“MEDALJE BEOGRADA” U RUKAMA NOVAKA ĐOKOVIĆA, MILICE MANDIĆ, VIKTORA TROICKOG, JASNE ŠEKARIĆ…

Last Updated: 23/12/2020AutorTags: ,

Povodom 75 godina svog postojanja, u prostorijama Sportskog saveza Beograda u sredu, 16. decembra počela je promocija monografije „Medalje Beograda“. Tom prilikom SSAB je ugostio velikane beogradskog sporta uz poštovanje svih epidemioloških mera propisanih od strane nadležnih državnih organa.

Svesni izazova koje sa sobom nosi obimna istorijska građa, monografija „Medalje Beograda“ pretenduje na to da sačuva od zaborava i promoviše univerzalne vrednosti tekovina fizičke kulture i sporta Beograda, kao deo sveobuhvatnog nasleđa jednog grada.

„Podstaknuti smo velikim jubilejom Sportskog saveza Beograda, koji predstavlja nasleđe nekadašnje sportske institucije SOFК-a. Drago mi je da ova knjiga nije suvoparnog karatkera, već da kroz interesantnu novinarsku priču predstavlja istoriju beogradskog sporta. U predstojećem periodu sledi drugo, dopunjeno izdanje, kao i izdanje na engleskom jeziku. Ovom prilikom bih se zahvalio Sekretarijatu za sport i omladinu grada Beograda kao i sponzorima Sportskog saveza Beograda.“ – rekao je predsednik Dragan Tomašević, dok je generalni sekretar Nikola Penić izjavio sledeće: “Izuzetno sam ponosan što sam inicirao izradu ovog projekta i dočekao da se ta ideja realizuje baš na 75. godišnjicu od osnivanja Sportskog saveza Beograda. Beograd je za sva vremena, ovom knjigom i svim statističkim podacima u njoj, povukao granicu između sebe i ostalih urbanih sredina u regionu ovog dela Evrope koje će u odnosu na njega uvek biti provincijalnog karaktera. Takođe, želeo bih da se zahvalim sponzorima, kompaniji Sport Time, Abela Pharm i Goodwill.“

Iako nije moglo da stane sve ono što smo želeli da u ovoj monografiji bude, ostaje deo pisanog traga o bogatoj sportskoj riznici Beograda, o njegovim sportistima, klubovima, sportskim organizacijama, najvećim sportskim događajima, sportskim objektima Beograda. Osmišljena da bude podsetnik na rezultate naših sportskih velikana, Beograđana ili sportista koji su nekada bili članovi beogradskih klubova i koji su osvajali medalje na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim sportovima.

Od početka promocije, naše prostorije posetili su bivši srpski odbojkaš Željko Tanasković, strelkinje Jasna Šekarić i Andrea Arsović, bivši generalni sekretar Sportskog saveza Beograda Branko Кovačević, bivši rukometaš Dragan Škrbić, bivši atletičar Dragutin Topić, džudista i džudistkinja Miloš Mijalković i Mara Кovačević, atletičar Emir Bekrić, tekvondositkinja Milica Mandić, bivši kajakaš Mirko Nišović, bivši veslači Đorđe Višacki i Nikola Stojić, kao i teniseri Novak Đoković, Viktor Troicki i Janko Tipsarević.