MREŽA ZA SPORT SKGO: PERSPEKTIVE I IZAZOVI U FINANSIRANJU LOKALNIH ZAJEDNICA

Last Updated: 22/04/2019AutorTags:

U sali Narodne skupštine Srbije održan je sastanak Mreže za sport Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) na temu: Lokalne zajednice u oblasti sporta – perspektive i izazovi u finansiranju i strateškom planiranju. Ovu aktivnost organizovale su zajedno SKGO i Sportski savez Srbije u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji podržava Vlada Švajcarske.

U uvodnoj reči skupu su se obratili generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić, ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić, i predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek.

Bilo je prisutno oko 150 predstavnika lokalnih zajednica iz cele Srbije i Beograda, članovi Radne grupe za izradu Programa razvoja sporta u Beogradu za period od 2019. do 2029. godine uzeli su učešće u radu, kao i predsednik i potpredsednik Sportskog saveza Beograda Dragan Tomašević i Mladen Kecman.

O prvim rezultatim istraživanja na temu finansiranja sporta u jedinicama lokalne samouprave govorili su doc. dr Dragan Atanasov i Maja Knežević Romčević, šef Odeljenja za prosvetu, kulturu, sport i mlade. Iskustva Državne revizorske institucije u reviziji lokalne samouprave u oblasti sporta predstavili su državni revizor za metodologiju revizije i razvoj Željko Motić, kao i državni revizor Željko Krstić. Prof. dr Violeta Talović, prof. dr Miša Stojadinović i doc. dr Dragan Stanar iz Centra za strateške prognoze pričali su o rezultatima istraživanja na temu: (Re)Kreacija zdravih lokalnih zajednica, dok je o Erazmus + programu za oblast sporta govorio Goran Bogunović, savetnik za informisanje i mobilnost iz Informativnog centra Tempus fondacije.