POČINJE BADMINTON BAJKA

Last Updated: 21/06/2022AutorTags: , , ,

– Od 23. do 26. juna u Novom Sadu održava se jubilarno 10. izdanje jednog od najmasovnijih i najbolje organizovanih evropskih turnira za mlade „Serbian U17 & Youth International” –

Turnir će u sportskom centru „Slana bara“ na Klisi okupiti više od 350 takmičara i 500 učesnika iz čak 26 zemalja. Svi oni takmičiće se u muškoj i ženskoj pojedinačnoj konkurenciji, kao i u  konkurenciji muških, ženskih i mešovitih parova.

 

Zvaničan Evropski kup za igrače uzrasta do 17 godina i otvoreni turnir za mlađe uzrasne kategorije do 11, 13 i 15 godina održavaju se pod okriljem Evropske badminton konfederacije uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Pokrajinskog sekretarijata za sport I omladinu I Grada Novog Sada. U međunarodnim okvirima ovaj prestižan masovni turnir poneće status Grand Prix takmičenja dok je, na nacionalnom nivou, prepoznat kao manifestacija od značaja za Republiku Srbiju.

Na startu turnira u četvrtak 23. juna na terene će izaći igrači mlađih uzrasnih kategorija, dok će u petak 24. juna startovati juniori u kategoriji do 17 godina. Subota je predviđena za četvrtfinalne mečeve i polufinala, a poslednjeg dana turnira rekete će ukrstiti najbolji među najboljima u svim kategorijama.

Domaći badminton igrači imaće prilike da još jednom briljiraju, s obzirom da godinama unazad beleže vrhunske međunarodne rezultate –  tri aktuelna bronzana odličja sa juniorskog i kadetskog kontinentalnog šampionata, evropsku vicešampionsku timsku titulu za uzrast do 17 godinavodeće pozicije na međunarodnim rang listama i desetine osvojenih medalja na svetskim i evropskim kupovima.

Specijalni gost turnira biće i član borda direktora Evropske badminton konfederacije, dvostruki olimpijac i nekadašnji sedmi igrač sveta Ričard Vaughan, a nakon finalnih mečeva u nedelju 26. juna sa početkom u 14 časova biće održana i svečana ceremonija dodele priznanja. Svečasnosti će prisustvovati i visoki zvaničnici Ministarstva omladine i sporta, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, kao i Grada Novog Sada koji će najboljim juniorima ovog prvenstva uručiti medalje.

Organizatori ovog prestižnog turnira su Badminton savez Srbije, Badminton savez Vojvodine i Badminton klub Novi Sad, a značaj Serbian U17 & Youth International preopoznali su i prijatelji manifestacije: Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija Novog Sada, Tinšped, Minaqua i Bambi.