KNEŽEVIĆ: BTA ZASLUŽENO U BEOGRADSKOJ SPORTSKOJ PORODICI

Last Updated: 21/02/2019Autor

TEKVONDO

Beogradska tekvondo asocijacija, jedna od najtrofejnijih granskih organizacija u našem glavnom gradu, zvanično je postala član Sportskog saveza Beograda. BTA može da se pohvali činjenicom da u svojim redovima ima osvajače zlatne i srebrne medalje na Olimpijskim igrama – Milicu Mandić i Tijanu Bogdanović, kao i klubove sa velikim brojem mladih takmičara, koji na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni sa izuzetnim uspehom brani boje naše zemlje. Sve nabrojano razlog je za osmeh na licu Jovana Kneževića, predsednika BTA.

– Drago nam je da je Beogradska tekvondo asocijacija najzad primljena u porodicu Sportskog saveza Beograda, tamo gde joj je i mesto. Prepoznati smo kao granski savez preko kojeg se ostvaruje opšti interes u tekvondo i paratekvondo sportu.

Prvi čovek BTA ističe snagu prestoničke tekvondo porodice.

– Naša organizacija okuplja klubove, takmičare i trenere čiji su sportski rezultati uzdigli ovaj sport na najviše grane, ne u samo u Beogradu i Srbiji, već i na međunarodnoj pozornici. U našim redovima su dve osvajačice olimpijskih medalja, prvu zlatnu medalja za Srbiju osvojila je Milica Mandić, Tijana Bogdanović je olimpijska vicešampionka.

Sistemski rad u u klubovima, koji su članovi BTA, u svim uzrasnim kategorijama daje odlične rezultate.

– Naši takmičari osvajači su svetskih i evropskih medalja, kako u seniorskoj konkurenciji, tako u juniorskoj, kadetskoj, pa i u pionirskoj. Izuzetno smo zadovoljni, jer smo po prvi put prošle godine dobili i medalju sa Svetskih olimpijskih igara mladih (YOG). Planski se radi, pored uspešnih prvotimaca imamo i njihove naslednike.

Na nedavno završenom Svetskom prvenstvu za paratekvondiste u Turskoj, sportisti BTA postigli su vrhunske rezultate.

– Ponosni smo na činjenicu da BTA ima i sjajne paratekvondiste. S  obzirom na to da je ovo grana u povoju, planiramo da i u njen razvoj uložimo velike napore i resurse. Neophodno je obezbediti stručni kadar za rad sa sportistima sa invaliditetom, koji podrazumeva multidisciplinarni rad. Naš plan je jačanje veza sa gradovima u inostranstvu, koji su razvili ovu granu sporta, želimo da šaljemo sportske stručnjake na seminare i stručno usavršavanje, kao i da dovodimo najbolje kod nas. Širenje baze paratekvondista biće sistemsko i verujemo da ćemo po tom pitanju imati finansijsku podršku grada Beograda, kao i različitih sponzora.

Vrhunski rezultati sportista Beogradske tekvondo asocijacije predstavljaju motiv više da se nastavi sa dosadašnjom praksom, koja bi u budućnosti bila nadograđena.

– U narednom periodu fokusiraćemo se na to da omasovimo naš  sport. Želja nam je da uz podršku Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda privučemo što više mladih i pokažemo im zašto je tekvondo sjajan sport. Bavićemo se i jačanjem stručnog kadra, prevashodno se to odnosi na one koji rade sa mladima. Želimo da opravdamo ukazano poverenje i ulazak u Sportski savez Beograda.  Spemni smo da se aktivno uključimo u rad SSAB i doprinesemo svojim stručnim znanjima – zaključio je Knežević.