OPTIMIZAM PERUNIČIĆA

Last Updated: 02/01/2020Autor

Rukometna reprezentacija Srbije krenula je put Francuske gde je očekuju dve pripremne utakmice na turniru „Zlatna liga“. Prvi protivnik biće selekcija domaćina (petak, 20:45), a nacionalnom timu Srbije priključili su se i igrači iz Bundeslige. O pripremnom delu, utakmicama sa Egiptom, ali i svemu što očekuje naš tim, govorili su selektor reprezentacije Nenad Peruničić i pivotmen Mijailo Marsenić.

Nenad Peruničić: „Konačno smo kompletni. Od danas do početka Evropskog ćemo imati tri konkretna, ozbiljna treninga, pa ćemo pokušati da ih iskoristimo maksimalno za neke stvari koje su nam izuzetno važne. Drago mi je da vidim ove momke da su spremni, orni za rad, ali znam da su umorni, takva je Bundesliga. Nije mi jasno što traje dve nedelje duže, ali šta je tu je. Što se ostalih momaka tiče, to su ljudi koji imaju veliku želju, volju, karakter. Prisutna je ozbiljnost, odgovornost, i dobra je to ekipa. U nedelju uveče posle Egipta je došao trenutak koji je težak, i ne znate kako da se postavite, jer svi žele da idu na veliko takmičenje. Opet, morate da se postavite tako da nekog ne uvredite. Što se tiče Obradovića na koga sam računao, to moram istaći, bila je nedoumica, međutim svako od njih ima pravo da na drugačiji način gleda svoju ulogu. Došli smo zajednički do dogvora, uz svo poštovanje njegovog stava da ne putuje, doneo sam odluku iza koje čvrstvo stojim“.

Srbija je uoči nove godine, 28. i 29. decembra, odigrala dve utakmice protiv Egipta, u Beogradu i Nišu. Zabeležena je pobeda i poraz.

„Što se Egipta tiče, u subotu smo mnogo više rotirali, u nedelju krenuli na rezultat. Imali smo različite odbrane. I posle prve utakmice i poraza sam bio zadovoljan. Bile su teške noge, treninzi, svakodnevna analitika. Zadovoljan sam kako su to izneli, iako se možda drugačije gleda na taj poraz, ali ne smemo zaboraviti koliko je Egipat kvalitetna egipa, zaista. Mogu reći da sam  zadovoljan, pre svega trkački, i što su prepoznali neke grške iz prve utakmice bez analize, sami su skapirali i sazrevamo u tom smislu. Definitivno je ovo mnogo drugačija ekipa nego u oktobru 2018. godine. Sve ono što se od njih traži, oni poštuju. Ovi momci dolaze čistog srca i emocija. Govorili smo o situacijama u drugim timovima, dnevnicama i tako dalje. Ovi momci profita nemaju od reprezentacije, tu su zato što to vole i imaju veliku želju.

Uoči Evropskog prvenstva, Srbiju očekuju dve izuzetno teške utakmice, na turniru „Zlatne lige“, a prva od njih je protiv Francuske u petak od 20 časova i 45 minuta.

„Insistirao sam na tome da imamo jake pripremne utakmice. Ne samo zbog protivnika, već zbog autoriteta, poštovanja. Dobro znate da niti jedan svetski turnir, pre deceniju-deceniju i po ne bi mogao da prođe bez naše selekcije. U Francusku idemo da pariramo svakom, i da pokažemo da možemo da igramo. O tome smo Dinar i ja pričali još tokom prethodnog Svetskog prvenstva. Imam želju i da odradimo zajednički trening sa Francuzima, mislimda bi nam to mnogo pomoglo.“

Evropsko prvenstvo počinje 9. januara, a Srbija je u grupa A sa Belorusijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Sve utkamice prve faze srpski nacionalni tim igraće u Gracu.

„Ne živim u prošlosti, gledam ekipu koja je sada i više nemamo pravo da se hvalimo kako smo najbolji i najveći. Smene u svetskom rukometu su velike. Mi smo u stvaranju nečega što može da bude dobro. Belorusija je sjajna reprezentacija, koja je kompletmna. To su preozbiljni igrači i njihova je prednost što imaju takav klub  i mogućnost da po četiri, pet igrača tokom godine igra zajedno. Levi bek i pivotmen su iz Kjelcea, jedni od najboljih na svojim pozicijama. Srednji bek iz Bundeslige, i imaju vrhunskog trenera. Što se Crne Gore tiče, to je jedna mlada i dobra ekipa, sa mladim trenerom, koji je skandinavska škola. Iskreno, ne sviđa mi se ovaj naboj koji postoji, za mene je to jedan narod, i moj stav je da se svetinje ne diraju. Momke ću pokušati maksimalno da zaštitim od svega. Za Hrvate ne treba trošiti reči, najkvalitetniji su, i to je činjenica. Mi moramo da gledamo sebe, to je najbitnije, a ja grantujem da će ovi momci biti borbeni, da će pokazati srce. Nadam se najboljem, Upravni odbor je postavio cilj proslaka u narednu fazu, ja uvek verujem u više, no, videćemo, verujem u ove momke.

Mijailo Marsenić: „Napokon smo se skupili. Raspored u Bundesligi je zgusnut i dug. Svi smo zajedno, željni smo, odmorni, i to je najbitnije. Što se tiče turnira, mislim da će nam to biti prava provera za ono što sledi u Gracu. Igramo sa dve ozbiljne reprezentacije koje su već godinama unazad u najbolje četiri ekipe. Posle imamo tri dana da popravimo što moramo, i da se držimo onoga što je dobro. Mislim da  svi igrači i ceo stručni štab zna da imamo kvalitet za narednu fazu, ali ne treba odmah postavljati visoke ciljeve i stvarati pritisak. Treba biti miran, koncentrisan, i ići iz utakmice u utakmicu. Od Belorusije treba početi, a mislim da će upravo taj meč biti pravi pokazatelj šta i koliko možemo. Da nas zdravlje posluži, to mi je najveća želja, pa da onda vidimo gde smo“.