NA KORAK DO MEDALJE -izveštaj sa kupa Austrian Open 2022-

Last Updated: 01/06/2022AutorTags: , ,

Borben nastup srpskih reprezentativaca na turniru svetskog seniorskog kupa Austrian Open 2022 koji je od 26. do 29. maja 2022. održan u Gracu.

Srpski reprezentativci nastavili su seriju odličnih nastupa na turniru svetskog seniorskog kupa Austrian Open 2022. Mladi seniorski tim naše zemlje, predvođen trenerom Nikolom Mijačićem, pokazao je visok kvalitet igre u jakoj konkurenciji od gotovo 400 takmičara sa više kontinenata.

Najdalje je stigao mešoviti dubl Anđela Vitman/Mihajlo Tomić koji je nakon bronze u Sloveniji, na ovom turniru zaustavljen na korak od postolja. Njih dvoje su prvom kolu glavnog žreba bili bolji od danskog para Oliver Lau/Mette Werge gde su u borbenom i hrabrom igrom ostvarili pobedu rezultatom 22-20, 15-21, 24-22. Plasman u četvrtfinale u konkurenciji mešovitih parova obezbedili su savladavši italjiansko-kiparsku kombinacija Manuel Skarufi/Eleni Hristodolu (2:0), ali su u narednom veoma neizvesnom meču poraženi od protivnika iz Kineskog Tajpeja Ye Hong Wei/ Lee Chia Hsin, koji su osvojili zlatnu medalju na ovom prvenstvu.

U konkurenciji muškog singla Dragoslav Petrović zabeležio je u prvom kolu kvalifikacija pobedu nad Mađarom Balašem Papaijem (2:0), dok su Sergej Lukić i Ilija Pavlović, nakon slobodnog prvog kola, turnir završili porazima od protivnika iz Nemačke i Hrvatske. Igor Bjelan i Mihajlo Tomić pružili su u odličnu partiju protiv Slovenaca Jake Ivančića i Andraža Krapeza u konkurenciji muškog dubla, no to nije bilo dovoljno za prolaz u sledeće kolo takmičenja.

Sara Lončar nastupila je u konkurenciji žena pojedinačno gde je sjajnom igrom pobedila kazahstanku Aišu Zumabek (2:0), no već u narednom kolu kvalifikacija, nakon tesne borbe u tri seta, izgubila je od engleske protivnice Estele Van Lijuven.

Na Austrian Open 2022 učestvovao je i član BASS Miodrag Kaličanin kome je pripala čast da se nađe u ulozi glavnog sudije međunarodnog svetskog kupa za seniore.

Trener reprezentacije Nikola Mijačić rekao je da srpski tim, nakon dve godine korone i smanjenog obima takmičenja, ponovo hvata zalet ka internacionalnoj sceni. “Plasman Anđele i Mihajla u top 8 u konkurenciji mešovitih parova na ovom turniru, ali i sve bolja igra naših takmičara u ostalim konkurencijama, jasno pokazuju da pomeramo svoje granice i da koračamo ka tome da se badminton u Srbiji dovede na svetski nivo. Malo je falilo za osvajanje još jednog odličija, što ne umanjuje činjenicu da se vidi napredak u igri naše reprezentacije”, izjavio je Mijačić i dodao da će  srpski igrači u predstojećem periodu imati priliku da se približe još boljim rezultatima na svetskom nivou.

Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri su doprineli učešću srpskih seniora na turniru u Austriji.