BASKETAŠI SRBIJE SVETSKI PRVACI!

Last Updated: 14/06/2018Autor

BASKET 3X3

Muška 3×3 seniorska reprezentacija Srbije osvojila je treći put zaredom titulu šampiona sveta! Ovoga puta, naši reprezentativci zlato donose iz daleke Manile, pošto su u velikom finalu savladali istog protivnika kao i prošle godine – Holandiju, rezultatom 16:13. Reprezentacija Srbije koja je nastupala u sastavu: Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Marko Savić i Stefan Stojačić, uz stručni štab koji su činili Goran Vojkić – selektor i Danilo Lukić – trener, osvojila je četvrtu svetsku titulu za Srbiju iz pet finala. Uz nacionalni tim na Filipinima je bio i generalni sekretar KSS Dejan Tomašević. U „nok-aut“ fazi redom su padali Moldavija, Poljska i izuzetno kvalitetna Holandija.

Finalni meč je bila zaista rovovska borba protiv odličnih Holanđana. Meč je počeo sa dosta promašaja za dva poena na obe strane, uz vrlo čvrstu igru. Rival je poveo 7:5 pet minuta pre kraja, ali su naši igrači pojačali ritam i posle dvojke Buluta došli do 10:9. Dva poena Stojačića odvojili su Srbiju na 13:11, a posle koša uz dodatno slobodno bacanje Savića za 15:11 na 1:07 pre kraja, bilo je jasno da pehar ponovo ide u Srbiju. Bulut je stavio tačku deset sekundi pre kraja – 16:12, a Holanđanima je ostalo vremena tek da ublaže poraz.

Dušan Domović Bulut izabran je za MVP igrača Svetskog prvenstva u Manili, a u najboljoj ekipi prevenstva (sastavljenoj od tri igrača) uz njega su se našli Holanđanin Džesper Džabs i Poljak Majkl Hiks.

Dušan Domović Bulut:

-Znali smo da je vrlo teško igrati protiv ekipe Holandije. Imali smo odličnu psihološku pripremu. Svi smo dali maksimum, posvećujemo ovu pobedu svima koji su bili uz nas i pratili nas tokom ovog Svetskog prvenstva. Za mene je ovo bilo jako čudno iskustvo… Mi smo loše počeli sezonu, ovde smo implementirali jednog igrača sa kojim timski imamo veliko rivalstvo u svetskoj seriji… Ostaviti sav taj ego na stranu, prebroditi sva ta iskušenja koja smo imali od teških putovanja i teške sezone, nismo se znali, nismo imali mnogo vremena da se igramo,ali smo imali jako veliki kvalitet na ovom takmičenju i ogromnu želju da osvojimo ovo zlato. Nikad nismo igrali u ovom sastavu, verovatno će se u godinama koje dolaze menjati sastav reprezentacije, ali ovu medalju niko neće moći da nam oduzme i upravo gledate u najbolju ekipu na svetu!

Dejan Majstorović:

– Osećaj je fenomenalan,tri godine zaredom osvajati Svetsko prvenstvo veoma je teško. U poslednja dva minuta smo prelomilo polufinale i finale, imali smo kvalitet za titulu. I meni je čast što sam ponovo bio u reprezentaciji Srbije. Hvala saigračima na sjajnim partijama, hvala svima u Srbiji koji su nas pratili, dobijali smo mnogo poruka i to nam je stvarno značilo.

Marko Savić:

– Pratio sam dešavanja i kod nas u medijima i drago mi je što nas iz godine u godinu sve više prate i pružaju nam podršku. Želim da pozdravim i Marka Ždera, našeg druga koji nije ovde sa nama ali nam je pružao veliku podršku, kao i sve u Srbiji koji su bili uz nas.

Stefan Stojačić:

– Velika mi je čast što sam bio deo ove reprezentacije i što sam prvi put osvojio ovako vrednu medalju. Dobro smo se uklopili i sasvim zasluženo slavili, za njih je ovo čevtrto, a za mene prvo svetsko zlato.