RUKOMETAŠI NA STARTU EP SA BELORUSIMA

Last Updated: 08/01/2020AutorTags:

Selektor Peruničić obratio se okupljenim novinarima u Gracu povodom početka Evropskog prvenstva, utakmice sa Belorusijom (četvrtak, 18.15).

– Čestitam veliki praznik, Božić. Pre svega svima želim puno zdravlja, sreće, nade i vere. Što se tiče samog početka, mislim da je najlepši deo pred nama. Kao i od samog početka okupljanja još pre godinu dana uvek sam gledao protivnika po protivnika, nikako unapred. Belorusija je jedna dobra, kompaktna ekipa. Znate i sami kako smo pre godinu i po dana prošli protiv njih (poraz u Nišu), jer smo verovatno tada igrali malo potcenjivački. To u ovom trenutku ne postoji sa naše strane. Oni su sada sjajni igrači, i imaju taj luksuz da imaju tim koji igra Ligu šampiona, SEHA ligu. Dosta igrača se kod njih dobro poznaje, igraju zajedno u klubu, tako da im prilagođavanje i okupljanje ne fali. Čini mi se da smo dobro odradili analizu. Postaje malo naporno, ali moramo da obratimo pažnju do detalja, i na pojedinačne i kolektivne zadatke i spremimo kako valja. Mislim da smo u odnosu na prethodno SP uradili mnogo. Počevši od sebe, to je bio i moj početak, još uvek smo tražili stvari. Sada su svi članovi stručnog štaba maksimalno učestvovali u analitici, od Miloša koji je novi član do Ljube koji je tu predvodnik analitike. Mislim da smo igračima servirali svaki detalj, ali opet, znate i sami šta je utakmica i šta ona donosi. Pritisak, motiv, želja koji mogu da odvedu u drugu stranu i zaboraviš sve ono što si radio. Verujem da smo zreli. Videli ste ove rezultate. Za mene jesu teški porazi, ali da mogu, opet bih ponovio isto, jer je to jedini način za napredovanje. Možda je utakmica sa Francuskom bila onako, loša zbog svega. Umorni od puta, praktično igrali sa samo jednim pravim treningom koji smo imali prvog uveče. U Francuskoj hala nije bila u adekvatnom stanju, i nismo hteli da rizikijemo. Onda imate situaciju da igrači iz Bundeslige igraju zajedno prvi put posle šest meseci sa samo jednim treningom. Tu utakmicu su krenuli i Pušica i Zeleni (Zelenović). Došli smo u situaciju da igrači sa klupe moraju da drže nivo ovih u igri, i to se malo osetilo. Ne živim od dobrih 40 minuta protiv Norveške. Opet, dobro je što su osetili moć Bersija, i dobro je da su se osetili kako je biti važan. Mislim da imaju dovoljan nivo samopouzdanja i da ih rezultati nisu poremetili – rekao je Peruničić i dodao – Svi igrači su različiti. I mentalno i po kvalitetu. Preuzeo sam selekciju koja nije bila dovršena, i sada je normalno da igrači koji igraju u slabijim klubovima nemaju taj nivo samopouzdanja koji bi trebalo da poseduju. Mi forsiramo da igrači koji imaju autoritet dosta pričaju sa ostalim momcima i da im tako pomažu.

Stefan Vujić:

– Ostalo je još malo više od 24 časa do početka. Svi željno isčekujemo da sve krene. Pripreme su prošle dobro, bez povreda i mislim da smo spremni. Što se Belorusije tiče, suština njihove igre je bazirana na bekovskoj liniji i imaju mnogo dobrog pivotmena. Analizu smo odradili i pojedinačno o svakom igraču i kolektivno. Jaki su jedan na jedan, imaju šut spolja. Odbrana im je dobra, ali malo manje pokretljiva što nama može da odgovara ako iskoristimo to sa bržim igračima. Nadam se da ćemo otvoriti prvenstvo pobedom.