RUKOMETAŠI PRED VAŽNIM PROVERAMA

Last Updated: 22/10/2019Autor

U prostorijama Rukometnog saveza Srbije održana je konferencija za medije povodom EHF nedelje u okviru koje će muška seniorska reprezentacija odigrati dva kontrolna meča sa selekcijama Austrije (25.10 – 19.30) u Gracu i Slovenijom (27.10 – 17 časova) u Mariboru. Biće to i poslednje provere pred početak završnih priprema za Evropsko prvenstvo 2020, koje će se od devetog januara održavati u tri zemlje, Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Upravo će u Gracu „Orlovi“ nastupati u grupi sa selekcijama Crne Gore, Belorusije i Hrvatske. Medijima su se obratili selektor Nenad Peruničić, odnosno, igrači Bogdan Radivojević i Mijajlo Marsenić.

– Praktično posle četiri meseca smo na okupu. Ono što mi je bilo bitno jeste da dođu zdravi. Svi smo u njihovoj službi, jako mi je bitno da dolaze raspoloženi s obzirom na broj utakmica i opterećenje koje imaju u klubovima. Bitno mi je da ih rasteretimo i da ne vršimo dodatni pritisak, već da razmišljamo o stvarima koje želimo vezane za reprezentaciju. Za ovih godinu dana, nažalost, ni jednom nismo bili kompletni. Pušica se povredi u nedelju na kraju utakmice. Danas ćemo saznati kakva je povreda. Molimo Boga da ne bude nešto preozbiljno. Umesto njega tu je Darko Stevanović iz mađarskog Balatona. Jako bitno je da se oseća energija koju donose i želja da napredujemo. Fali nam uigranost, imamo manjak treninga, ali koristimo svaku priliku da razgovaramo o svemu i mimo treninga. To je jako bitno. Sinoć smo već gledali protivnike koji nas čekaju na EP, i tek ćemo gledati. Polako se uvodimo, ali bez potenciranja na stvarima koje bi u ovom trenutku mogle da budu suvišne – rekao je Peruničić, a na pitanje o narednim utakmicama kao testu kandidata za EP 2020, dodao:

– Ovo su igrači koji su bili tu, neko više neko manje. Shodno situaciji i velikom broju malera, samo molim Boga da dođu zdravi. To mi je najbitnije. Prošle godine sam predugo držao veliki broj igrača na okupu pred takmičenje, ali je postojala nedoumica, jer je razlika izmešu njih jako mala. To se ove godine neće desiti. Igrači koji odu na turnir Zlatne lige u Francusku biće i učesnici EP. Želim i pripremne utakmice da igram protiv najboljih, to ću forsirati dok god sam u reprezentaciji. To je jedini pravi način da napredujemo i shodno protivniku vidimo šta nam još treba da dođemo do tog nivoa. Za nas će biti takmičarske, a ne prijateljske utakmice u Gracu i Mariboru. Više ćemo raditi na taktici i napadu, manje na odbrani. Fali uigranost, još neke stvari da popravimo, to je jedina promena, malo opuštenih treninga, jer im to svakako treba u ovom trenutku.

Najbolji igrač Evrope u septembru, Bogdan Radivojević, istakao je zadovoljstvo novim viđanjem sa reprezentativnim drugovima…

– Srećni smo što smo ponovo na okupu. Svi smo upoznati sa načinom rada, ekipa se dobro poznaje. Svi smo spremni da damo sve od sebe da dostignemo nivo koji želimo, a to je da se borimo sa najboljim reprezentacijama. Radimo na tome, dosta ima taktike, dosta videa. Nadam se da ćemo što pre dođi do tog nivoa. Presrećni smo kada smo u reprezentaciji, to se da videti na terenu i van terena. Atmosfera je jako bitan deo ovog okupljanja. Pokazaćemo to na pripremnim utakmicama. Spremamo se za prvenstvo.

Pivotmen Mijajlo Marsenić potvrdio je reči svog saigrača iz reprezentacije:

– Kada god se dolazi da se igra za reprezentaciju, oseća se naboj i sreća što se vidimo ponovo. Posle četiri meseca nastavljamo tamo gde smo stali. Ova ekipa je mlada, poletna, verujemo u nju, daćemo sve od sebe da napravimo što bolji rezultat na Evropskom prvenstvu. Čekaju nas mečevi sa Austrijom i Slovenijom, biće dobar pokazatelj gde smo i na čemu treba da poradimo da bismo bili spremni. Manjak vremena je minus, ali svaki trening je važan, svaki minut koji provedemo zajedno. Trudimo se, skoncentrisani smo, dobro se radi. Nadamo se da ćemo se prikazati u dobrom svetlu u ove dve utakmice. Želimo da budemo spremni, da ne budemo samo konkurentni u januaru, već i da igramo bitnu ulogu posle par prvenstava.