I ANA BRNABIĆ PODRŽALA SPEKTAKL NA ADI CIGANLIJI

Last Updated: 26/07/2019AutorTags:

Velikim spektaklom na terenima JP Ada Ciganlija i zvanično je završeno Državno finale Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije, koje su u našoj zemlji održane šestu godinu uzastopno. Preko 2.000 mališana iz cele Srbije, nadmetalo se cele nedelje u devet sportova, a pobednici će od 15. avgusta učestvovati na velikom Međunarodnom finalu u Splitu. Tamo će se sa vršnjacima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine družiti, takmičiti i imati besplatno letovanje.

A specijalni gosti na ceremoniji zatvaranja bili su Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, Zdravko Marić, osnivač Sportskih igara mladih, Johanes Han, komesar za Evropsku politiku i pregovore o proširenju, Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji. Uz njih na ceremoniji su bili i Tihomir Gudić (regionalni izvršni direktor Sportskih igara mladih), Ivana Jovanović (predsednica SIM Srbije), Predrag Peruničić (državni sekretar Ministarstva omladine i sporta), Božidar Maljković (predsednik Olimpijskog komiteta Srbije), Miloš Kovačević (savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja), Željko Tanasković (predsednik Saveza za školski sport Srbije), Uroš Savić (gen sek Saveza za školski sport), Boža Đurković (predsednik Rukometnog saveza Srbije), Ivan Knežević (gen sek Odbojkaškog saveza Srbije) i predstavnici sponzora.

– Uživam u ovom turniru. Kroz njega deca stiču nove prijatelje. Koliko vidim po brojkama, ovo je jedan od najvećih događaja za decu na svetu. Organizatorima i deci želim sve najbolje u budućnosti. Uživajte i dalje i nadam se da se vidimo i sledeće godine – istakao je Johanes Han, visoki predstavnik EU.

Premijerka Ana Brnabić, održala je prelep govor, čiji deo prenosimo.

– Velika mi je čast što sam ovde ispred Vlade Republike Srbije, koja je pokrovitelj ove veličanstvene i važne manifestacije. Na mladima svet ostaje. Želim vam da vi gradite region, širite prijateljstva svuda gde idete i da za sve nas gradite još lepšu budućnost. Takođe, posebno moram da pohvalim Zdravka Marića i njegov tim na tome što su pre šest godina počeli da organizuju Igre u Srbiji. Ovo je samo pokazatelj koliko vizija jednog pojedinca i verovanje tog pojedinca u jednu ideju može mnogo da postigne. I koliko puno toga može da promeni – deo je izlaganja premijerke Ane Brnabić, koja je izazvala i oduševljenje dece, jer je delila i medalje.

A danas su specijalni gosti bili fudbaler Partizana Slobodan Stanojlović i fudbaleri Crvene zvezde Miloš Gordić i Veljko Nikolić. Oni su gledali finale turnira Coca-Cola Cup Srbije u malom fudbalu. Sportske igre mladih i definitivno su spojile region. Učesnici u Igrama su deca osnovnoškolskog uzrasta sa teritorije Republike Srbije, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Deca ne moraju biti aktivni sportisti, već samo ljubitelji druženja i zdravog načina života.

Sportske igre mladih se održavaju već 23. godinu u Republici Hrvatskoj, 10. u BIH i ovo je 6. sezona u Republici Srbiji. Od osnivanja Igara do danas, u Igrama je učestvovalo više od 1.700.000 učesnika. Cilj Sportskih igara mladih jeste okupljanje što većeg broja dece i mladih, kako bi oni, na kojima svet ostaje, druženjem kroz sport i zabavu, zajedno sa mladima iz regiona razvijali svoje društvene vrednosti čime bi izbegli breme današnjice, koja u velikoj meri ima negativni trend droge, nasilja i svih vrsta intolerancije. Na svim nivoima takmičenja, kao i ostalim aktivnostima u sve tri zemlje za decu je sve besplatno.