PREMINUO DRAGOLJUB MARIĆ

Last Updated: 29/09/2017Autor

IN MEMORIAM

Dragoljub Marić, istinska legenda jugoslovenskog i srpskog streljaštva, preminuo je 27. septembra u Beogradu u 94. godini. Rođen je u Paraćinu 5. maja 1924. godine, a veći deo života proveo je na Kosovu i Metohiji kao pripadnik snaga bezbednosti. Završio je učiteljsku školu. Pun doprinos odbrani zemlje pružao je boreći se posle Drugog svetskog rata sa ostacima neprijateljskih bandi prvo u reonu Kosovske Mitrovice, a  po zadatku je raspoređen u Prištinu.

Bio je jedan od organizatora obnove streljačkih družina i u Zvečanu i posebno u Prištini, gde je od 1929. godine pod pokroviteljstvom kralja Aleksandra postojala streljačka družina i strelište,  uništeno osamdesetih godina zbog „viših interesa“.

Pedesetih godina prošlog veka bio je član reprezentacije Jugoslavije i učestvovao na takmičenjima sa generacijom Nemanje Markovića u disciplinama velikog kalibra. Kao član Streljačkog kluba „Zejnel Hajdini“ iz Prištine osvojio je veliki broj pojedinačnih i ekipnih odličja na republičkim i državnim prvenstvima. Poslednju medalju prvaka Jugoslavije u gađanju vojničkom puškom osvojio je u Skoplju 1980 godine.

Izvanredan pedagog koga pamte strelci svih generacija a posebno oni koji su od njega stekli prva znanja o streljaštvu i ljubav za taj plemeniti sport. Nakon penzionisanja preselio se za Beograd gde je duži period života posvetio radu sa najmlađim kategorijama u SK Voždovac. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja kao i povelje za zasluge u razvoju streljaštva u Republici Srbiji.

Opelo i sahrana Dragoljuba Marića su u petak 29. septembra u 12 časova na groblju Orlovača u Beogradu.