Evropsko prvenstvo u badmintonu za juniore Beograd 2022

Last Updated: 03/08/2022AutorTags: , , ,

Da će srpska prestonica uskoro biti centar evropskog badminton najavljuje i potvrđeno učešće 32 državna tima na Evropskom prvenstvu za juniore Beograd 2022 koje Badminton savez Srbije organizuje uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda. Nakon dve godine od poslednjeg izdanja ovog prestižnog takmičenja, najbolji takmičari do 19 godina imaće priliku da se u periodu od 18. do 27. avgusta u Atletskoj dvorani u Beogradu bore se za titulu najboljih u Evropi.

Ekipni deo zvaničnog Evropskog prvenstva za juniore trajaće od 18. do 22. avgusta, dok je nastavak prvenstva od 22. do 27. avgusta rezervisan za individualni kontinentalni šampionat u svih pet takmičarskih konkurencija: muškarci i žene pojedinačno, muški, ženski i mešoviti parovi.

Prijave za ekipni deo prvenstva zatvorene su 28. juna i sada je poznato koje će se države u srpskoj prestonici boriti za evropsku titulu: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Engleska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Izrael, Italija, Letonija, Litvanija, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Škotska, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, Turska, Ukrajina i Srbija.

Među favoritima se nalazi Danska, aktuelni evropski prvak i zemlja koja beleži najviše titula, no ostaje da se vidi da li će uspeti da odbrane tron ili će Evropa dobiti novog šampiona. Temperatura se u evropskoj badminton zajednici zagreva jer je sada izvesno da na prvenstvu učestvuju najjači timovi, poput Francuske koja je ne tako davno osvojila dva prvenstva za redom – 2017. i 2018. godine, zatim Engleske, Nemačke, Ukrajine, Turske…

Na poslednjem održanom Evropskom prvenstvu za juniore 2020. godine u Finskoj reprezentativci Srbije su osvojili dva bronzana odličja – Marija Sudimac u konkurenciji žena pojedinačno i Mihajlo Tomić i Sergej Lukić u konkurenciji muških parova. Takođe, najbolji srpski juniori su na ekipnom delu šampionata ostvarili plasman u četvrfinale tj. među osam najboljih evropskih timova.

Članak o Evropskom prvenstvu za juniore Beograd 2022 objavila je i Evropska badminton konfederacija na svom zvaničnom web sajtu i možete ga pročitati OVDE.