Internacionalno prvenstvo Beograda u streljaštvu – Dan 2

BEOGRAD, 12.decembar (SSS) – Zavesa na Internacionalno prvenstvo Beograda u “Bel ekspo centru”, po tradiciji je spuštena Velikom nagradom Beograda.

Na “Gran priju” su svi strelci učestvovali u jedinstvenoj, apsolutnoj konkurenciji, a osvajači prvih mesta su, sem medalja nagrađeni i zlatnim statuama “Beogradski pobednik”.

Srpski strelci su izborili četiri odličja.

Pehar “Beogradski pobednik” za najbolju takmičarku puškom otišao je u ruke mlade Aleksandre Havran. Zorana Arunović je zauzela drugo mesto vazdušnim pištoljem, dok su dve bronze “upucali” Milenko Sebić (puška) i Damir Mikec (pištolj).

Juniorka Aleksandra Havran je zablistala u takmičenju dama puškom. U vrlo uzbudljivom finalu trijumfovala je sa vredna 252,3 kruga, ostavivši za krug iza sebe drugoplasiranu Ukrajinku  Viktoriju Sukorukovu.

– Kraj turnira nije mogao biti lepši. U subotu sam osvojila zlato u juniorskoj konkurenciji, a danas stigla do pobede u apsolutnoj kategoriji. Nije bilo lako, imala sam tokom celog finala veliku tremu. Trudila sam se da o tome ne razmišljam i uspela sam da  razbijem tremu, što je dalo rezultat. Ispravila sam greške, koje sam pravila u subotu u seniorskom finalu Trofeja Beograda. Zlato na Velikoj nagradi Beograda mi je do sada najveći uspeh na seniorskim međunarodnim takmičenjima – istakla je posle finala Aleksandra Havran

Uz Havranovu, u finalu su s našle još tri mlade srpske takmičarke Emilija Ponjavić, Sanja Vukašinović i Teodora Vukojević, koje su se plasirale na peto,šesto, odnosno sedmo mesto. Andrea Arsović, pobednica Trofeja Beograda, je zauzela 12.poziciju.

Zorana Arunović je posle dosta uspona i padova u kvalifikacijama uspela da kao četvrtoplasirana uđe u finale. Na kraju je ipak potvrdila da pripada svetskoj eliti. Osvojila je srebro iza svetske prvakinje Ane Korakaki (Grčka), koja je dominirala u finalu i zlato obezbedila i pre poslednje serije.

Zorana je ovogodišnji turnir završila sa dva odličja. Prvog dana, trijumfovala je na Trofeju Beograda.

-Dve medalje su lepo sijaju. Ipak, ono što sam pružila je bilo ispod onoga što sam očekivala, posebno danas. Dosta sam se mučila u kvalifikacijama, nije mi išlo kako treba. Bilo mi je teško i u finalu. Ipak, stigla sam do postolja, ali današnji nastup je i alarm da sa sestrom i trenerom Jelenom dobro izanaliziram takmičenje i vidimo kako ćemo dalje – iskrena je posle takmičenja bila Zorana.

Uz Arunovićevu, u finale se plasirala i Brankica Zarić i zauzela petu poziciju.

Milenko Sebić je „pogodio”  bronzu u takmičenju muškaraca vazdušnom puškom.Ispred Sebića ostali su Mađari Zalan Pekler i Ištvan Peni. Srbiju su u finalu predstavljali Lazar Kovačević (šesto mesto) i Stevan Jovanović (sedmi).

-Internacionalno prvenstvo Beograda mi je bilo prvo takmičenje vazdušnom puškom posle Olimpijskih igara. Po završetku Igara i osvojene olimpijske bronze u trostavu,bio sam potpuno posvećen radu malokalibarskom puškom, s obzirom da sam njom gađao i na „Kupu predsednika“. Ove sedmice sam ponovo počeo ozbiljno da treniram i vazdušnim oružjem. Kada se sve to uzme u obzirom mogu da budem u potpunosti zadovoljan. Prvi dan je prošao u prilagođavanju , danas sam ušao u takmičarski ritam, kvalifikacije dobro odradio i sa puno motiva i žara za dobrom borbom ušao u finale. Radujem se što sam se takmičenjima vazdušnom puškom vratio sa medaljom – kazao je Sebić.

