BASKETAŠI SRBIJE SVETSKI PRVACI

Last Updated: 22/06/2017Autor

BASKET 3X3

Srbija je odbranila svetski tron! Ono što su basketaši uradili u Kini prošle godine ponovili su u Nantu (Francuska). U četvrtfinalu je pala selekcija SAD (17:14), u polufinalu domaćin Francuska (22:11), a onda u finalu Holandija – 21:18. Holanđani su krenuli sigurnije i posle dva minuta igre poveli sa 5:2. Majstorović je to prekinuo pogotkom uz faul i realizovanim bacanjem. Snažni i visoki Rozental (213cm, 117kg) je pravio velike probleme srpskim igračima u reketu.

Koliko je to bila prednost za Holandiju toliko je bila i mana, jer se mučio sa čuvanjem naših brzih igrača što je Majstorović kaznio trojkom za 8:6. Šelvis je vratio svoj tim u igru, Bulut se uključio i poentirao upravo preko njega, Majstorović pogodio za dva, a zatim uz Buluta napravio seriju za velikih 15:10 na nešto više od četiri minuta do kraja. Najveću borbu su vodili upravo Dušan i Rozental, a najbolji srpski basketaš je svoje iskustvo i umeće znao da pokaže.

Kada su Holanđani sa osam faulova ušli u bonus (dva bacanja za svaki sledeći faul) Srbi su to znali da iskoriste i da čuvaju (18:13). Šelvis nije planirao da odustane, pogodio je za dva, a zatim još jednom poentirao i vratio svoj tim u igru na oko dva minuta do kraja (18:16). Majstorović je pogodio posle prodora, Šelvis ponovo dao za dva, Majstorović bio uspešan iz teške situacije, a Savić odličnom odbranom naterao rivala na grešku, pa je na 50 sekundi pre kraja Srbija imala dva poena prednosti (20:18). Bulut je tada preuzeo odgovornost, napravio fenomenalnu fintu, izbacio čuvara i košem doneo novo zlato Srbiji, treće na poslednja četiri Svetska prvenstva – 21:18.

Za najkorisnijeg igrača je proglašen Majstorović koji je na sedam mečeva dao 60 poena, a posle intoniranja himne „Bože pravde“ i emotivnog momenta za naše igrače usledila je proslava sa šampionkama – Ruskinjama koje su prvi put došle do svetskog trona. Odlično su se zabavljali uz selfijedok se sa razglasa čula čuvena pesma grupe „Kvin“ – „We are the champions“.

Srbiju su u Nantu predstavljali Dušan Domović Bulut, Marko Ždero, Dejan Majstorović i Marko Savić.

(Izvor, foto www.novosti.rs)