NEKADAŠNJI ODBOJKAŠ SADA U SLUŽBI DECE I PROTIV NASILJA NA INTERNETU

Last Updated: 19/05/2017Autor

DRUGI PIŠU O NAMA

Portal www.srbijadanas.com obajvio je intervju sa članom tima Sportskog saveza Beograda Goranom Ivkovićem koji prenosimo u celini:

Bivši odbojkaš, član naših vodećih klubova, osvajač titula državnog prvaka u dresu Crvene zvezde i podgoričke Budućnosti, Goran Ivković, posle duge karijere u inostranstvu posvetio se radu sa decom u Sportskom savezu Beograda gde je koordinator sektora za školski sport. Nekada sjajni bloker sada je desna ruka Jovanu Koprivici, generalnom sekretaru ssab i njegovom zameniku Vladimiru Tici, pa ovaj odličan sportski tim uz podršku gradskog menadžera Gorana Vesića i doskorašnjeg gradskog sekretara za omladinu i sport Slavka Gaka, kojeg je nedavno zamenio Zoran Jovanović, postiže sjajne rezultate u novoj ulozi. Dakle, nekadašnji vrsni košarkaši i odbojkaš u službi dece i njihovog zdravog razvoja, pa je Ivković, svakako, kompetentan sagovornik na temu lošeg uticaja društvenih mreža na najmlađu populaciju.

Da li ste bili žrtva digitalnog nasilja? Ako jeste kako ste rešili tu situaciju?

– Nisam bio žrtva nikakvog nasilja, ali takve nemile situacije moraju da se prijave nadležnim organima, a deca da zatraže pomoć od roditelja, nastavnika, školskog psihologa.

Šta savetujete deci koja su bila u toj situaciji?

– Da slušaju savete roditelja, da zajedno nađu način kako se ružni događaji ne bi ponovili. Najvažnije je da svi izvuku pouke i bez trauma nastave život, a deca po mogućnosti da se okrenu sportu i što zdravijem odrastanju.

Koliko je nasilje prisutno na društvenim mrežama?

– Reklo bi se da je, nažalost, veoma prisutno. Obaveza svih nas je da se borimo protiv takvih pojava, šireći informacije o mogućim rizicima i opasnostima koje vrebaju naše mališane.

Da li imate dete u svom okruženju koje je svakodnevno na društvenim mrežama?

– Svuda oko nas ima mnogo dece koja robuju kompjuterima i mobilnim telefonima, a to zaista nije dobro. Naravno, deca i omladina treba da žive u skladu sa modernim vremeno ii da budu upoznati sa modernom tehnologijom, ali da je koriste u pozitivne svrhe. Nikako da postanu zavisnici lošije, tamne strane interneta. Zato je rešenje bavljenje sportom, zdravo druženje sa vršnjacima, na taj način se mališani odvajaju od lošeg uticaja i ulice i eventualnih nasilnika, koji se kriju na društvenim mrežama pod lažnim profilima.

Šta biste rekli najmlađima da nikako ne kače na društvene mreže?

– Ima mnogo stvari, koje ne bi nikako smeli da postavljaju, teško je sve nabrojati, ali kao što sam rekao, da bi se izbegli rizici, deca moraju da budu pod nadzorom roditelja, koji će u atmosferi strpljenja ii međusobnog poverenja da ih posavetuju kako da se ponašaju u tim situacijama – dodao je Ivković.

(Izvor, foto www.srbijadanas.com)