Posle jučerašnje ubedljive pobede na Trofeju Beograda, Damir Mikec je na VN glavnog grada stigao do bronze vazdušnim pištoljem. U finalu su učestvovala trojica srpskih reprezentativaca. Duško Petrov je zauzeo četvrtu, a Dimitrije Grgić šestu poziciju,Pobedio je Bugarin Kiril Kirov, ispred Ukrajinca Viktora Bankina.

-Na Velikoj nagradi Beograda nisam pružio sve što mogu. Nije mi dobro išlo ni u kvalifikacijama, nisam bio pravi ni u finalu, možda me je stigao i umor, ali svaka medalja puno znači, kao i pehar za najboljeg učesnika Trofeja Beograda-kazao je Mikec.

Vazdušna puška, muškarci: 1. Zalan Pekler (Mađarska) 251,9, 2. Ištvan Peni (Mađarska) 251,7, 3. Milenko Sebić (Srbija) 229,9…6. Lazar Kovačević 164,3, 7. Stevan Jovanović 143,9… Kvalifikacije: 1. Pekler 628,8, 2. Kovačević 628,4…5. Sebić 627,5, 6. Jovanović 627,5…

 

 

 

 

 

 

 

Vazdušna puška, žene: 1. Aleksandra Havran (Srbija) 252,3, 2. Viktorija Sukohorukova (Ukrajina) 251,3, 3. Gita Bajoš (Mađarska) 229,2…5. Emilija Ponjavić 185,6, 6. Sanja Vukašinović 163,1…8. Teodora Vukojević 120,7… Kvalifikacije: 1. Sukohorukova 631,2…4. Havran 627,4, 5. Vukašinović 626,9, 7. Ponjavić 625,6, 8. Vukojević 625,4…

 

 

 

 

 

 

 

Vazdušni pištolj, muškarci: 1. Kiril Kirov (Bugarska) 242,5, 2. Viktor Bankin (Ukrajina) 237,0, 3. Damir Mikec (Srbija) 217,2, 4. Duško Petrov 198,5…6. Dimitrije Gegić 157,4… Kvalifikacije: 1. Mikec 582, 2. Grgić 577…4. Petrov 575…

 

 

 

 

 

 

 

Vazdušni pištolj, žene: 1. Ana Korakaki (Grčka) 245,3, 2. Zorana Arunović (Srbija) 238,0, 3. Gana Levkovska (Ukrajina) 216,6… Kvalifikacije: 1, Korakaki 583… 3. Zarić 571, 4. Arunović 568…

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikec najbolji senior Trofeja Beograda

Tokom drugog takmičarskog dana dodeljeni su pehari za najuspešnije učesnike subotnjeg Trofeja Beograda.

 

Žiri je za najboljeg seniora proglasio Damira Mikeca, koji je u subotu ubedljivo osvojio zlato vazdušnim pištoljem, a prethodno u kvalifikacijama izjednačio vrlo vredan državni rekord.

 

 

Za najbolju juniorku izabrana je Grkinja Kristina Moki, koja je na Trofeju Beograda osvojila dva srebra – u juniorskoj, a potom i u seniorskoj konkurenciji.

 

Medalje Srbije na 46. Internacionalnom prvenstvu Beograda

Srpski strelci su osvojili ukupno 11 medalja na 46. Internacionalnom prvenstvu Beograda, koje je okupilo strelce iz upravo 11 zemalja.

Prvog dana, na Trofeju Beograda, zlatna odličja priglrili su Andrea Arsović (puška), Zorana Arunović (pištolj), Damir Mikec (pištolj), Aleksandra Havran (puška, juniorke), Marko Ivanović (puška, juniori), Anja Knežević (puška, juniorke) i Dušan Stojadinović (puška, juniori).

Na Velikoj nagradi Beograda na pobednički podijum popeli Aleksandra Havran (puška zlato), Zorana Arunović (pištolj srebro), Damir Mikec (pištolj bronza) i Milenko Sebić (puška, bronza).