OKS OBELEŽIO 110 GODINA POSTOJANJA

Last Updated: 22/02/2020AutorTags:

U beogradskom Hotelu Moskva, gde je 23. februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub, kasnije preimenovan u Olimpijski komitet, obeleženo je 110 godina olimpijskog pokreta kod nas. Poštujući višegodišnju tradiciju, na spomen ploču ispred Hotela Moskva u kojem je osnovan Srpski olimpijski klub, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković položio je lovorov venac i intonirana je himna Srbije. Spomen – sobu na četvrtom spratu Hotela Moskva gde je pre 110 godina i oformljen Srpski olimpijski klub danas su obišli predsednik Olimpijskog komiteta Srbije gospodin Božidar Maljković sa podpredsednicima gospodinom Žarkom Zečevićem i olimpijskom šampionkom, tekvondokom Miicom Mandić kao i sa njegovom ekselencijom, ambasadorom Japana u Srbiji, gospodinom Junićijem Marujamom. U svom obraćanju zvanicama, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković rekao je:

„Malo je zemalja u svetu koje mogu da se pohvale ovako dugom olimpijskom tradicijom. Generacije pre nas izgradile su ugled u međunarodnoj olimpijskoj porodici, a naši olimpijci su vrhunskim sportskim ostvarenjima ostavili dubok trag u olimpijskoj istoriji i doprineli populariziji Olimpijskog pokreta i Olimpijskih igara. Bogato nasleđe i više od veka duga olimpijska tradicija, svakako su dodatni motiv pri svakom novom izazovu.

Na samom kraju predsednik Olimpijskog komiteta Srbije poželeo je sportistima Srbije uspešnu olimpijsku godinu i puno medalja i trofeja:

„Iskoristio bih priliku da im sa ovog mesta poželim da budu zdravi i da vredno treniraju kako bi u Tokiju ostvarili svoje najbolje rezultate! Siguran sam da ćemo se i ove godine radovati njihovim uspesima i imati razloga da se ponosimo jer su oni najbolje što Srbija ima!“

Ambasador Japana u Srbiji, gospodin Junićije Marujama zahvalio se predstavnicima Olimpijskog komiteta Srbije na pozivu i tom prilikom istakao:

„Velika je čast danas biti ovde i biti deo velikog jubileja koji proslavlja Olimpijski komitet Srbije. Činjenica da će četiri grada u Japanu biti domaćini srpskim sportistima u periodu priprema i aklimatizacije za predstojeće Olimpijske igre što potvrđuje sjajne odnose između naše dve zemlje, želim Vam mnogo uspeha na Olimpijskim igrama u Tokiju i daljem radu“.

Rođendansku olimpijsku tortu isekli su predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i olimpijska šampionka, osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, tekvondoka Milica Mandić. Nakon sečenja torte za sve zvanice priređen je koktel. 23. februara 1910. godine, na četvrtom spratu beogradskog hotela „Moskva“, u redakciji lista „Novo vreme“, nekoliko srpskih oficira na čelu sa generalom Svetomirom Đukićem, osnovali su Srpski olimpijski klub i postavili temelje Olimpijskog pokreta u Kraljevini Srbiji.