JSD PARTIZAN PROSLAVIO 74. ROĐENDAN

Last Updated: 04/10/2019Autor

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan je danas u „Zemunelu“ proslavilo svoj 74. rođendan. Okupljanju su prisustvovali mnogobrojni bivši i sadašnji sportisti kojima su crno-bele boje drage. Ceremoniju je započeo predsednik Sportskog društva Partizan Milorad Vučelić uz taktove čuvene navijačke pesme „Samo jedan klub, samo jedan grad“.

– Dragi partizanovci, gosti, poštovani prijatelji, prvo da se zahvalim fudbalerima što su na rođendan poklonili pobedu u Astani. Hoću da se zahvalim i košarkaškom klubu, koji je dan ranije započeo pobedom Evrokup. Ime Partizan je u ove 74 godine proneto ubedljivim pobedama, u našim i međunarodnim takmičenjima. Ne postoji uspeh jugoslovenskog ili srpskog kluba i reprezentacije u koji nije utkan Partizan i ono što su Partizanove trenerske škole i Partizanovi timovi. Mi smo sve ove 74 godine bili pobednici. Kada smo klecnuli, to nismo doživljavali kao poraz, tektonski poremećaj ili zemljotres. To klecanje je bilo samo podsticaj da nastavimo bolje i pobeđujemo. Danas ima onih koji govore kako se uživljavamo u ulogu žrtve, kako mi na samoviktimizaciji gradimo identitet. To nije tačno, to su zli jezici i zle pameti. Ne mogu pobednici sa pobedničkim mentalitetom glumiti žrtve.

Osvrnuo se Vučelić na mečeve fudbalskog kluba koje su obeležili oni najmlađi kojima je crno-bela boja u srcu:

– I kada klonemo, tada nam pritrči u pomoć 30.000 dečaka i devojčica, i isprate Partizan. Pomnožite to sa petostruko njihovih roditelja, rođaka, koji su partizanovci. To nisu žrtve, to su budući pobednici i zalog budućih pobeda Partizana. Trudili smo se, i danas se trudimo, da budemo dostojni prethodnih pobednika, gde smo viteški izgubili pružimo ruku, i da sledeći budemo oni koji pobeđuju. Jedino što traže Partizan i njegovi klubovi, sećajući se mudrih reči patrijarha Pavla: „Lopta tebi, lopta meni, pa kome sreća junačka“. Mi smo se trudili da se junački i viteški borimo, i kada smo pobeđivali i kada smo gubili. Sve drugo nas je vređalo, ljutilo, a i dalje će nas ljutiti. Mi bolje vidimo našu budućnost, ne samo kad vidimo tih 30.000 dečaka i devojčica na dve utakmice na stadionu JNA, već zato što stojimo na leđima naših predaka i osnivača koji su se antifašističkom borbom protiv brojnijeg protivnika borili i izborili. Svake godine na ovaj dan čestitamo našim najboljim sportistima, mnogi su ovde ovenčani medaljama i u prvenstvima dobili nagrade za ono što su uradili i zaslužili. Za kraj je poručio: „Živeo Partizan i napred Partizan!“

Nakon obraćanja okupljenima, Vučelić je započeo dodelu nagrada. Za najuspešniju mušku seniorsku ekipu izabran je kuglaški tim, dok je kod žena priznanje dobila ekipa dizača tegova. Najuspešniji senior i seniorka su rvač Aleksa Erski i strelkinja Andrea Arsović. Posebna priznanja za osvajanje kupova i šampionata poneli su košarkaški, rvački, fudbalski, plivački i karate klub.

 

Čuveni voja u penziji

SPORTSKO društvo Partizan se oprostilo i od Voje Radojevića, koji završava svoj mandat u fudbalskom klubu. – Hvala svima što su me se setili i zapamtili me. Počeo sam da navijam za Partizan 1959. i imam da kažem samo jednu rečenicu: „Od rođenja do sudnjeg dana sinovi smo Partizana“ – poručio je Voja.

(Izvor, foto www.novosti.rs)