It seams that you haven't connected with your Twitter account
14 April, 2021
PočetnaVestiBASKETAŠI SRBIJE SVETSKI PRVACI

BASKETAŠI SRBIJE SVETSKI PRVACI

BASKET 3X3

Srbija je odbranila svetski tron! Ono što su basketaši uradili u Kini prošle godine ponovili su u Nantu (Francuska). U četvrtfinalu je pala selekcija SAD (17:14), u polufinalu domaćin Francuska (22:11), a onda u finalu Holandija – 21:18. Holanđani su krenuli sigurnije i posle dva minuta igre poveli sa 5:2. Majstorović je to prekinuo pogotkom uz faul i realizovanim bacanjem. Snažni i visoki Rozental (213cm, 117kg) je pravio velike probleme srpskim igračima u reketu.

Koliko je to bila prednost za Holandiju toliko je bila i mana, jer se mučio sa čuvanjem naših brzih igrača što je Majstorović kaznio trojkom za 8:6. Šelvis je vratio svoj tim u igru, Bulut se uključio i poentirao upravo preko njega, Majstorović pogodio za dva, a zatim uz Buluta napravio seriju za velikih 15:10 na nešto više od četiri minuta do kraja. Najveću borbu su vodili upravo Dušan i Rozental, a najbolji srpski basketaš je svoje iskustvo i umeće znao da pokaže.

Kada su Holanđani sa osam faulova ušli u bonus (dva bacanja za svaki sledeći faul) Srbi su to znali da iskoriste i da čuvaju (18:13). Šelvis nije planirao da odustane, pogodio je za dva, a zatim još jednom poentirao i vratio svoj tim u igru na oko dva minuta do kraja (18:16). Majstorović je pogodio posle prodora, Šelvis ponovo dao za dva, Majstorović bio uspešan iz teške situacije, a Savić odličnom odbranom naterao rivala na grešku, pa je na 50 sekundi pre kraja Srbija imala dva poena prednosti (20:18). Bulut je tada preuzeo odgovornost, napravio fenomenalnu fintu, izbacio čuvara i košem doneo novo zlato Srbiji, treće na poslednja četiri Svetska prvenstva – 21:18.

Za najkorisnijeg igrača je proglašen Majstorović koji je na sedam mečeva dao 60 poena, a posle intoniranja himne „Bože pravde“ i emotivnog momenta za naše igrače usledila je proslava sa šampionkama – Ruskinjama koje su prvi put došle do svetskog trona. Odlično su se zabavljali uz selfijedok se sa razglasa čula čuvena pesma grupe „Kvin“ – „We are the champions“.

Srbiju su u Nantu predstavljali Dušan Domović Bulut, Marko Ždero, Dejan Majstorović i Marko Savić.

(Izvor, foto www.novosti.rs)