ESTETSKI SPORTOVI IZMEĐU UMETNOSTI I SPORTA

Last Updated: 09/06/2021AutorTags: , ,

Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja 4. juna. organizovan je prvi nacionalni naučni skup pod nazivom: „Estetski sportovi između umetnosti i sporta“ u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom kulture i informisanja i Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije.

Centralni događaj ovog skupa je izložba pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije: „Umetnost igre u olimpijskim sportovima“. Na izložbi su prezentovane fotografije i zapisi sa Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine, kao i geneza i spoj fenomena umetničke igre i plesa. Izložba je  posvećena pedagozima, umetnicima i trenerima koji su zaslužni za postavljanje osnova igre u olimpijskim sportovima.

 

Njegova ekselencija Takahiko Kacumata, ambasador Japana u Republici Srbiji svečano je otvorio izložbu.

Prisutnima su se tokom svečanog otvaranja obratili i prof dr Saša Jakovljević, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Snežana Žugić, pomoćnik ministra za omladinu i sport i Stanko Blagojević, zamenik šefa kabineta ministra kulture.

Idejni tvorac naučnog skupa je dr Sanja Mandarić, redovni profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Prvi put na jednom mestu, okupila je predavače iz oblasti umetnosti, sporta i obrazovanja, sa željom da se multidisciplinarnim pristupom ukaže na spoj umetnosti i sporta, kroz prizmu etsteskih sportova.

Tako su, pored predavača sa Fakulteta za sport I fizičko vaspitanje, među gostujućim predavačima bili i prof. dr Vera Obradović Ljubinković, prof. dr Miško Šuvaković, dr. um. Agota Vitkai-Kučera, Milena Reljin, Konstantin Kostjukov, Branka Pujić Jovanović i drugi.

 

Pored Fakulteta dramskih umetnosti, Ansambla narodnih igara i pesama Srbije KOLO, Udruženja baletskih umetnika Srbije, u radu naučnog skupa učestvovale su i osnovne i srednje škole, baletske i muzičke škole, kulturno umetnička društva i nacionalni granski savezi iz  estetskih sportskih grana, ritmička gimnastika, sinhrono plivanje, klizanje, skokovi u vodu, ples, čirliding.

 

 

Naša koleginica, profesor fizičke kulture Nina Peković Savić bila je član Organizacionog odbora naučnog skupa.