BEOGRAD DOBIO ŠKOLSKE PRVAKE U ATLETICI

Last Updated: 12/05/2017Autor

ŠKOLSKI SPORT

Atletika u Srbiji je u velikoj ekspanziji. U prilog tome govore ne samo medalje koje naši atletičari osvajaju u kontinutitetu na velikim takmičenjima poslednjih godina već i popularnost koju kraljica sportova sve više uživa među mladima. Naime, u organizaciji Sportskog saveza Beograda na stadionu „Rajko Mitić“ u četvrtak, 11. Maja 2017, održano je školsko prvenstvo Beograda za osnovce i srednjoškolce uz učešće čak 1.033 takmičara iz 169 škola sa svih 17 opština. Učenicisu se takmičili u tri kategorije (5. i 6. rzredi, 7. i 8. razredi i srednje škole) u obe konkurencije i to u skokovima uvis i udalj, bacanju kugle, trkama na 100, 300, 400, 600, 800 i 1.000 metara, kao i u štafetama 4×100 metara.

Promoteri školskog šampionata Beograda u atletici bili su Slobodan Popović, selektor nacionalnog tima, Slobodan Branković, direktor Atletskog saveza Srbije i Dragutin Topić, proslavljeni skakač uvis. Legende atletike najuspešnijim školama i takmičarima dodelili su medalje i pehare ne skrivajući oduševljenje onim što su videli na stadionu:

– Zaista lepa slika Sve pohvale ljudima iz Sportskog saveza Beograda na odličnoj organizaciji – kaže Slobodan Popović, selektor atletičara Srbijei dodaje: – Kada sam dolazio na stadion „Rajko Mitić“ prisetio sam se polovine sedamdesetih godina prošlog veka kada sam i ja učestvovao na školskim takmičenjima. Ona su veoma važna jer predstavljaju bazu za sve sportove pa tako i atletike. I ja sam svojevremeno bio školski prvak Beograda, potom Srbije, a onda sam stigao i do titule studenstkog prvaka sveta. Nadam se da će i među ovim devojčicama i dečacima biti neki budući šampion.

I Dragutin Topić je jedan od onih koji je svojevremeno pobeđivao na školskom šampionatu Beograda. Ovo takmičenje iz tog razloga ima posebnomesto u njegovom srcu:

– Fantastična manifestacija. Moram da priznam da je meni ovo takmičenje nekako najdraže, jer predodredilo moj život. Igrom slučaja sam se pre 30 i kusur godina prijavio za takmičenje u skoku uvis, profesor fizičkog mi je verovao, pobedio sam i tako je praktično počela moja atletska karijera. Ovo je zaista fenomenalno za mene jer sam video mnogo talevntovanih školaraca koji ne trenerijau nijedan sport, a deluju kao nebrušeni dijamanti. Siguran sam da su i brojni ljudi iz atletskih klubova koje sam sreo ovde sve to prepoznali i da ćemo u budućnosti da se radujemo novim uspesima naše atletike – konstatovao je Dragutin Topić.

Beograd se kandidaovao za domaćinstvo Svetskog dvoranskog prvenstva 2020. godine, a direktor Atletskog saveza Slobodan Branković ističe da bi još jedno veliko takmičenje donelo dodatnu popularnost atletici u Srbiji:

– Podatak da je broj učesnika na školskom šampinatu Beograda povećan za čak 20 odsto me veoma raduje. To je još jedan od pokazatelja da je atletika kod mladih jedan od omiljenih sportova i da su rezultati koji su naši najbolji atletičari postigli poslednjih godina i te kako uticali na taj njihov izbor. Takođe, i nedavna organizacija EP u dvorani u našoj zemlji je dovela do ekspanzije pa škole atletike po Srbiji ne mogu da prime sve zanteresovane. Drago mi je zbog toga, ali je to obaveza za sve nas koji radimo u atletici da deci omogućimo još bolje uslove – zaključio je Branković.

 

Osvajači medalja u ekipnoj konkurenciji

DEVOJČICE – 5. i 6. razred: 1. mesto OŠ Stevan Sremac (Palilula), 2. mesto OŠ Ujedinjene nacije (Čukarica), 3. mesto OŠ Karađorđe (Voždovac). 7. i 8. razredi: 1. mesto OŠ Nadežda Petrović (N. Beograd), 2. mesto OŠ Ujedinjene nacije (Čukarica), 3. mesto OŠ Nikola Tesla (Rakovica). Srednje škole: 1. mesto Vojna gimnazija (Savski venac), 2. mesto 10. gimnazija (Novi Beograd), 3. mesto 3. gimnazija (Vračar).

DEČACI – 5. i 6. razredi: 1 mesto OŠ Radoje Domanović (N. Beograd), 2. mesto OŠ Mihajlo Pupin (Zemun), 3. mesto OŠ Posavski partizani (Obrenovac). 7. i 8. razredi: 1. mesto OŠ Nikola Tesla (Grocka), 2. mesto OŠ Despot Stefan Lazarević (Zvezdara), 3. mesto OŠ Nadežda Petrović (Novi Beograd). Srednje škole: 1. mesto 10. gimnazija (Novi Beograd), 2. mesto 13. gimnazija (Čukarica), 3. mesto Druga ekonomska škola (Voždovac).1 2 3 4 6 7 8