MILICA I TIJANA SA NASLEDNICIMA GAZE DO TOKIJA

Last Updated: 15/04/2019Autor

TEKVONDO

Manje od dva meseca bilo je potrebno Beogradskoj tekvondo asocijaciji da opravda ulazak u porodicu Sportskog saveza Beograda. Nizom vrhunskih rezultata na međunarodnoj sceni takmičari BTA na najbolji način opravdali su poverenje SSAB, kao i gradskog Sekretarijata za omladinu i sport. Od prvih dana 2019, jasno daju do znanja da će i ove godine nastaviti sa velikim uspesima.

Put do Olimpijskih igara u Tokiju je veoma dug i naporan, a borba za svaki poen u 2019. počela je na G1 turniru na Kipru. Beograđani su sa tri zlata i četiri bronze doprineli da u ukupnom plasmanu nacionalni tim osvoji prvo mesto u seniorskoj konkurenciji. Tijana Bogdanović (do 53 kg, Galeb), Vanja Stanković (do 49 kg, Galeb) i  Nađa Savković (do 62 kg, Galeb) trijumfovale su u odličnoj konkurenciji i osvojile zlatne medalje. Bronzanim odličjima na “Kipar openu” okitili su se Nadica Božanić (do 62 kg, Imperium), Serđa Stević (do 67 kg, Galeb) i Dmitrij Nagajev (do 58 kg, Galeb). Mlade nade BTA na ovom takmičenju na najbolji način ispratile su uspeh starijih takmičara. Kadeti Todor Vasilić (do 33 kg, Azija) i Teodora Radak (do 41 kg, Azija) osvojili su zlato i srebro.

U turskoj Antaliji, na Svetskom prvenstvu za paratekvondiste, Marija Mičev (K44, do 58 kg, Lola) ostvarila je tri pobede, osvojila srebrnu medalju i tako postigla još jedan vrhunski rezultat. Kontinuitet uspeha na međunarodnoj sceni ostvarila je na Otvorenom prvenstvu Afrike, na kojem je osvojila bronzanu medalju.

“Prezident kup” u Turskoj (G2) okupio je elitu tekvondoa, a srpske šampionke iz TK Galeb još jednom su potvrdile kvalitet. Milica Mandić i Tijana Bogdanović osvojile su zlatne medalje, dok je Vanja Stanković zauzela treće mesto. Devojke su zablistale na jednom od najjačih turnira pred odlazak na Svetsko prvenstvo, zauzevši drugo mesto u ukupnom plasmanu. Na takmičenju u Turskoj i kadeti BTA osvojili su vredne medalje, Teodora Radak i Todor Vasilić osvojili su  srebro i bronzu. Mladi su nastavili sa uspesima i na “Turska openu 2019”. Teodora Radak osvojila je bronzano odličje, dok je Todor Vasilić učešće završio kao vicešampion. Juniorka Aleksandra Perišić (do 68 kg) okitila se zlatom, a Nikola Lukić (do 59 kg) bronzom.

Srpski šampioni nisu se na tome zaustavili, nastavili su takmičenja na dva kontinenta – u Egiptu (G2) i “Slovenija openu” (G1). Tijana Bogdanović obradovala je sve ljubitelje srpskog sporta zlatnom medaljom u Egiptu, dok se Vanja Stanković na istom takmičenju okitila srebrom. Bronzane medalje osvojile su Milica Mandić i Nadica Božanić. Posebno priznanje dobio je trofejni srpski strateg Dragan Jović, koji je prograšen za najboljeg trenera na turniru. U isto vreme, Beograđani su se takmičili i u Sloveniji. Seniori Marija Marjanović (do 53 kg, Feniks) i Dušan Božanić (do 68 kg, Imperium) osvojili su bronze. Pozlatili su se junior Novak Sta­nić (do 51 kg, Azija) i kadet Todor Vasilić (do 33 kg, Azija). An­drea Bo­kan (do 49kg, Galeb), Andrea Paunović (preko 59 kg, Feniks) i Aleksandra Perišić (do 68 kg, Azija) osvojile su srebro, dok su se Milica Bulat (do 52 kg, Galeb), Magdalena Josifovski (do 63 kg, Feniks), Anđela Burušić (do 55 kg, Lola), Uroš Veličković (preko 78 kg, Imperium), Jovan Milutinović (preko 78 kg, Imperium) i Relja Ivković (do 45 kg, Omega) okitili bronzanim medaljama.

