BRONZANA MEDALJA UZ 10 POBEDA SRPSKIH TAKMIČARA U SLOVENIJI -Izveštaj sa takmičenja-

Last Updated: 01/06/2022AutorTags: , ,

Srpski reprezentativci osvojili bronzanu medalju na turniru svetskog seniorskog kupa koji je od 18. do 21. maja održan u Mariboru.

Predvođeni trenerom Milanom Barbirom, srpski reprezentativci doneli su Srbiji bronzanu medalju u konkurenciji mešovitih parova i zabeležili skor od ukupno deset pobeda na Yonex Slovenia International 2022. Bronzu je za Srbiju izvojevao sjajni dvojac Anđela Vitman / Mihajlo Tomić koji sve sigurnije korača ka samom vrhu evropske badminton scene. Na putu do odličja naš par rutinski je savladao suparnike iz Slovenije i Mađarske u dva seta, dok su se u četvrtfinalu, pri vodstvu srpskog para u drugom setu (21-13,11-3), takmičari iz Austrije povukli sa meča zbog povrede. Osvajački nalet srpskog para u polufinalu zaustavili su Danci Kristian Kremer / Amali Cecilia Kudsk, koji su nakon toga osvojili turnir u kategoriji mešovitih parova.

Bili smo dosta ubedljivi u našoj igri i zadovoljni smo kvalitetom igre do polufinalnog meča. Anđela i ja smo veoma srećni sto smo uspeli da se domognemo nove medalje ali ne možemo da ne spomenemo razočaranost zbog poraza od Danaca u meču za finale”, izjavio je Tomić. Njegova saigračica dodala je da su Danci bili tehnički bolji i najavila da već za pet dana ponovo izlaze na teren u Gracu u Austriji gde će se boriti za novu medalju, nadaju se, većeg sjaja.

U konkurenciji muškog singla, dobro poznata braća Petrović zabeležili su po dve pobede u kvalifikacijama za glavni žreb. U prvom kolu, Borko Petrović je igrao protiv slovačkog takmičara Simona Suhija kojeg je nadigrao u tri seta. Već naredni meč protiv Gregora Aliča iz Slovenije rešio je rutinski, no poraz od Škota Ciara Prinlga (18-21, 21-14, 21-15) značio je i kraj takmičenja za našeg reprezentativca. Nakon pobeda nad Austrijancem Danlerom (20-22, 21-18, 21-9) i Italijanom Tonijem Žuom (15-21, 21-6, 21-19), Dragoslav Petrović poražen je u trećem kolu od francuskog igrača Amaurija Lievra. Sergej Lukić započeo je turnir od drugog kola gde je savladao belgijskog takmičara Senea Huthufda (21-11,21-14), a potom i Kazahtanca Artura Nijazova (21-8, 21-19). U četvrtom kolu kvalifikacija Lukić nije uspeo da nadigra suparnika iz Malezije Teh Jin Honga, čime se turnir za njega završio.

 

U konkurenciji žena pojedinačno, Sara Lončar je sjajnom igrom obezbedila plasman u glavni žreb pobedom u drugom kolu kvalifikacija nad Letonkom Anom Kupcom. Na startu glavnog žreba Lončareva se sastala sa Mađaricom Vivien Sandorhazi koja je iz tog meča izašla kao pobednik. Naša najbolje rangirana seniorka u ženskom singlu, Marija Sudimac,  je doživela peh pred sam početak takmičenja povredivši se na treningu, te je bez borbe morala da prepusti plasman u drugo kolo Ananji Praven iz Indije.

 

Utiske o učešću srpskih igrača na turniru u Sloveniji, podelio je i glavni trener reprezentacija Milan Barbir: “Kada saberem sve, uprkos osvojenoj medalji, ipak moram da kažem da nisam zadovoljan postignutim. Iako su skoro svi reprezentativci ovde dali potpuni maksimum i odigrali odlično većinu mečeva, nedostajao nam je taj završni instinkt kojim bismo izašli iz mentaliteta “male” badmintonske nacije. Želimo da pomerimo standard sa osvajanja medalja na osvajanje zlata i borbe za najveće svetske i evropske medalje! Ovde je na neki način propuštena upravo ta šansa, ali minimalnu utehu pruža to što ćemo od utorka imati najbolji plasman ikada nekog od srpskih takmičara na svetskoj rang listi.”

Ovogodišnje učešče srpske reprezentacije na turniru svetskog kupa u Mariboru pokazalo je da naši reprezentativci iz godine u godinu sve više napreduju, a prema rečima glavnog trenera vreme srpskog badmintona na evropskoj i svetskoj badminton sceni tek dolazi!

 Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije su obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri  doprineli učešću srpskih seniora na turniru u Sloveniji.