio je veliki ulog za obe reprezentacije. Čestitam i mojim devojkama. Ključna stvar je moral ekipe. Nisu pale posle vođstva 0:5. Juče smo imali loš dan, a danas je bio taj dan odluke. Poučeni iskustvom sa utakmice Slovenije i Holandije, gde su bekovi Slovenije bili odlični, prvi zadatak nam je bio da ih neutrališemo i vratimo samopouzdanje posle dobre utakmice sa Norveškom i loše sa Holandijom. Znamo dva rivala, Koreju i Nemačku. Imamo dobro iskustvo sa Korejom, pobedili smo ih na Seul Kupu. Nemice su sa novim selektorom, znamo kakav mentalitet imaju, biće to novo iskustvo za nas. Ostaje da sačekamo da vidimo ko će biti treći, Danska ili Francuska.

Kristina Liščević:

– Dokazale su Slovenke da imaju odličan tim, da se nikada ne predaju. Imamo isti mentalitet, nismo odustale, borile smo se do kraja, čestitam mojim devojkama na tome.

Uroš Bregar, selektor reprezentacije Slovenije:

– Čestitke reprezentaciji Srbije. Igrali smo dobro prvo poluvreme, poveli 5:0. U drugom poluvremenu smo igrali bolje, Srbija je preokrenula, vratili smo se igrom 7 na 6.  Nismo uspeli da zaustavimo Cvijić i Liščević na kraju. Volim svoje golmane, ali samo jedna odbrana u drugom poluvremenu nije dovoljna da se pobedi reprezentacija kao što je Srbija.

Nina Žabjek:

– Čestitke Srbiji, znali smo da će biti težak meč. Na kraju nismo imali ni sreće.

SRBIJA: Risović , Tomašević , Radosavljević, Trifunović 1, Števin 1, Lavko 7 , Nikolić 2 , Janjušević, Kojić, Pop Lazić 8, Radojević , Obradović 2, Jovović, Stoiljković 3 , Liščević 4 , Cvijić 1.

SLOVENIJA: Gros 8, Stanko 10, Barič 3, Zulić 3, Pišek 2, Svetik 1, Zec, Klemenčić, Strnad, Ferfolja, Vojnović, Ljepoja, Zulić, Vučko, Pandžić, Beganović.