Za Beograđane skoro da nije bilo odmora tokom prethodna tri meseca. Dok je jedan deo članova BTA u nacionalnom kimonu učestvovao na US openu (G2), drugi su odmeravali snage na Evropskom klupskom prvenstvu u Solunu. Na američkom kontinentu Vanja Stanković se okitila zlatnom medaljom, čime je osvojila vredne bodove za olimpijsku rang listu. Nadica Božanić se iz Soluna vratila kao vicešampion. Milan Banjac trijumfovao je u konkurenciji pionira (preko 57 kg, Herkules), kao i pionirka Nina Zećirović (Herkules). Junior Novak Stanić (do 51 kg, Azija), kadeti Stefan Takov (do 73 kg, Azija) i Todor Vasilić (do 33 kg, Azija) osvojili su srebra, dok su se pionirka Nevena Bijedić (do 33 kg, Galeb) i juniorka Andrea Bokan (do 49 kg, Galeb) okitile bronzanim odličjima.

Niz blistavih rezultata članovi Beogradske tekvondo asocijacije nastavili su na turniru “Belgija open” (G2). Aktuelna svetska šampionka Milica Mandić trijumfom je osvojila novih 20 poena za svetsku i olimpijsku listu. Podmladak je, takođe, osvojio vredne medalje za riznicu BTA. Pozlatio se junior Stefan Takov (do 73 kg, Azija), vicešampionsko zvanje pripalo je junioru Novaku Staniću (do 51 kg Azija), dok su se bronzanim medaljama okitili kadet Todor Vasilić (do 33 kg, Azija), juniori Nikola Lukić (do 59 kg, Azija) i Luka Stanojlović (do 63 kg, Azija).

“Orlići” su nastavili sa odličnim rezultatima na “Open multi igrama”, turniru G1 ranga u Sofiji. Kadetkinja Nikolina Milić (do 55 kg, Galeb) osvojila je srebrnu medalju, a Milica Milić (do 41 kg) bronzu. Pavle Radišić je trijumfovao u konkurenciji pionira (do 30 kg), Petra Golić (do 40 kg, Galeb) i Luka Smiljanić (do 36 kg, Galeb) okitili su se bronzanim odličjima.

Završnica “Multi evropskih igara” u Sofiji u potpunosti je protekla u znaku takmičara BTA. Seniori TK Galeb osvojili su prvo mesto ekipno, dok su u generalnom plasmanu bili treći. U pojedinačnoj konkurenciji zlatne medalje osvojile su Tijana Bogdanović, Milica Mandić i Nađa Savković. Vicešampionsko zvanje pripalo je Budimiru Krivokući, dok su se bronzama okitile Vanja Stanković, Aleksandra Radmilović i Iris Jović Vujaković.

– Ovu su druge “Multi evropske igre”, koje su nam bile i poslednja provera pred Svetsko prvenstvo. Rezultati ohrabruju i dižu samopouzdanje. Konkurencija je, kao i svuda, jaka i tim pre rezultati su draži. Milica i Tijana su u dobrom ritmu. Nađi je ovo bila jako važna zlatna medalja za vraćanje na stare staze, s obzirom na to da je gubila na prethodna dva takmičenja. Ostaje žal za zlatnom medaljom Budimira Krivokuće, koji je bio sjajan celog takmičarskog dana. Sada nam slede pripreme za Svetsko prvenstvo u nekoliko etapa. Takođe, srećan sam i zbog pet medalja naših takmičara u mlađim kategorijama. Milica Bulat, Nikolina Milić, Milica Milić, Luka Smiljanić i Petra Golić su budućnost, to treba uvek imati na umu – istakao je trofejni srpski trener Dragan Jović.