BOŠKOVIĆEVA I ĐOKOVIĆ LAUREATI OKS ZA 2019.

Last Updated: 30/12/2019AutorTags:

U Domu Narodne skupštine Republike Srbije održan je Dan Olimpijskog komiteta Srbije a ujedno i Izbor za najuspešnije sportiste, timove i trenera u 2019. godini. Titulu najuspešnijih sportista poneli su Novak Đoković i Tijana Bošković. Najuspešnijim timovima proglašene su ženska i muška odbojkaška reprezentacija, dok je Slobodan Kovač, selektor muške odbojkaške reprezentacije proglašen je za najuspešnijeg trenera. U kategoriji najuspešniji mladi sportista, prestižno priznanje osvojila je karatistkinja Ivana Perović. Predsednik Evropske odbojkaške konfederacije, gospodin Aleksandar Boričić dobitnik je priznanja „Olimpijsko srce – general Svetomir Đukić“. U svom obraćanju predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković istakao je da su sportisti Srbije ostvarili brojne uspehe na velikim međunarodnim takmičenjima u godini za nama:

„Nalazimo se na kraju predolimpijske godine u kojoj su sportisti Srbije ostvarili brojne uspehe i ponovo nas obradovali svojim medaljama i trofejima. Naši sportisti nastavili su da nižu uspehe i osvajaju medalje na svetskim i evropskim prvenstvima i drugim najvećim međunarodnim sportskim turnirima, ulivajući nam nadu da i naredne godine od naših sportista možemo očekivati kvalitetne sportske rezultate“.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije istakao je značaj dobrih sportskih rezultata postignutih u predolimpijskoj godini i osvrnuo se na pripreme naših sportista za predstojeće Olimpijske igre u Tokiju:

„Prethodne četiri godine vredno smo radili da bismo što spremniji ušli u ovu novu, olimpijsku godinu! Naše pripreme počele su odmah nakon Rija i za sve ovo vreme ulagali smo i pomagali najbolje od najboljih. Uz podršku naših partnera uspeli smo da obezbedimo sve uslove koji se ne razlikuju od uslova koje imaju sportisti iz drugih zemalja. Zadovoljni smo što smo uspeli u tome i što su sve logističke pripreme za nastup naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju u završnoj fazi. Dali smo sve od sebe da naši sportisti mogu da pruže svoj maksimum. I to je jedino što od njih očekujemo. Vrhunski sport nikada ne daje garancije i zato ne želimo da predviđamo uspehe naših sportista, iako znamo koliko mogu – a mogu mnogo.“

Titulu najuspešnije sportistkinje Srbije za 2019. godinu ponela je evropska šampionka, MVP Evropskog prvenstva i najbolja igračica Evrope u izboru Evropske odbojkaške konfederacije, Tijana Bošković. Zlatna odbojkašica je na osnovu sjajnih rezultata, drugi put za redom proglašena za najuspešniju sportistkinju po izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Tijani Bošković trofej je uručio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković.

„Zahvaljujem se od srca Olimpijskom komitetu Srbije na ovom priznanju.Ovaj trofej je izuzetna čast, daću sve od sebe da i ubuduće svojim uspesima donosim radost našoj zemlji!“ poručila je Boškovićeva.

Novak Đoković, po osmi put proglašen je za najuspešnijeg sportistu godine. Novak Đoković je u ovoj godini osvojio dve grend slem titule, dva Mastersa i turnir u Tokiju dok godinu završava visokim plasmanom na ATP listi gde je praktično proveo i celu sezonu. Zbog priprema i obaveza za predstojeću sezonu, Novak nije bio u prilici da prisustvuje svečanosti, ali je putem video poruke poručio da je počastvovan izborom i iskoristilo priliku da se zahvali Olimpijskom komitetu Srbije na prestižnom priznanju.

Najuspešniji ženski tim po izboru Olimpijskog komiteta Srbije je odbojkaška reprezentacija Srbije. U 2019. godini, ove sjajne devojke postale su šampionke Evrope a osvojivši prvo mesto na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Vroclavu osigurale su i vizu za Tokio.  Ispred celog tima, nagradu je primila potpredsednica Odbojkaškog saveza Srbije Jelena Nikolić, a trofej joj je uručio potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Žarko Zečević.

Trofej za najuspešniji muški tim je zasluženo je pripao odbojkaškoj reprezentaciji. Velikim povratkom na pobedničko postolje, zlatni momci su ove godine postali šampioni Evrope pokazavši svima kako se igra najbolja odbojka na Starom kontinentu. Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković uručio je trofej kapitenu odbojkaške reprezentacije Srbije, Nemanji Petriću.

Zahvaljujući sjajnoj atmosferi u timu uspeli smo da se izdignemo i ojačamo samopouzdanje što je rezultiralo sjajnim uspehom. Ponosan sam na svoju ekipu i zahvalan Olimpijskom komitetu Srbije na ovom prestižnom priznanju“, istakao je Nemanja Petrić.

U izuzetno jakoj konkurenciji koju je činilo čak 25 sportskih stručnjaka, po izboru Olimpijskog komiteta Srbije, trofej za najuspešnijeg trenera pripao je čoveku koji je i od strane Evropske odbojkaške konfederacije proglašen za najuspešnijeg trenera 2019. godine,  selektoru muške odbojkaške reprezentacije – Slobodanu Kovaču.

„Velika je čast biti danas na ovom mestu. Hvala Olimpijskom komitetu Srbije na ovom trofeju. Verujem da ću ovo priznanje opravdati novim uspesima“, rekao je Slobodan Kovač.

Kroz svoj Razvojni program, Olimpijski komitet Srbije prati i podržava mlade sportiste. Ove godine zahvaljujući sjajnim rezultatima koje su postigli, veliki broj njih bio je nominovan u kategoriji najuspešniji mladi sportista. Prestižno priznanje za 2019. godinu ponela je svetska juniorska prvakinja u karateu, Ivana Perović.

„Nadam se da ću i u budućnosti ređati vrhunske rezultate na koje će moja zemlja biti ponosna!“, poručila je najbolja mlada sportistkinja za 2019. godinu.

Trofej „Olimpijsko srce – general Svetomir Đukić“ koje se dodeljuje za posebna dostignuća i životni doprinos u jačanju olimpijskog pokreta, ove godine otišao je u ruke predsednika Evropske odbojkaške konfederacije, gospodina Aleksandra Boričića. Aleksandru Boričiću trofej je uručio član Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta, gospodin Nenad Lalović.

„Ovo priznanje izuzetna je čast za jednog sportskog radnika. Veliko hvala Olimpijskom komitetu Srbije“, istakao je Aleksandar Boričić.

Zahvaljujući dugogodišnjoj uspešnoj saradnji sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Republike Srbije od prošle godine na proslavi Dana Olimpijskog komiteta Srbije uručuje se i priznanje za najuspešnijeg sportistu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u izboru ovih institucija, a nosilac priznanja za 2019. godinu  je desetar Đuro Borbelj kome je trofej uručio ministar odbrane u Vladi Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vulin.

Možda Vam se svidi