PRIJEM ZA BRONZANE KOŠARKAŠICE U VLADI SRBIJE

Last Updated: 09/07/2019AutorTags:

Premijerka Srbije Ana Brnabić, uz prisustvo ministra omladine i sporta Vanje Udovičića i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, primila je danas košarkašice Srbije, koje su na Evropskom šampionatu osvojile bronzanu medalju.

– Još jednom čestitam na svemu što ste uradile. Ovo nije bilo lako, zna se koliko truda i rada stoji iza jedne medalje. Ogromno hvala. Hvala vam na radosti koju ste doneli celoj naciji. Hvala što smo se osetili ponosnim što imamo ovakav tim. Retko kad se osećamo ponosnim kao što nas naši sportisti učine – rekla je premijerka.

Ona je dodala da svi možemo da učimo od sjajnih košarkašica.

– Vi ste primer kako se veruje u sebe, u članove tima, kako se „gine“ i nastavlja hrabro kad se poklekne. Hvala vam na svemu što nas učite. Vlada Srbije će biti tu za sve, za infrastrukturu, za nagrade, jer ste sve to zaslužili – istakla je Brnabić.

Ministarka Mihajlović, koja je bila predsednica Organizacionog odbora, istakla je da žene prvo naprave dogovor, pa ga onda realizuju.

– Tako smo se Marina i ja dogovorile sa Organizacionim odbrom KSS da Marina spremi devojke za medalje, a mi da učinimo sve što možemo da takmičenje bude u skladu sa svim standardima, da pokažemo kakva je Srbija. Čini mi se da smo uspeli i jedni i drugi. To jeste pobednički tim, svi zajedno i košarkašice i KSS i Vlada Srbije – rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, košarkašice treba da budu uzor svim devojčicama.

– Iza njih stoji ograman rad, vera u sebe, strast da pobede i vera u tim. Kada je naša kapitenka Jelena Bruks igrala, njen suprug je bio u svlačionici, hranio bebu i zajedno su čekali da se majka popne na pobedničko postolje. To je pobeda zajedništva, porodice i ljubavi, svega za šta se ja zalažem. To je zaista rodna ravnopravnost. Svaka vam čast i hvala na svemu što se uradili. Kad god budemo mogli, da podržimo i pomognemo, tu smo – istakla je ona.

Ministar Udovičić se još jednom zahvalio košarkašicama i dodao da svi zajedno treba da radimo da u Srbiji imamo što više klubova i košarkašica.

– Dokazali smo još jednom da Srbija zna da bude organizator vrhunskih takmičenja, da Zrenjanin, Niš i Beograd mogu da se porede sa evropskim i svetskim metropolama, da možemo da budemo sjajni domaćini. To govore svi strani čelnici, ali i turisti koji su bili. Stručnom štabu, čelnim ljudima, Savezu i ovim devojkama možemo svi samo da se duboko naklonimo. Za dva meseca su pokazale kako se bori za svoju zemlju i.poslale snažnu poruku svima nama kako se poštuje zemlja i kako se bori za najviši cilj, a to je osvajanje medalje u svoj zemlji – rekao je Udovičić.

Predsednik KSS Predrag Danilović zahvalio se Nišu, Zrenjaninu, Beogradu, volenterima i ljudima iz Saveza, koji su uradili veliki posao.

– Ponosan sam kao predsednik KSS na ove mlade i prelepe dame. Dubok naklon i veliko poštovanje. Igrale su povređene, rizikujući svoje karijere, a mi igrači znamo šta to znači. Dok mogu da vam pomognem, biću vam na raspolaganju. Hvala vam još jednom, nadam se da će biti još ovakvih prilika – rekao je Danilović.

Selektorka Marina Maljković se zahvalila na prijemu.

– Srećni smo uvek kada smo ovde sa vama. Ponosna sam da treniram u zemlji koja ulaže u sport, u ženski sport, koja razume kada medalju osvoji Bogdan ili Olga, da je to ista medalja, da je ona važna jer je to medalja za našu zemlju. Mi smo ovde igrali za naš narod i za Srbe u inostranstvu. Uspeli smo da pokažemo našem narodu da je čovek u stanju da pređe granice svog maksimuma. Mi smo zaista zadovoljni – rekla je Maljković.

Članica idealne petorke šampionata Sonja Petrović iskoristila je priliku da se u ime svih igračica zahvali što im je omugućeno da igraju Evropsko prvenstvo kod kuće i što im je ispunjen san da pred domaćom publikom osvoje medalju.

– Hvala državi, Savezu… Imali smo fenomenalne uslove. Nije nam bilo lako na pripremama, ali nam je bilo lepo. Hvala stručnom štabu i igračicama, jer bez naše međusobne podrške ništa ovo danas ne bi bilo ovako – poručila je Petrović.

Kapiten Jelena Bruks rekla je da joj je čast i zadovoljstvo što kao kapiten predstavlja ovu reprezentaciju.

– Zahvaljujem se gradu Zrenjaninu, Nišu i Beogradu na izvanrednoj organizaciji prvenstva. Hvala stručnom štabu, devojkama koje su me istrpele kao kapitena, treneru, predsedniku KSS, predsednici, potpredsednici i ministru sporta. Bez vaše podrške ne bismo mogli da dođemo do odličja. Ova bronza sija jače nego zlato – istakla je Bruks, koja je u ime igračica domaćinima poklonila dres reprezentacije.